Jak na ovocná piva 1/3 – Ochucení ovocem zastudena

Ačkoliv je Česká republika pivní velmoc, tak ovocná piva jsou v našich zeměpisných podmínkách stále rarita a okrajová záležitost, která zde nemá prakticky žádnou tradici. U nás, kde se tradičně pěstuje velmi kvalitní chmel, se vaří zejména typické chmelené hořké spodně kvašené ležáky.

Doménou ovocných piv je hlavně zahraničí a jedná se mnohdy o opravdu staré a tradiční postupy výroby, jako je tomu například v Belgii, nebo ovocné německé kyseláče, které neinformovaný konzument napoprvé jen těžko pozře.

A jak vlastně ochucené pivo vzniklo? Legenda přisuzuje vynález ochuceného piva majiteli výletní restaurace jižně od Mnichova Franzi Xaveru Kuglerovi. V červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako Radlermaß, nebo-li v překladu „cyklistický máz“, ale zmínky o ochuceném pivu se objevují už z roku 1900.

A co si vyrobit doma vlastní variaci na ovocné pivo?

V tomto článku se podíváme, jaké máte možnosti, pokud chcete ochutnat ovocné pivo.

Radler

Radler není tak úplně pivo, ale pivní mix, koktejl, který se skládá přibližně z jedné poloviny z piva a z druhé poloviny z limonády, která bývá ochucena různými druhy ovocných příchutí.

A právě v těch ovocných příchutích je ten problém. Dnes už se průmyslové limonády, až na vzácné výjimky, nevyrábějí z ovoce, ale ze syntetických látek, které mají ovocné příchutě. Důvody jsou za tím zejména ekonomické. Výjimkou je třeba limonáda Fanta od společnosti Coca-Cola, která údajně obsahuje nějaké stopové množství pomerančové šťávy, ovšem nejsem si jistý, zda je tomu tak i na českém trhu, nebo jen v zahraničí. Průmyslově vyráběné limonády s ovocnými příchutěmi tedy nejsou řešení, jak si připravit ochucené pivo.

Jiná situace nastává v případě, že si koupíte kvalitní limonádu ze skutečného ovoce, případně si tuto limonádu jste schopni sami doma připravit, například ze svého vlastního, případně kupovaného ovoce.

Příklady možností:

  • Citrusová šťáva – citrusy nikdy nezklamou – mají výraznou chuť a dokáží nápoji předat i intenzivní vůni. Kromě limetek, citrónu a pomeranče lze vyzkoušet i třeba pomelo, grapefruit nebo mandarinky.
  • Melouny – šťavnaté vodní melouny jsou ideální ovoce pro výrobu ovocné limonády, jsou sladké a mají výraznou intenzivní chuť.
  • Drobné zahradní ovoce – maliny, ostružiny, jahody, angrešt, rybíz, ad.

Pokud si tedy takový radler namícháte, získáte osvěžující letní ovocný pivní koktejl, který bude i poměrně zdravý, protože obsah alkoholu se u těchto nápojů pohybuje maximálně kolem 2,5%. A pravděpodobně si na něm i pochutnáte, protože nápoj bude mít chuť i vůni opravdového ovoce.

Ale to jsme stále jen u radlerů, které sice v této úpravě mohou skvěle chutnat, ale není to opravdové pivo a ani pivo ovocné.

Ovocná příchuť do piva

Toto je něco podobného jako u domácích radlerů, jen do již uvařeného piva nepřidáváte ovocnou limonádu, ale ochutíte si ho ovocným sirupem.

A zde jsme opět u toho, je potřeba, aby byl sirup kvalitní, tedy vyroben z opravdového ovoce. Většina, nejen těch nejlevnějších sirupů, se opět vyrábí ze syntetických příchutí, které sice vzdáleně mohou připomínat chuť i vůni ovoce, ale jinak nemají s ovocem vůbec nic společného. A to se mnohdy týká i známých, poměrně drahých a hojně propagovaných značek sirupů.

Pokud tedy chcete ochutnat pivo s opravdovým ovocným sirupem, čtěte pečlivě složení u těch kupovaných sirupů, nebo si uvařte ovocný sirup vlastní.

Receptury na kvalitní sirupy najdete zde – Barmanské sirupy – ALKOHOL DRINK.

Jaké pivo kombinovat s ovocným sirupem

Kvalitní ovocný sirup voní a chutná po ovoci, ale také obsahuje konzervant – cukr a ten je výrazně sladký, což někomu může v pivu vadit.

Pro ovocné příchutě je v takovém případě dobré volit pivo, které je spíše hořké, ale zase jeho hořkost nesmí přehlušit chuť ovoce. Chuť je potřeba správně vybalancovat tak, aby se sladkost a hořkost doplňovaly navzájem v jeden lahodný celek. Při pití byste zkrátka měli poznat, že pijete opravdu pivo a ne limonádu a zároveň v něm jasně rozpoznat chuť zvoleného ovoce.

Kvalitní sirupy obsahují intenzivní koncentrovanou chuť ovoce, proto se dávkují po kapkách. A je potřeba je v chladném nápoji – pivu dobře rozmíchat.

Ochucení piva ovocem

Další možností, jak si vyrobit ochucené pivo je dát si do již uvařeného piva přímo ovoce. Vytvoříme tak něco podobného jako například španělská sangria, která také obsahuje kousky nakrájeného ovoce.

Ne všechno ovce je na to vhodné. Potřebujete pouze kvalitní a zralé ovoce, které obsahuje dostatek šťávy na jeho ochucení. Ovoce je také předem alespoň lehce podrtit, aby pustilo šťávu, například muddlerem. Je pak jen na vás, zda ovoce v pivu po jeho vypití také zkonzumujete.

Vhodné ovoce do piva:

  • Višně – podrcené a vypeckované
  • Jahody – najemno nakrájené
  • Meloun – najemno nakrájený, nebo melounové pyré
  • Meruňky – meruňkové pyré
  • Borůvky – lehce pomačkané
  • Ad.

Pivo Corona extra a měsíček limetky v hrdle láhve

Pivo Corona extra se pije přímo z lahve, do jejíhož hrdla je zastrčený měsíček limetky. Možná vás napadne, proč tomu tak je?

A nejjednodušší vysvětlení je to, že limetka zasunutá do hrdla láhve přidává pivu osvěžující chuť a citrusový říz. Další, poněkud bizarní, vysvětlení může být, že v Mexiku limetka historicky bránila padání hmyzu do láhve s pivem…ale nenechte se mýlit – nejde o ovocnou příchuť ovoce – tedy limetky, ani o ochranu piva před hmyzem, ale o chytrý marketing.

Limetkový rituál přitom vznikl jen tak z rozmaru jednoho barmana, který se během dlouhé noční směny trochu nudil a vsadil se s kamarádem, že hosté, kteří toto uvidí, udělají s limetkou to samé a také budou pivo tímto způsobem konzumovat.

Rituál se ujal a tak se pivo Corona extra již přes 30 let neservíruje jinak než s měsíčkem limetky v hrdle lahve. Tato, na první pohled nepatrná a cenově zanedbatelná záležitost, tomuto pivu výrazně pomohla odlišit se od veškeré konkurence. Tímto způsobem se například podařilo Coroně ve Spojených státech porazit nizozemský pivovar Heineken.

Všechny díly