Koktejl Caesar, Bloody Caesar

Všichni určitě znají koktejl Bloody Mary, jehož dokáže rozdělit spotřebitele na přibližně dvě stejné poloviny, z nichž jedna ho miluje a druhá nesnáší. Tento koktejl tak rozhodně není pro každého.

Pokud patříte mezi skupinu milovníků tohoto koktejlu z vodky a rajčatové šťávy, tak pro vás máme dobrou zprávu, níže najdete jeho ještě rafinovanější, kanadskou variantu, který určitě stojí za vyzkoušení.

Caesar (též známý jako Bloody Caesar) je kanadský koktejl, který obsahuje vodku, caesar směs (směs rajčatové šťávy a vývaru ze škeblí), pálivou omáčku a worcestrovou omáčku. Je servírován ve velké sklenici s ledem, která je lemovaná celerovou solí a je typicky zdobená stonkem celeru. Od koktejlu Bloody Mary se odlišuje především použitím vývaru ze škeblí.

Může být zaměňován s koktejlem Michelada, který má podobné aromatické složky, ale místo vodky obsahuje pivo.

Náročnost přípravy koktejlu Caesar

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje nejlépe v šejkru, ale lze to i bez něj. Pro tento koktejl je také typické zdobení mnoha jednohubkami, kterými lze konzumaci koktejlu prokládat a které vydá za lehkou večeři.

Recept na přípravu koktejlu Caesar

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,5 dl)
    • Rajčatovou šťávu (1 dl)
    • Vývar ze škeblí (0,5 dl)
    • Citronovou šťávu (0,2 dl)
    • Worcestrovou omáčku 2x střik
    • Tabasco 1x střik
    • Sůl
    • Pepř mletý
    • Celerovou nať, křupavou slaninu, olivy, loupaní krevety, ad. na zdobení
    • Plátek limetky na zdobení
    • Celerovou sůl
    • Led
    • Slámku
  2. Okraj sklenice potřeme limetkovou šťávou a obalíme v celerové soli
  3. Do šejkru dáme kostky ledu, všechny ostatní tekuté suroviny a vše důkladně protřepeme
  4. Obsah šejkru nalejeme včetně ledu do sklenice na long drinky (velký tumbler, high ball, 300-400 ml.)
  5. Dbáme na to, abychom nepoškodili slanou krustu
  6. Zdobíme řapíkatým celerem a vším možným co máme po ruce a nezapomeneme na plátek limetky
  7. Drink je hotov

Postup přípravy můžete shlédnout ve videu níže.

Historie Bloody Mary

Původ tohoto koktejlu je nejasný. Fernand Petiot tvrdil, že ho vynalezl v roce 1921, když pracoval v New York Baru, který se později přejmenoval na Harry´s New York Bar, velmi známý bar v Paříži.

Jiná verze říká, že to byl herec George Jessel (USA), kdo vytvořil tento drink kolem roku 1939.

První zmínka o Bloody Mary v USA je ve sloupku Lucia Beebea v novinách „New York Herald Tribune“, otištěném v roce 1939 spolu s originálním receptem: „Nejnovější lomcovák George Jessela, který má pozornost městských pisatelů, se jmenuje Bloody Mary: napůl rajčatový džus, napůl vodka.“

Málokdo ví, že tento drink je pojmenovaný podle anglické královny Marie I. Tudorovny, která kvůli násilnému protlačování katolictví nechala za 5 let své vlády popravit přes 300 protestantů.

Historie koktejlu Caesar, Bloody Caesar

Koktejl je variantou (twisterem) koktejlu Bloody Mary, ze kterého vychází.

Byl vynalezen v Calgary v Albertě v roce 1969 restauratérem Walterem Chellem na oslavu otevření nové italské restaurace ve městě. Koktejl je v Kanadě velmi oblíbený a každoročně se jich zde prodá přes 400 milionů kusů.

Závěr

Tento koktejl je oblíbený zejména v Kanadě a je považován za vyprošťovák a lék na kocovinu.

Některé variace tohoto koktejlu jsou obzvláště divoké. Přidává se slanina, olivy, krevety a další netradiční ozdoby, kterými lze konzumaci takového koktejlu prokládat a která vydá i za lehkou večeři.