Vermut s tonikem – Lehký letní koktejl
Vermut s tonikem lze považovat za ideální koktejl, zejména pokud je pro vás klasický koktejl GT, čili gin s tonikem, příliš silný, nechcete se příliš opít a chcete si zachovat čistou hlavu.
A podobně jako existuje nepřeberné množství kombinací ginů a toniků, stejně tak je tomu i tohoto koktejlu, kde si můžete volit různé kombinace příchutí, různou koncentraci alkoholu a také různou sladkost koktejlu.
Tento koktejl tak představuje velice osvěžující kombinaci hořkého, sladkého vermutu a kyselého citrusu. a to nejlépe podávaný ve velké balonové sklenici s velkým množstvím ledu.
Vhodnou kombinací ingrediencí tak může tento koktejl obsahovat stejné množství alkoholu, jako je tomu u piva. Můžete ho tak popíjet po celý večer, bez obav, že byste se příliš opili. Vermut obvykle obsahuje cca 12 – 18% alkoholu.
Postup přípravy koktejlu Vermut s tonikem
Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu Vermut s tonikem
- Vermut 100 ml
- Tonik 100 ml
- Ledové kostky
- Kolečko citrusu na dochucení a zdobení, nejčastěji citrón, limetka či pomeranč.
Postup práce při přípravě koktejlu Vermut s tonikem
- Vetší balonovou sklenku na stopce naplníme ledem.
- Na led nalijeme vermut dle vlastní volby.
- Obsah sklenky doplníme tonikem dle vlastní volby.
- Lehce zamícháme barmanskou lžičkou, aby se obě suroviny spojily.
- Vložíme kolečko citrusu.
- Koktejl je hotov.
Poznámka k surovinám
- Vermut by měl být v základu sladší, lze použít různé barvy a značka je na vás.
- Pokud chcete koktejl slabší, je možné použít 1 díl vermutu na 2 díly toniku.
- Obsah alkoholu také ovlivníme množstvím ledu, okolní teplotou a nakonec také rychlostí konzumace, kdy je jen na nás, zda necháme led roztát.
- Kolečko citrusu může být mražené, případně lze koktejl ještě dochutit několika kapkami citrusové šťávy.

O vermutu
Vermut nepatří ani mezi vína, ani mezi lihoviny – jedná se o kombinaci obojího. Víno je ale důležitou vstupní surovinou, podle pravidel musí tvořit 75 % obsahu láhve. Kvalita a chuť vermutu tak začíná už na vinicích. Nejčastěji se používají lehká vína s nízkou kyselinou či suchá a neutrální vína s nižším obsahem alkoholu, aby jejich chuť nepřebíjela bylinky. Víno se poté doplní destilátem (výrobci nejčastěji sáhnou po brandy, grappě nebo čisté vodce), cukrem a směsí bylin a koření.
Sladkost se odvíjí od množství cukru, který se ve víně přirozeně vyskytuje. Případně se vermuty doslazují přírodními cukry, medem či karobovým sirupem. Podle míry doslazení pak můžeme vybírat mezi suchými a sladkými variantami, k dostání jsou bílé, růžové i červené vermuty.
Obzvlášť důležitou surovinou je při výrobě pelyněk, který dodává nápoji typickou hořkou chuť a aroma. Právě po něm je vermut i pojmenován, německy se tahle aromatická bylina totiž řekne „wermut“. Pelyněk ale není jedinou bylinnou složkou, v receptuře často najdeme také skořici, hřebíček, kardamom, mátu či koriandr. Výrobci se nebojí s bylinami experimentovat, ale konkrétní složení si přísně střeží, často se také jedná o rodinná dědictví. Vyrobit vermut tak, aby každý doušek byl skutečnou souhrou chutí, vyžaduje velkou znalost řemesla.

Jak se vermut vyrábí
Poměrně složitý proces výroby vermutu vyžaduje pečlivou volbu surovin a kombinaci tradičních i moderních technik. Vše začíná výběrem vína, které tvoří hlavní složku vermutu. Specifický charakter mu ovšem dají až další přísady: bylinky, koření a cukr. Následuje tedy macerace bylin, které se namočí do alkoholu, aby uvolnily své aromatické a chuťové složky.
Po dokončení macerace se bylinný extrakt smísí s vínem. Tento krok je velmi důležitý, protože určuje výsledný chuťový profil vermutu. Množství a poměr bylin a koření závisí na typu vyráběného vermutu. Podle toho se také do směsi přidává cukr nebo karamel. Po přidání bylin a sladidla přichází na řadu fortifikace, tedy dolihování. Obsah alkoholu se tím navýší na 15–18 %.
Některé druhy vermutu se nechají ještě dozrát po dobu několika měsíců i let, aby se chutě scelily. Nejčastěji zrají v dubových sudech a nerezových tancích. Poté už stačí jen vyfiltrovat případné sedimenty a vermut nalahvovat.
I když vermut obsahuje destilát, může stejně jako víno ztratit při nesprávném skladování svou chuť. Po otevření jej proto uchovávejte v chladničce a spotřebujte do několika měsíců.
Vermut se podává buď samotný, s ledem, ale častěji se využívá v koktejlových recepturách. Neobejde se bez něj Negroni, Martini ani Manhattan. S narůstající oblibou low ABV koktejlů je vermut také stále populárnější bází, ať už v podobě koktejlu Americano nebo kombinace vermutu s tonikem. Mezi profesionálními i domácími barmany je oblíbený pro svou všestrannost.
