Vychutnávání vína – Degustace 7/8

Charakteristika vína při vnímání chuti

Chuť hodnotíme širokým spektrem pojmů charakterizujících víno podle plnosti, obsahu alkoholu nebo obsahu kyselin.

Chuť vína podle plnosti

  • prázdné
    bez chuti
  • krátké
    krátký chuťový vjem
  • lehké
    nižší obsah alkoholu i extraktu, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování
  • řídké
    chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů
  • plné
    všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy
  • dlouhé
    nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti
  • extraktivní
    většinou plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vín, přitom odrůdově charakteristické
  • tělnaté
    objem plnosti a harmonie, většinou poněkud s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek
  • těžké
    vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru
  • kypré
    vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je hladké, při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína
  • robustní
    již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti
  • bohaté
    vyzrálé, plné, harmonické

Chuť vína podle obsahu alkoholu

  • alkoholické
    přes 12% (obj.) alkoholu
  • nízkoalkoholické
    je potřeba jej stabilizovat proti zákalům
  • ohnivé
    pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu
  • lihovité                                 

Chuť vína podle obsahu kyselin

  • tvrdé
    kyseliny vynikají nad ostatní složky vína
  • ostré
    mladé víno, které je na jazyku štiplavé
  • hladké
    kyselina odpovídá ostatním složkám
  • měkké
    nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně
  • fádní
    velmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití
  • škrablavé
    palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin
  • ocelové
    tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné

Komplexní hodnocení vína

Seznámili jsme se s podrobným hodnocením vína a jeho složkami. Po ochutnání by tedy mělo víno dotvářet harmonický soulad všech složek a navodit tak příjemný pocit z ochutnávání.

Označení pro charakteristiku a harmonie mezi složkami

  • rozbité
    jednotlivé složky vína jsou narušeny
  • drsné
    vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin
  • živé
    mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin
  • tupé
    čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami
  • distinguované
    jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje
  • ploché
    obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly
  • jemné
    příjemné, méně výrazné
  • svěží
    harmonické s příjemnými kyselinami
  • řízné
    harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami
  • jadrné
    extraktivní
  • pitelné
    pobízející k pití
  • vyrovnané
    má složky v dobrém poměru
  • pěkné
    lehčí, harmonické
  • dokonalé
    plné, harmonické, extraktivní
  • elegantní
    vyzrálé, harmonické
  • vyzrálé
    na vrcholu své jakosti
  • dobře vyvinuté
    zralé víno
  • hladké
    plné, harmonické
  • hebké
    červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí
  • sametové
    plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy
  • šťavnaté
    harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností
  • harmonické
    všechny složky vína jsou v souladu
  • urozené
    víno z nejlepších poloh
  • noblesní
    jakostní, plné a harmonické víno s výrazným buketem

Všechny díly