Vychutnávání vína – Degustace 4/8

Charakteristika vína při vnímání čichem

Vůni mladého vína označujeme „buket“, těžší vůni zralého vína označujeme spíše jako „aroma“.

Vůně vína

  • vinná
    vůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností
  • těžká
    nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních
  • jemná
    vůně jemně zapadající do harmonie ostatních složek
  • výrazná
    vůně výrazně převažující složky
  • lahvová
    druhotná vůně vznikající ležením vína v láhvi
  • zralá
    směs vůně odrůdové a lahvové v období kulminující zralosti
  • vůně po stařině
    vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku, tvoří se při zrání vín
  • odrůdová
    vůně typická pro určitou odrůdu
  • muškátová
    u odrůd s muškátovou vůní bobulí
  • kopřivová
    vůně kopřiv, typická pro Sauvignon
  • lipová
    vůně lipového květu, typická pro Ryzlink rýnský z lehčích půd
  • botrytidová
    po napadení hroznů plísní šedou
  • vanilková
    pro mladá, ale zralá vína Rulandského modrého
  • broskvová
    vůně připomínající vůni broskve, u odrůdy Müller Thurgau, ale i Sauvignon
  • cizí vůně
    neodpovídá charakteru odrůdy
  • vadná
    vzniká nemocí nebo vadou vína
  • vůně po korku
    palčivá vůně i chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korkové zátky
  • vůně po sudu
    vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů
  • pelargoniová
    vada vína, vůně připomíná pelargonie
  • ovocná
    vůně připomíná ovoce: jablka, maliny, černý rybíz, ostružiny, broskev, citron, hrozinky
  • květinová
    voní po růžích, fialkách nebo po lučním kvítí
  • rostlinná
    ve vůni připomíná seno, trávu, čaj, tabák
  • látková
    ve vůni připomíná chléb, praženou kávu, pražené mandle
  • kořenitá
    voní po skořici, hřebíčku, směsi koření
  • zatuchlá                                      
  • plísňová                                      
  • oxidativní                                    
  • zvětralá                                      

Co všechno se dozvíte o vínu, když k němu přičichnete

Vůni mladého vína pojmenováváme spíše jako buket, těžší vůni zralého vína spíše jako aroma. Zkoumání vůně vína není při pití vína jen nějaký společenský rituál navíc. Z vůně se překvapivě dozvíte o vínu více, než vám o něm povědí vaše chuťové pohárky.

Zkuste zábavný experiment. Ochutnejte několik různých odrůd a mějte přitom nos ucpaný kolíčkem na prádlo. Bude to velmi těžké. A pokud si ještě navíc necháte zavázat oči, budete mít občas problém bez vůně určit, zda ochutnáváte víno bílé nebo červené. Tak to pojďme zkusit. Zavřete na chvilku oči, odpoutejte se od okolí, soustřeďte se na svůj nos a mobilizujte paměť. Pachová paměť patří k našim nejhlubším. Však to znáte, vyjdete ráno z domu, nadechnete se a napadne vás, kde už jsem tuhle vůni cítil? A z paměti se vám vynoří dávno zasutý zážitek, třeba půl století starý. Vnoříte nos do sklenice třeba s Pinotem noir neboli Rulandským modrým. A pak odvážně prohlásíte, cítím tam sušený fík a také trochu višně v čokoládě. V hořké čokoládě, dodáte jako upřesnění. A necháte pak ostatní očuchávat to víno a shledáte, jak slabší povahy náhle začnou souhlasně přikyvovat a opakovat po vás – no jistě, je tam hořká čokoláda a ty fíky také. Zkrátka, nebojte se vůni vína originálně pojmenovat.

Několik zaručených tutovek, pomocí kterých zazáříte ve společnosti milovníků vína. Je velká pravděpodobnost, že se nespletete, pokud k následujícím vůním suverénně přiřadíte tyto odrůdy či vína:

  • limetka
    hodně mladý ryzlink rýnský
  • petrolej
    starší ročník ryzlinku rýnského
  • tráva, kopřiva
    sauvignon z chladnější oblasti
  • černý rybíz
    velmi mladý sauvignon
  • banán
    hodně mladé chardonnay
  • ořezaná tužka s tuhou
    Lafite Rothschild
  • sušená švestka nebo povidla
    frankovka

Všechny díly