Proč pít víno
Říká se, že ten, kdo pije hodně tvrdého alkoholu, je alkoholik. Ten, kdo pije hodně piva, je hospodský povaleč. A ten, kdo pije hodně vína, tak to je gurmán.
Ovšem víno má také mnoho prospěšných látek a jeho konzumace, v malých dávkách, je zdraví prospěšná. Důležitá je ale zejména ta vsuvka v malých dávkách, protože obsahuje alkohol a ten už tak prospěšný není. Pokud se pravidelně opíjíte do němoty, nelze o prospěšnosti vína už vůbec hovořit. Malými dávkami myslíme sklenku denně a max. pět sklenek za týden.
Někteří lékaři také sdílejí názor, že zdraví prospěšné účinky vína jsou buď jen mýtus, nebo chytrý marketing vinařů, mající za úkol zvýšit na trhu odbyt vína.
Pokud tedy víno zrovna nemusíte, možná zde najdete důvody, proč o změnit.
Pokud milujete víno, zde najdete důvody, proč to neměnit
- Prevence infarktu a cukrovky
Pravidelné pití dobrého vína vám dává až o padesát procent větší šanci, že se vám vyhne infarkt. V případě již prodělaného infarktu se snižuje riziko, že na vás zaútočí znovu. Sklenička denně také snižuje riziko cukrovky.
- Víno vás zbaví stresu
Víno zvyšuje koncentraci „hormonu štěstí“ serotoninu. Serotonin se po napití uvolňuje mnohem lépe u starších lidí, pomáhá zlepšovat jejich fyzické i mentální schopnosti. Lahvinka vína babičce k narozeninám může mít tedy téměř zázračný efekt. Resveratrol navíc zvyšuje přítok krve a přísun kyslíku do mozku, což může mít vliv na vyšší intelektuální výkonnost a kreativitu. Sklenka vína povzbudí nervový systém a zbaví vás stresu i únavy.
- Víno vám posílí imunitu
Lékařské výzkumy potvrdily, že lidé, kteří každý den pijí malé množství vína, jsou méně nemocní. Mohou za to jeho antivirotické a antibakteriální účinky. Díky obsahu tříslovin podporuje funkci imunitního systému.
- Víno vás ochrání před rakovinou
Víno obsahuje téměř zázračnou látku resveratrol, která chrání před zhoubným bujením buněk. Odborníci tvrdí, že dokáže snížit riziko rakoviny kůže, prsu, plic, jater a střev. Dvě samostatné studie (University of Missouri a School of Medicine) prokázaly, že červené víno může pomoci při léčbě určitých typů rakoviny. Díky červenému vínu jsou buňky melanomu (nádoru vycházejícího z pigmentotvorných buněk) citlivější na radiační terapii a léčba je tedy účinnější. Opět ale mějte na paměti, že i zde platí méně je více. Bavíme se o denním pití jedné sklenky vína. Neplatí tedy, že vypiji lahev, rakovina nemá šanci. To by mohlo mít účinky spíše nežádoucí.
Druhy Cabernet Sauvignon, Petit Syrah a Pinot Noir obsahují nejvíce flavonoidů – antioxidanty, u kterých bylo prokázáno, že inhibují růst nádoru u některých druhů rakoviny.
- Víno vám udrží plíce zdravé
Pokud Kouříte, zkuste to kombinovat s bílým vínem. Fenolické látky, které víno obsahuje, ničí škodlivé látky z cigarety. Podle studií dokonce dokáže mírně snížit vliv kouření na organismus. Dvěma decilitry vína ale zlikvidujete škodlivé látky jen z jedné cigarety.
- Víno vám sníží riziko Alzheimerovy nemoci
Američtí lékaři zjistili, že jedna až dvě sklenky vína denně dokonce sníží riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou až o 23 procent. Může za to opět zmiňovaná látka resveratrol. Ale pozor, přemíra alkoholu naopak zvyšuje riziko demence a poruch mozku.
- Víno vám zlepší sexuální život
Další průzkumy prokázaly, že ženy, které si denně dají jeden až dva decilitry vína, jsou se svým sexuálním životem spokojenější než abstinentky. Podle kodaňských vědců mají ženy, které denně vypijí skleničku vína, větší šanci na otěhotnění. Víno totiž chrání před infekčními chorobami, které snižují plodnost.
- Víno vám zajistí prevenci infarktu i cukrovky
Pravidelné pití dobrého vína vám dává až o padesát procent větší šanci, že se vám vyhne infarkt. V případě již prodělaného infarktu se snižuje riziko, že na vás zaútočí znovu. Sklenička denně také snižuje riziko cukrovky.
- Víno předchází kornatění tepen
Konzumace vína pomáhá předcházet kornatění tepen a vzniku trombóz. Flavonoidy, které víno také obsahuje, dokonce dokážou rozpustit už vzniklou krevní sraženinu.
- Víno vám ochrání zuby
Nedávná studie uveřejněná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry prokazuje, že červené víno může ze zubů odstranit bakterie, které mohou za vznik plaku. Polyfenoly v červeném víně mohou pomoci předcházet onemocněním dásní.
- S vínem lépe zhubnete
Podle studie provedené na univerzitě v Oregonu pití šťávy či vína z červené odrůdy Muscadine může pomoci v boji proti obezitě. Muscadine je odrůda hroznů, která pochází z jihovýchodu Spojených států, ale roste po celém světě. Hrozny obsahují kyselinu ellagovou, která spaluje tuk.
Šampaňské obsahuje o 10 kalorií méně v jedné porci než nešumivá stejně sladká vína a typicky je podáváno v menší sklenici – a to z něj dělá zdravější variantu.
- Víno vám ochrání pleť
Díky pravidelnému pití vína bude vaše pleť zdravější a odolnější proti účinkům slunečních paprsků, které jsou hlavním viníkem předčasného stárnutí pokožky a tvorby vrásek.
- Víno vám zlepší paměť
Výzkum na krysách (provedený v Texas A & M Health Science Center College of Medicine) ukázal, že látka resveratrol, by mohla pomoci zabránit ztrátě paměti způsobené stářím. Ve středním věku byly u krys, které obdržely resveratrol v průběhu čtyř týdnů, zaznamenány známky zlepšené paměti a učení. Hlubší analýza jejich mozku odhalila strukturální zvýšení kvality jejich hipokampu, části mozku zodpovědné za změny paměti, učení a nálady.
Víno udržuje vaši paměť v dobré kondici. Mnohé studie zjistily, že funkce mozku klesá výrazně rychlejším tempem u abstinentů než u příležitostných pijáků vína.
- Víno vám zajistí pevnější kosti
Jedna až dvě sklenky vína denně může snižovat riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Podle studie, která vyšla v lékařském magazínu American Journal of Clinical Nutrition, měly ženy konzumující denně dvě deci vína o 12 – 16 % vyšší hustotu kostí než ty, které nepily vůbec, anebo to naopak s pitím alkoholu přeháněly.
- Víno vám zajistí delší život
Konzumenti vína mají o třetinu nižší úmrtnost než pivaři nebo konzumenti tvrdého alkoholu. Víno je z alkoholických nápojů jedno z nejzdravějších, nebo nejméně škodí, záleží z kterého úhlu to posuzujete. Lidé, kteří pijí hodně červeného vína, nejsou tolik ohroženi onemocněním srdce jako lidé kteří konzumují jiný alkohol, nebo abstinenti.
- Víno vám sníží riziko depresí
Pití vína může snížit riziko vzniku deprese. Mnohé studie zjistily, že 2 – 7 sklenic vína týdně snižuje riziko vzniku depresí až o polovinu.
- Víno je prostě skvělé!
Víno podporuje již beztak výtečnou chuť vašich oblíbených pokrmů. Věta „Dám si jen jednu skleničku“ je vždy relativní. Předstírat znalosti o víně není zas tak těžké.
Nemusíte utrácet mnoho peněz, abyste se napili něčeho dobrého. Lahve od vína mají opravdu nádherné etikety. Což je, a buďme k sobě upřímní, polovina důvodu, proč jste si koupili právě onu lahev.
Pití vína může přispět k příjemné atmosféře v jakémkoliv společenském klubu.