Víno jako lék prověřený tisíciletími
Léčivá hodnota révy vinné byla známa už před tisíciletími. Již v době Ježíše Krista bylo pití vína příznačné pro vyznavače zdravého životního stylu. Ve středověké léčitelské literatuře můžeme najít spoustu předpisů, které užívají tento nápoj jako léčebný prostředek. Staré egyptské recepty jsou důkazem, že se víno používalo k léčení i v této zemi. Nejslavnější lékař starověku, řecký Hippokrates ho doporučoval na snížení tělesné teploty.
V dávných dobách vznikaly lékařské školy, na kterých se vyučovala léčba vínem. První taková škola byla založena na řeckém ostrově Kos.
Naši předkové víno užívali při nachlazení a chránili se jím před střevními onemocněními. Z hroznové šťávy se vyráběly masti na odstranění kožních nemocí.
Na počátku 15. století napsal francouzský lékař první lékařskou knihu o víně. U nás byly až do roku 1892 některé druhy vína na lékařský předpis. Ve světě, ale i u nás, byly prováděny četné vědecké výzkumy zjišťující vliv vína na lidské zdraví.
Zdravotní účinky konzumace vína
Víno obsahuje minerální látky, hlavně draslík, vápník a hořčík, dále pak fosfor, železo, mangan a řadu stopových prvků. Minerální látky nás chrání před řídnutím kostí.
Ve víně jsou obsaženy i vitamíny, jejich obsah se pak liší podle jednotlivých odrůd. Réva vinná obsahuje především thiamin B1, riboflavin B2, kyselinu pantotetonovou B5, pyridoxin B6, kobalamin B12, biotin H, niacin PP a také malé množství vitamínu C.
Je prokázáno, že konzumenti alkoholu, kteří ho konzumují v rozumném množství se dožívají vyššího věku než mnozí abstinenti.
Sklenička vína denně nás může chránit před nervovými onemocněními. Látka zvaná resveratrol vytváří v mozku enzym, který regeneruje nervová poškození. Alkohol obsažený ve víně má povzbudivý účinek na nervový systém, zbavuje stresu a únavy a navozuje pocit pohody.
Víno, které je bohaté na antioxidanty, snižuje riziko demence a vypuknutí Alzheimerovy choroby.
Ženy z Argentiny v posledních letech vyhledávají kosmetiku obsahující červené víno. Podle tamních výzkumů zpevňuje problematické partie, jako jsou prsa a břicho.
Podle nejnovějších výzkumů může víno zvýšit šanci žen na otěhotnění. Podle dánské studie, lze pitím vína v rozumném množství snížit u 30 % žen dobu čekání na těhotenství. Podrobným sledováním vědci zjistili, že nejlepší vliv na plodnost mělo právě víno. Ženy, které upřednostňují tento lahodný nápoj, čekají na graviditu nejkratší dobu. Má se za to, že je to způsobeno právě uvolněním a odbouráním stresu po sklenici vína.
Víno má také účinky antibakteriální a antivirotické. Díky obsahu tříslovin podporuje funkci imunitního systému, látky obsažené ve víně detoxikují bakterie. Tímto nápojem se lze preventivně chránit před chřipkou.
Víno zvyšuje intelektuální výkonnost, rozvíjí fantazii a kreativitu, zvyšuje přítok krve a přísun kyslíku do mozku.
Dlouhodobý výzkum prokázal, že pravidelná konzumace vína snížila u sledovaných jedinců riziko rozvoje dědičné cukrovky téměř o 60 % v porovnání s abstinenty.
Víno snižuje riziko slábnutí oční sítnice.
Víno urychluje hojení ran.
Víno také snižuje riziko tvorby křečových žil.
Víno pomáhá při dietě. Vínem můžeme docílit váhového úbytku díky nízkému obsahu kalorií, které se místo ukládání ve formě tuku okamžitě spalují.
Víno rozpouští zubní kámen a tím předchází vzniku zubního kazu.
Sklenička červeného, mírně ohřátého vína, je výborným prostředkem proti nespavosti.
V Německu byl zkoumán vliv bílého vína. Vědci došli k závěru, že významně snížilo LDL cholesterol, fibrinogen a krevní cukr.
Víno také zlepšuje trávení, 1 litr vína působí cca jako 6 g zažívací sody. Kyseliny vína příznivě ovlivňují rovnováhu mezi zásadotvornými a kyselinotvornými procesy při trávení jídla.
Aminokyseliny velmi prospívají svalům, snižují únavu, zvyšují pozornost a schopnost soustředit se. Víno a vinné hrozny jsou energetickou bombou.
Látka resveratrol zpomaluje stárnutí. Příčinou stárnutí buněk jsou volné radikály, jež vznikají při energetických přeměnách v buňkách. Resveratrol je jako antioxidant ničí a brání v jejich tvorbě.
Metabolický syndrom trápí v České republice téměř 40 % dospělé populace. Hlavními příznaky tohoto syndromu jsou nadváha, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina krevního cukru, vyšší koncentrace tukových částic v krvi, nízká hladina dobrého HDL cholesterolu. Pravidelná konzumace vína je prevencí i proti tomuto chronickému onemocnění.
Pití vína zvyšuje krevní hladinu pozitivního HDL cholesterolu.
Víno má antimutagenní účinky. Resveretrol potlačuje vznik karciogenů. Protinádorový účinek byl prokázán u rakoviny prsu, prostaty, plic, jater, střev, kůže a zhoubného bujení krvetvorných buněk. Pozitivně víno působí taky jako prevence před poškozením jater při léčbě chemoterapií. Francouzští vědci ve víně objevili novou látku acutissimin A, která též brání růstu rakovinových buněk.
Při pití vína klesá hladina krevního fibrinogenu, který způsobuje ucpávání věnčitých tepen.
Lidé s vysokým krevním tlakem, kteří denně pijí 2 dcl vína, snižují riziko vniku kardiovaskulárního onemocnění až o 45 %. Odborníci tvrdí, že na infarkt je nejlepší víno bílé. V poslední době se hodně píše o tzv. francouzském paradoxu. Lékaři zkoumali, jak je možné, že při nepříliš zdravé stravě s nadměrným množstvím mastných jídel a při silném kouření Francouzi trpí daleko méně na kardiovaskulární choroby než ostatní evropské národy. Je to právě díky pravidelnému pití vína. To totiž obsahuje látky, které, jak už bylo zmíněno, zabraňují ucpávání cév a mají protirakovinné účinky.
Pití vína není jen prevencí před infarktem, ale i po něm. Podle studie německých kardiologů může víno pomoci při uzdravování pacientů. Ti by ale měli konzultovat jeho pravidelné pití se svými lékaři.
Současné názory se ustálily na tom, že by muži měli vypít denně asi 2 – 4 dcl vína. U žen je tato dávka menší, asi 1 – 2 dcl. Na toleranci alkoholu má samozřejmě vliv tělesná hmotnost a výška, ale i psychická kondice a duševní pohoda.
Studie doporučují pít malé množství vína nejlépe každý den. Nadměrné jednorázové pití naopak zvyšujeúmrtnost na srdeční infarkt a celkově organismu škodí.
Víno jako lidový lék na různé neduhy
Při pocitech slabosti je doporučováno červené víno oslazené medem a v němž rozmícháme jedno vejce.
Obklad při bolestech hlavy: 10 g kořene kozlíku vaříme 10 minut v 1,5 dcl bílého vína. Scedíme a přiložíme na čelo.
Proti chřipce svaříme ve 1/4 litru červeného vína po jednom dílu květ černého bezu, květ lípy, květ podbělu, list jitrocele. Přidáme dobromysl, truskavec a mátu peprnou. Můžeme osladit medem, horké vypít a ihned ulehnout do postele a vypotit se.
Proti průjmu: na tři hrsti sušených borůvek nalijeme 1/2 litru červeného vína s vysokým obsahem tříslovin. Nálev pijeme vlažný ve dvou dávkách po čtvrt hodině.
Při žaludečních potížích nalijeme 1 litr vína na 100 g nakrájeného kořene křenu a 2 minuty vaříme. Necháme 10 minut ustát a scedíme, užívá se polévková lžíce před jídlem.
Proti zácpě připravíme extrakt z 1,5 dcl bílého vína, které smícháme s polévkovou lžící ricinového oleje a špetkou natě bazalky. Vše povaříme 5 minut a scedíme. Vypijeme na lačno.