Světové koktejly – Moscow Mule

Moscow mule je dosti podivný koktejl z vodky a zázvorového piva doplněný o štiplavou chuť zázvoru s limetkou. Tako zdánlivě nesourodá kombinace má až překvapivě osvěžující a vyváženou chuť. Koktejl se tradičně připravuje v měděném plecháčku. Předpokládám, tedy pokud nejste zarytými příznivci tohoto drinku, že doma měděný plecháček nemáte. Kdo by měl také doma každý krám že. Sklenice tedy postačí.

Náročnost přípravy koktejlu Moscow Mule

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se skládá pouze ze tří hlavních surovin a připravuje se přímo v plecháčku, případně sklenici

Recept na přípravu koktejlu Moscow Mule

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,5 dl)
    • Limetku (šťávu z 1/2)
    • Zázvorové pivo na dolití
    • Plátek limetky na zdobení
    • Plátek závoru na zdobení
    • Led
    • Slámku
  2. Do měděného plecháčku (pokud nemáme použijeme sklenici velký tumbler) vymačkáme šťávu z poloviny limetky.
  3. Přidáme vodku.
  4. Doplníme ledem až po okraj.
  5. Zalijeme zázvorovým pivem a lehce promícháme barmanskou lžičkou.
  6. Zdobíme plátkem limety, případně plátkem zázvoru.
  7. Vložíme slámku.
  8. Drink je hotov.

Historie koktejlu Moscow Mule

Historie tohoto koktejlu je opět (jako prakticky u všech koktejlů) poněkud nejasná.

Na začátku byli údajně jedna žena, dva muži, tři suroviny a jeden měděný plecháček.

John Morgan byl majitel restaurace a obchodník se zázvorovým pivem, Rudolf Kunnet zástupce Smirnoff vodky a dědička továrny na měděné nádobí. Jednoho odpoledne roku 1941 se právě tito tři sešli na Manhattanu a řešili své starosti s odbytem zboží. Slovo nakonec dalo slovo a ještě v průběhu večera došlo k namíchání Moscow Mule. Nápoj ze zázvorového piva, vodky a limetové šťávy jim tak zachutnal, že se rozhodli ho dostat do světa.  

V propagaci jim významně pomohl poválečný fotografický hit jménem Polaroid. Cestovali napříč Amerikou a fotili barmany pózující s koktejlem Moscow Mule. Jeden snímek nechali barmanovi na památku a druhý vzali s sebou, aby ho ukázali v dalším baru. Díky tomuto „virálnímu“ marketingu, jak by se dnes řeklo, se Moscow Mule stal záhy slavným a barmani se začali předhánět s originálními variacemi základní receptury. Jednoduché, geniální.

Závěr

Koktejl známý pod jménem Moscow Mule se rychle rozšířil a v současnosti se těší oblibě po celém světě.

Tento koktejl má také mnoho variací, kdy je vodka nahrazena úplně jinými destiláty. U Mexican mule je to tequila a u Bohemian mule pak absinth.

Jsou známy i divočejší varianty se zázvorovým sirupem, mrkvovou šťávou Angostura bitters a Mountain dew, ale to už nemá s originálním koktejlem opravdu nic společného.