Tradice Beaujolais nouveau
Dnes nastal den s velkým D, kterému Francouzi říkají den Beaujolais.
Beaujolais nouveau je druh mladého, svěžího francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay.
Víno se začíná prodávat každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván „den Beaujolais” a rovná se téměř státnímu svátku.
Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11–13 °C.
Během 70leté tradice Beaujolais Nouveau si milovníci mladých vín vypěstovali své rituály, podle nichž se v Nice ochutnávalo při tanci za doprovodu pijáckých melodií.
Víno čerstvé jako mladá krev
Svátek nového vína je především báječná příležitost sejít se s přáteli a sousedy, zažít vzácné okamžiky jednoduché radosti ze života a lidského sdílení, potěšení z nových setkání, někdy i nepravděpodobných, kterým ani Covid nezabrání. Nelze očekávat nějaká velká vína, tohle beaujolais je čerstvé jako mladá krev, která nás osvěží na začátku zimy. Jako letní paprsek, kterým se necháme lechtat s hlubokým potěšením.
I když se Beaujolais Nouveau pije v průběhu poloviny následujícího roku, je zvykem vyzkoušet nový millésime právě v den D. Červené víno vyrobené z hroznů odrůdy Gamay produkovaných ve východofrancouzském regionu Beaujolais (na severu départementu Rhône a obcí Saône-et-Loire) je fermentované jen několik týdnů, než je uvedeno do prodeje.
Ve Francii, ale i ve více než 110 zemích světa, přináší toto období závody distributorů, kteří chtějí dostat lahve ke všem zákazníkům v zásadní okamžik, kdy se jich prodá více než 40 milionů. Mladé víno se změnilo z levného vína na superstar (ačkoli je stále levné), a i přesto, že má poněkud špatnou pověst marketingové bubliny, ho Francouzi pijí s radostí a shovívavým mrknutím oka. Beaujolais může však být ve skutečnosti velice lahodné, příjemné a snadno pitelné. Navíc je jednoduše důvodem k oslavě a přináší touhu vyzkoušet, co nového rok přinesl do sudů.
Beaujolais Nouveau začalo jako místní fenomén v barech, kavárnách a bistrech v Beaujolais a Lyonu, kam každý podzim dorazilo s velkou slávou ve velkých džbánech přímo z pěstitelských sudů. Vinaři ho vyráběli k rychlé konzumaci, zatímco lepší beaujolais nabíralo klidnější tempo při zrání. Listopadové datum ve skutečnosti odpovídá ukončení vinifikace.
Dříve nebylo možné prodávat žádné víno aktuálního ročníku před 15. prosincem, ale stejně jako u mnoha dobře míněných zákonů ve Francii toto omezení nakonec zcela selhalo a sloužilo pouze k tomu, aby se víno stalo ještě žádanějším. Označení Beaujolais Nouveau se zrodilo v roce 1951, ale přesné vymezení na třetí čtvrtek v listopadu bylo stanoveno až v roce 1985.
Vychutnávání tohoto mladého vína
Je pravda, že tato mladá vína nejsou určena k uchovávání, ale dají se snadno skladovat 6 až 12 měsíců. V Beaujolais si rádi nechávají pár lahví na oslavy konce roku a další na jarní svátky. Neexistuje jediné nové víno, jež by chutnalo jako předchozí, a každé odráží know-how vinaře, který je vyrobil. A právě to láká zvědavé pijáky.
Neváhejte to udělat jako obyvatelé Beaujolais a ochutnejte několik vín různých vlastností. Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages Nouveau, vína bez síry, organická vína a přírodní vína… Budete překvapeni, s jakou chutí se setkáte! Mělo by se podávat trochu vychlazené, právě tak si nejlépe vychutnáte ovocné aroma těchto jemných vín. Ideální je sklepní teplota 10 až 12°C, ale ne chladnější. Zkrátka si víno koupíte a hned poté ho vypijete!
Rozlišení Beaujolais Nouveau a Beaujolais Village Nouveau je jasně viditelné na vinetě. „Kdo dává přednost lehkému, jemnému a aromatickému vínu, měl by dát přednost samotnému Beaujolais. Pokud chcete víno, které má trochu více textury a struktury, i když je rané, měli byste dát přednost Beaujolais Village. Severní část Beaujolais, která stoupá směrem k départementu Saône-et-Loire, dává víno strukturovanější a těžší. Často se jedná právě o Beaujolais Village. A čím dále na jih, tím je Beaujolais jemnější,“ říká Philippe Faure-Brac, nejlepší sommelier světa v roce 1992.
Ovocná chuť
Beaujolais Nouveau má výraznou ovocnou stránku, ale ani v jednotlivých ročnících nemá podle odborníků žádnou aromatickou konstantu. „Legenda o banánové příchuti spočívá v tom, že vinaři v 90. letech používali aromatické kvasinky, které měly za následek posílení této noty. Uhličitá macerace používaná pro dnešní Beaujolais Nouveau spíše zvýrazňuje květinové a ovocné příchutě, ale někdy lze skutečně rozpoznat subtilní banánovou chuť v pozadí.