Ti Punch – Koktejl z Karibiku
Ti Punch je úžasně jednoduchý a výborně osvěžující koktejl složený z rhumu agricole, třtinového cukru, nebo třtinového sirupu a limetky. Koktejl si můžete umíchat dle vlastní chuti upravením poměru surovin a odtáváním ledu tak lze docílit sladší, kyselejší i silnější varianty.
Náročnost přípravy koktejlu Ti Punch
Je základní, jednotlivé suroviny se dají přímo do sklenice a postupně promíchají.
Recept na přípravu koktejlu Ti Punch
- Připravíme si potřebné ingredience
- Rhum agricole (0,5 dl)
- Limetku (1/2 rozkrojíme na 4/8)
- Třtinový cukr (2 lžičky) – lze nahradit barmanským cukrovým sirupem z cukrové třtiny
- Led
- Plátek limetky na zdobení, slámku
- Do sklenice na whisky – Old Fashioned glass, vložíme nakrájenou limetku a cukr, případně třtinový sirup
- Muddlerem pomačkáme, aby limetka pustila šťávu a spojila se s rozpuštěným cukrem, nebo sirupem
- Naplníme sklenici po okraj ledem a zalijeme rhumem agricole
- Můžeme vložit krátkou slámku, kterou lze používat i k míchání koktejlu a ozdobit plátkem limetky
- Drink je hotov
Poznámka
Pokud používáme limetky, které nejsou v kvalitě bio, obsahují ostřik, který se nutné nejprve odstranit. To uděláme tak, že limetku omyjeme v teplé vodě, poté vydrhneme kartáčkem a na závěr opláchneme a osušíme. Teprve poté limetku krájíme do koktejlu.
Původ a historie koktejlu Ti Punch
Ti‘ Punch je národní koktejl Martiniku a místní odpověď například na brazilský národní koktejl Caipirinha, který má téměř identické složení, ovšem Cachaca je zde nahrazena karibským rhumem agricole.
Výslovnost podléhá dialektu Karibiku a vyslovuje se „tee paunch“, kde „ti“ je kreolská varianta francouzského petit. Tradičně obsahuje velkou dávku rhum agricole z Martiniku s limetkovou šťávou. Jako sladidlo se používá třtinový cukr, nebo třtinový sirup (karibské sladidlo vyrobené redukcí ze surové šťávy z cukrové třtiny).
Ti Punch je míchaný nápoj na bázi rumu, který je zvláště populární na Martiniku, Guadeloupe, Haiti, ve Francouzské Guyaně a jiných francouzsky mluvících karibských zemích. Je velice podobný kubánskému Daiquiri.
Závěr
Nápoj se obvykle připravuje z rumu agricole (francouzsky Rhum Agricole), limetky a sirupu z cukrové třtiny. Obvykle se podává před jídlem jako aperitiv, ale hodí se i takovému tomu lenivému karibskému celodennímu popíjení.