Vinná odrůda Sauvignon blanc
Původ Sauvignon blanc
Sauvignon blanc patří mezi francouzské odrůdy vína. Jeho název pochází z francouzského sauvage, tedy v překladu divoký. Je to díky dřívější domněnce, že hrozny pocházejí z jihozápadní Francie a že se jedná o původní divokou révu.
Nejnovější průzkumy ale ukazují, že jde o spontánního křížence odrůd Tramín a Chenin blanc, pravděpodobně z údolí řeky Loiry. Spolu s Cabernetem Franc je Sauvignon blanc původcem modré odrůdy Cabernet Sauvignon. Obě tyto odrůdy révy vinné se v současné době staly dvěma nejrozšířenějšími odrůdami révy na světě.
Přestože se hrozny pěstují ve Francii už nejméně 500 let, Sauvignon blanc zaznamenal prudký nárůst popularity až v poslední době, díky inovativním vínům z Nového Zélandu. Odrůda byla na Nový Zéland dovezena v 70. letech 20. století a producenti si brzy uvědomili, že klima je tu pro dozrávání Sauvignonu blanc ideální. Tahle aromatická odrůda je nyní nejpěstovanější v zemi. Sauvignon blanc explodoval v popularitě za posledních 20 let a nyní se vysazuje po celém světě, od Austrálie a Nového Zélandu, přes Kalifornii až po Chile a Jižní Afriku. Existuje také jeho odrůdová mutace, Sauvignon gris.
Charakteristika Sauvignon blanc
Sauvignon blanc je jedna z nejoblíbenějších bílých odrůd na světě, ceněná pro svou jedinečnou citrusovou, ovocnou vůni a osvěžující kyselinku.
Chuť Sauvignonu blanc se liší v závislosti na tom, kde se pěstuje:
- Bílá vína Sauvignon blanc jdou v aromatu od travnatého a grapefruitového ve Francii a Itálii.
- Na Novém Zélandu mají styl tropického ovoce a papriček jalapeňo.
Díky svému zeměpisnému rozšíření a všestrannosti se Sauvignon blanc vyskytuje v řadě stylů od klasických suchých bílých vín přes individuální, vysoce aromatické mezinárodní interpretace až po botrytická vína.
Suché Sauvignony jsou obvykle fermentovány v nerezových tancích, což přispívá k jejich křupavé textuře. Na patře chutná suchý Sauvignon blanc podobně, jako voní, s tóny limetky, grapefruitu, mučenky, bílé broskve a papriky. V teplejších oblastech se také objevují tóny vyzrálých broskví a medu. Pokud zraje v dubových sudech, mívá tóny vanilky a zralého tropického ovoce.
Sladké druhy Sauvignon blanc jsou vzácné. Nejznámějšími příklady jsou dezertní vína Sauternes a Barsac v Bordeaux. Tato vína se vyrábějí z bílých hroznů napadených ušlechtilou plísní botrytis cinerea. Vína jsou sladká s příchutí rakytníkové marmelády, šafránu a meruněk. Sauternes a Barsac jsou lahodně dekadentní vína, která mohou zrát po celá desetiletí.
Chuť Sauvignon blanc
Pokud hovoříme o chuti těchto vín, je nutné dodat, kterou destinaci máme na mysli, protože se v závisloti na ní výrazně liší.
- Česká republika
U nás se toto víno pěstuje na Moravě se setkáváme se zde spíše s ovocnými Sauvignony, ale najdou se i výjimky. Některá česká bílá vína z odrůdy Sauvignon blanc mají charakter travnatější a připomínají ta francouzská.
- Itálie
V severní Itálii produkují chladné, slunné subalpské svahy Alto Adige a Friuli vysoce kvalitní Sauvignon Blanc, který se používá ve směsích s původními odrůdami, jako je Friulano, nebo samostatně.
- Francie
Mnoho klasických Sauvignonů blanc pochází z chladného klimatu z vinařské oblasti údolí Loiry ve střední Francii. Vinaři z údolí Loiry produkují Sancerre a Pouilly-Fumé, dvě apelace známé elegantními, svěžími víny. Francouzská bílá vína Sancerre jsou svěží a citrusová, s tóny čerstvě posečené trávy. Vína Pouilly-Fumé jsou známá pro své mírně plnější tělo a kouřové aroma připomínající pazourek.
- Španělsko
Ve Španělsku se s odrůdou občas setkáme v bílých vínech Rueda, protože odrůda má pozoruhodně podobné vlastnosti jako místní Verdejo.
- Spojené státy americké
Moderní postupy ve výrobě vína v kombinaci s přirozenou odolností a přizpůsobivostí Sauvignon blanc umožnili pěstitelům v Severní Kalifornii a USA dosahovat dobrých výsledků i v teplejších podnebích. Víno vyrobené v teplém klimatu Napa a Sonoma v Kalifornii je těžké, má vyšší obsah alkoholu a většinou zraje v dubu. Tento styl vína Sauvignon blanc je někdy v Kalifornii označován jako fumé blanc, což je odkaz na francouzskou apelaci Pouilly-Fumé.
- Nový Zéland
Novozélandská bílá vína Sauvignon blanc jsou suchá, silně aromatická, s citrusovými tóny, jako je grapefruit, limetka, tropickými tóny mučenky, guavy, bílé broskve a bylinkovým nádechem papriky a jalapeña.
- Chile
Vysoké nadmořské výšky v Chile jsou také velmi pohostinné k odrůdě Sauvignon blanc. Pěstuje se tam především na úpatí And v údolích San Antonio a Casablanca, kde pěstitelé využívají chladného klimatu k výrobě charismatického, elegantního vína.
Pravidla pro servírování Sauvignon blanc
Plnější a ovocnější styly Sauvignon blanc se dobře párují s drůbežím masem a chuťově výraznějšími rybami, jako je mečoun, úhoř nebo uzený losos.
Lehčí styly Sauvignon blanc se výborně hodí k ústřicím, humrům, tresce nebo halibutu. Skvěle jdou k bílému chřestu, řeckému salátu nebo kozím sýrům.
Sladká vína Sauvignon blanc, jako je Sauternes, se hodí k většině dezertů, zejména k těm s pečeným ovocem, ale také skvěle doplňují teplé Foie gras nebo modré sýry.
Sauvignon blanc vyrobený v nerezových tancích by měl být podáván ledově vychlazený, aby se zvýraznily jeho osvěžující vlastnosti.
Sauvignon, který zrál v dřevěných sudech, by měl být podáván mírně vychlazený.