Tiché víno je pro mnoho žen doslova drogou

Téma alkoholismu žen bylo až do nedávné doby téměř neznámé, ovšem jedná se o skupinu, která má s alkoholem opravdu vážný problém, ale děje se tak zpravidla v tichosti a velmi nenápadně.

Zatímco alkoholismus u mužů společnost bere jako něco, co sice není ke chlubení, ale někdy se to prostě stává, ženská závislost je známkou selhání. Rodina, přátelé a kolegové jsou vůči alkoholičkám kritičtější, než když jde o muže. Lidé nechápou, jak žena něco takového mohla dopustit, moralizují ji, zvlášť když už je matkou. Právě proto pití ženy skrývají.

Začíná to skleničkou, poté dvěma, pak se přejde na láhev a poté na dvě denně. Láhev nejčastěji vína představuje pro ženy únik od reality a starostí všedních dní. Po několika sklenkách vína je svět rázem příjemnějším místem k životu.

S množstvím vypitého alkoholu ale časem přijde neschopnost zvládat i naprosto základní věci. Ženy se prostě po vypití alkoholu dokáží absolutně vzdát jakékoli zodpovědnosti.

Problém je to zpočátku velmi nenápadný a mnoho žen si vůbec nedokáže přiznat, že mají problém. Vznik závislosti je velmi rychlý a v Česku se jedná o závažný problém, který zůstává většinou skrytý, protože běžně nevidíte někde na chodníku do bezvědomí zpitou ženu.

Ženy pijí méně než muži. A také jich méně spadne do závislosti. Na druhou stranu ženy mají nižší toleranci k alkoholu, a rizikové jsou tedy pro ně ve srovnání s muži nižší dávky konzumovaného alkoholu.

Dávka alkoholu

V případě mužů experti definují umírněné pití jako maximálně dva alkoholické nápoje denně, u žen je to jeden nápoj. Za rizikové pití pak považují u mužů až tři nápoje denně, u žen dva. Vyšší konzumaci, tedy v případě žen od tří nápojů, považují za přímo škodlivé pití.

Za jeden nápoj nebo jednu dávku se v Česku považuje:

  • půllitr piva
  • dvě deci vína
  • panák destilátu

Škodlivě, tedy tři a více skleniček denně, pijí čtyři procenta tuzemských žen, vyplývá z různých provedených výzkumů o konzumaci alkoholu v Česku. Když se připočítají i ženy, které pijí rizikově, tedy dvě skleničky denně, číslo celkového rizikového užívání se vyšplhá už na čtrnáct procent.

14 procent žen tedy v Česku pije alkohol rizikově.

Ženy se už v konzumaci alkoholu už emancipovaly

Česko se už mnoho let v celosvětovém srovnání umisťuje na předních příčkách ve spotřebě alkoholu. Odhady ukazují na 600.000 denních uživatelů velkého množství alkoholu v podobě zdraví škodlivého užívání.

Více pijí stále pořád muži, ale zatímco u nich spotřeba alkoholu posledních pět let pomalu klesá, u žen je tomu právě naopak. Češky mají s pitím vážný problém. Stoupá počet těch v kategorii rizikové pití, což je každodenní popíjení jedné až dvou skleniček vína.

Jde o globální trend, kdy se ženy v konzumaci alkoholu postupně emancipují a vyrovnávají se mužům. Ukázalo se, že mezi lidmi narozenými v letech 1891 až 1910 bylo dvakrát více mužů pijících alkohol než žen, u nezřízeného pití byl poměr mužů a žen 3:1. V generaci narozené po roce 1990 už pijí ženy stejně jako muži, přičemž poměr alkoholiků činí 1,2 muže na 1 ženu.

Problém jménem víno

Liší se i typ alkoholu, který obě pohlaví nejčastěji konzumují. U mužů je zřetelné dominantní zastoupení piva, zatímco u žen je nejvíce preferovaným nápojem víno.

Například ženy, které spadají do kategorie škodlivého pití, spotřebují za rok v průměru 15,7 litru čistého alkoholu ve víně. Prostřednictvím piva do těla dostanou jen zhruba polovinu této dávky. Stejný je poměr těchto dvou nejběžnějších alkoholických nápojů i u žen, které pijí rizikově či jen umírněně.

Statistiky o rizikové konzumaci alkoholu

  • Kvůli nadměrnému pití alkoholu pomoc odborníků vyhledá přes deset tisíc žen ročně.
  • V ambulantní psychiatrické péči se léčilo přes 23 tisíce osob se závislostí na alkoholu, z čehož ženy tvořily více než třetinu. To znamená, že zhruba 8,5 tisíce žen docházelo do ambulancí kvůli problémům s pitím.
  • Nejvíce žen bylo ve věkové kategorii 40 až 60 let. Což odpovídá i věku, ve kterém lidé obecně nejvíce pijí.
  • Nejvyšší spotřeba alkoholu byla jištěna u lidí ve věku 45 až 64 let. V této věkové kategorii je více než 16 procent osob, kteří vykazují známky rizikového nebo škodlivého pití.
  • V případě žen byla zjištěna vyšší míra konzumace alkoholu u žen s vyšším vzděláním, a to u všech ukazatelů konzumace alkoholu.
  • V rezidentní péči, tedy v pobytových zařízeních a v léčebnách, končí každý rok více než dva tisíce žen. Opět jich je nejvíce ve věku mezi čtyřicítkou a šedesátkou.
  • Z alkoholismu se za rok léčilo i 24 dívek od deseti do devatenácti let a přes 120 žen ve věku dvacet let.

Když se k poruchám duševním a poruchám chování způsobeným užíváním alkoholu připočítají i další nemoci přímo přiřaditelné alkoholu, jako jsou například alkoholická onemocnění jater či alkoholická pankreatitida, ročně končí v nemocnicích přes čtyři tisíce hospitalizovaných žen. U mužů je to zhruba dvakrát tolik.

Stovky žen ročně pak za závislost zaplatí životem. Ročně je to cca 650 úmrtí přímo souvisejících s užíváním alkoholu. Tento počet se za poslední desetiletí výrazně zvýšil. Alkohol tak může zhruba za dvě procenta úmrtí žen, u mužů je to deset procent.

Epidemie alkoholiček

V Česku máme doslova epidemii mladých žen alkoholiček – mezi 25 a 40 lety. Na první pohled jim nic nechybí, často působí úspěšně, upraveně i na sociálních sítích. Prvních pár let to nikdo nepozná, postupně se ale množí problémy zdravotní i rodinné. Začíná to často vínem. Je to společensky tolerovaný alkohol a stalo se novou normou, že otevřít si každý večer lahvinku není nic divného. Bohužel takhle to často začíná. Končí to lahví vodky schovanou v prádelníku.

Žen, které mají problémy s alkoholem, je stále více a týká se to všech sociálních skupin. Stojí za tím řada faktorů: stres, vysoké nároky, tlak na zvládání kariéry i péče o děti a domácnost. Častým spouštěčem je období rodičovské dovolené, kdy se ženy musejí vyrovnat se sociální izolací i extrémní únavou. Alkohol přináší úlevu. Láhev vína je pro ženu náhradou za něco, co jí chybí. Napít se je velmi snadné, protože už po jedné skleničce přichází uvolnění.

Gravidní ženy pijí alkohol také

Mnoho žen si neodpustí sklenici alkoholu ani během těhotenství.

Až šedesát procent žen v České republice konzumuje alkohol během těhotenství, z nich pak třetina těhotných konzumuje alkohol pravidelně nebo rizikově.

Ročně jsou hlášeny v průměry dva případy postižení plodu a novorozence užíváním alkoholu matkou. Vzhledem k míře rizikového pití v Česku jsou ale případy poruch plodu velmi nedostatečně podchyceny. Lze očekávat řádově stovky případů ročně, podle některých odhadů se v Česku ročně narodí až tři tisíce dětí s fetální poruchou alkoholového spektra.

Zasažené děti pak mohou trpět poruchami učení, řeči, problémy s učením a soustředěním a mnoha dalšími komplikacemi..

Zdravotní následky a společenské náklady konzumace alkoholu

Žádnou dávku alkoholu nelze považovat ze zdravotního hlediska za bezpečnou či doporučovat jako prospěšnou.

Faktem je, že alkohol patří k hlavním příčinám nemocnosti a předčasné úmrtnosti. Je spojován s více než třicítkou diagnóz a u dalších 200 onemocnění je jednou z jejich příčin. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že stojí i za polovinou případů rakoviny, včetně nádoru prsu. Riziko rakoviny prsu zvyšuje i relativně nízká konzumace alkoholu. Dvě skleničky vína denně nebo ekvivalentní množství jiného alkoholického nápoje stojí zhruba za třetinou nově diagnostikovaných případů.

Alkohol devastuje život i jinak. Odhady hovoří o tom, že je spojen až se dvěma třetinami případů domácího násilí. Pod jeho vlivem zemře asi 10 % usmrcených při dopravních nehodách. Každým rokem stoupají také náklady na léčbu závislých lidí. Národní výzkum užívání návykových látek nově zkoumal, jaké má dopady na okolí uživatele. Za následky konzumace alkoholu zaplatí stát, tedy my všichni dohromady ročně 56,5 miliardy korun.

Jak problémy s alkoholem řešit

Problémy s alkoholem jsou i častým důvodem rozvodů. Zhruba ve třetině případů z posledních deseti let, kdy hlavním důvodem rozpadu manželství byl podle záznamů soudů právě alkoholismus, byla vina na straně ženy.

Alkoholismus má velký vliv na rodiny závislých bez ohledu, zda závislost zapříčiní rozchod, či ne.

Některé ženě trvá roky, než se z ní stane alkoholička, jiné stačí měsíce. Záleží na predispozici, psychice, tělesné konstituci, metabolismu, schopnosti zvládat stres.

Množství alkoholu ale není jediným indikátorem závislosti. Tím dalším je situace, kdy žena nedokáže zvládnout péči o dítě, má potíže v práci, v partnerském životě, hubne, objevují se zdravotní problémy. Než si tedy dnes dáte sklenku, zvažte, jestli nebude lepší sáhnout po něčem bez alkoholu.

Když žijete v blízkém kontaktu se závislou osobou, vzniká spoluzávislost. To znamená, že se mění vaše hodnoty, chování, narušuje se celý rodinný systém. Nestačí tak pracovat jen se závislou osobou, ale také s jeho blízkými. Není to tak, že rodina pošle závislého do léčebny a ten se po absolvování terapeutického programu vrátí zpět domů a vše bude v pořádku. Je potřeba pracovat v rámci párové i rodinné terapie, aby se dosáhlo cíle, tedy vyléčení z alkoholismu.