Vinařská encyklopedie – I
Ve vinařské encyklopedii najdete slovník vína – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s vínem, pěstováním odrůd vinné révy, vinařskými oblastmi, vinařstvím a vinohradnictvím.
- Impregnované víno – Označení pro perlivé víno, sycené kysličníkem uhličitým.
- Index sladkosti – Je to číslo vyjadřující senzorickou sladivost cukru, kdy sacharózu představuje číslo 1. Pentózy mají tento index na hranici 0,4, fruktóza 1,73 a glukóza 0,74.
- Inkoustové víno – Označení pro víno s nežádoucí kovovou pachutí po červeném inkoustu, která vzniká reakcí tříslovin a železa.
- Intenzita – Parametr hodnocení vín. Představuje soubor chuťových a aromatických vjemů daného vína (souvisí také s množstvím alkoholu a obsahem extraktivních látek ve víně). Vyšší intenzita neznamená automaticky elegantnější a kvalitnější víno, vyjadřuje spíše styl vína. Sedm stupňů hodnocení intenzity: 1.neintenzivní víno, velmi lehký projev 2. jemná intenzita 3. střední intenzita 4. vyšší střední intenzita 5. vysoká intenzita 6. velmi vysoká intenzita 7. extrémní intenzita .
- Internodium – Je to synonymum pro stavec, tedy část révi mezi dvěma sousedními očky.
- Interspecifické odrůdy – Jedná se o odrůdy, které jsou do značné míry odolné proti houbovým chorobám, škůdcům a mrazu. V okrajových oblastech se chemicky ošetřují a stačí 1-2 postřiky. Dobře vyzrávají a mohou poskytovat surovinu pro výrobu révových vín s přívlastkem /kabinet, pozdní sběr, výběr/ – to znamená bez doslazení. Pěstují se pro velkou úsporu peněz za chemickou ochranu a umožní produkci ekologicky čistých vín – tzv. biovín. Výsledkem jsou vysoce kvalitní přírodní vína bez chemické konzervace.
- Isoamyl acetát – Jedná se o fermentační ester, který nalezneme ve víně ve středních hodnotách a zapříčiňuje vznik aroma banánu či jablka. Společně s fenylethyl acetátem mohou aromatem zakrýt odrůdovost. Vzniká především při pomalém a obtížném kvašení, nízkých teplotách a příliš odkaleném moštu.
Všechny díly
- Vinařská encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – A – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – B – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – C – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – D – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – E – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – F – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – G – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – H – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – CH – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – I – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – J – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – K – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – L – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – M – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – N – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – O – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – P – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – Q – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – R – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – S – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – T – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – U – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – V – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – W – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – Z – ALKOHOL DRINK