Vyrábíme domácí kávový likér

I když dnes seženete v obchodě prakticky veškeré likéry i destiláty na které si vzpomenete, přesto má něco do sebe výroba vlastního likéru, třeba už jen pro dobrý pocit dokázat si, že to zvládnete a máte se tak před návštěvou čím pochlubit.

Tento likér se prodává pod mnoha názvy, v zásadě jde ale stále o totéž – kávu, cukr, alkohol a aditivum – aromatickou látku, u těch levnějších je to syntetická náhražka, u dražších je originální. Krémové likéry pak ještě obsahují smetanu.

Cenovou úsporu však nečekejte, pokud neošidíte suroviny, nemůžete vůbec konkurovat akčním cenám supermarketů, které se pohybují i pod 100 Kč za láhev.. A šidit suroviny zde nemá vůbec žádný smysl, protože to nejdražší na celé domácí výrobě likéru je právě vaše práce.

Kávový likér patří k těm na výrobu nejjednodušším a to ať už v klasické, nebo krémové verzi. V obou případech je příprava velmi rychlá a snadná. Nemusíte čekat než proběhne macerace nebo digesce, nemusíte nic dlouho vařit a hlídat aby se to nepřipálilo, apod. Jen vše smícháte a máte hotovo.

Krátce o surovinách

  • Alkohol

Každý likér obsahuje alkohol, optimální koncentrace alkoholu pro kávový likér je někde kolem 20%. Například mexická Kahlúa obsahuje pouze 16% alkoholu.

Je pouze na vás jaký druh alkoholu zvolíte. Pokud chcete opravdu neutrální chuť, můžete použít potravinářský líh, případně vodku.

Pak jsou zde ale i další, zajímavější, možnosti. Možná máte doma už dlouho nějakou láhev alkoholu která vám příliš nechutná, nebo o které víte, že jí pít nebudete, ale můžete použít i klasický tuzemák, karibský rum, whisky, slivovici nebo i koňak. Likéru to nijak neuškodí, to právě naopak – dodá mu to jedinečný a komplexnější chuťový rozměr.

Koncentrace alkoholu u těchto destilátů je někde kolem 40%.

  • Káva

Nejjednodušší a nejméně pracné je použít nějakou prémiovou instantní kávu. Můžete samozřejmě použít i přístroj na espresso (nejmenší a nejsilnější nápoj co přístroj umí), ale je to pracnější metoda a v receptuře pak redukujte vodu.

  • Vanilka

Použijte vanilkový lusk, bohatě se vám to vyplatí a je to nejlevnější.

Vanilkový cukr je násobně předražená záležitost a vanilinový cukr je umělá náhražka, která nemá s vanilkou nic společného – vyrábí se z uhelného dehtu.

  • Cukr

Receptura obsahuje třtinový cukr, lze samozřejmě použít i řepný cukr, je otázka, zda to někdo na chuti likéru vůbec pozná, ale to už jsme u šizení surovin.

  • Mléko a smetana

Mléko použijte zahuštěné slazené – obchodní název je Salko.

Smetanu pak použijte čerstvou, co nejtučnější seženete – 30% a více.

Kávový likér – ala Kahlúa

Potřebné suroviny na cca 2 litry likéru

  • 1 litr vařící vody
  • 800 g třtinového cukru
  • 40 g instantní kávy
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 0,75 l destilátu, nebo lihu (40%)
  • 2 litrové skleněné láhve (propláchnuté vařící vodou)

Postup práce

  1. Do vhodné nádoby – hrnce džbánu nebo mísy nasypte cukr promíchaný s instantní kávou
  2. Zalejte vařící vodou a nechte vychladnout
  3. Přidejte vanilková semínka vyškrábaná z lusku
  4. Přidejte destilát (alkohol) a vše promíchejte
  5. Stočte likér do lahví a máte hotovo

Krémový kávový likér

Potřebné suroviny na cca 3 litry likéru

  • 1 litr vařící vody
  • 800 g třtinového cukru
  • 60 g instantní kávy
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 1 l destilátu, nebo lihu (40%)
  • Slazené zahuštěné mléko (2 konzervy 2 x 400g)
  • Smetana tučná čerstvá 0,5 l
  • 3 litrové skleněné láhve (propláchnuté vařící vodou)

Postup práce

  1. Do hrnce nalijte vodu, smetanu a slazené zahuštěné mléko a za stálého míchání ohřívejte, aby se vytvořila homogenní směs
  2. Do hrnce přidejte cukr promíchaný s instantní kávou a důkladně promíchejte
  3. Nechte vychladnout pod 60 stupňů Celsia
  4. Přidejte vanilková semínka vyškrábaná z lusku
  5. Přidejte destilát (alkohol) a vše promíchejte
  6. Stočte likér do lahví a máte hotovo

Závěr

Kávový likér má dlouhou trvanlivost a můžete ho uchovat ve spíži. Používá se k přípravě koktejlů (např. Black Russian), ochucení dezertů, zmrzlin, ale i přímé konzumaci.

Krémový kávový likér má kratší trvanlivost a je vhodné ho uchovávat v chladu, nejlépe v lednici. Používá se k přípravě koktejlů (např. White Russian), ochucení dezertů, zmrzlin, ale i přímé konzumaci. Tento likér se dá také použít k dochucení kávy místo běžného mléka nebo smetany.

Zbytek vanilkového lusku rozhodně nevyhazujte. Použijte ho například k výrobě vanilkového cukru, kdy ho uzavřete společně s krystalovým cukrem do sklenice nebo plastového sáčku a občas ho promíchejte, nebo protřepte. Nebo ho můžete vložit macerovat do láhve vodky.