Zásady pro správné podávání vín
Ač se to může zdát jako složitá věda, nic v tom vlastně není.
Vše je podřízeno tomu, abychom měli z vína, se kterým si při jeho výrobě, někdo dal mnoho práce, ten maximální požitek a každá láhev tak ze sebe vydala to nejlepší, co je v ní obsaženo. Stačí pouze dodržet pár jednoduchých rad a doporučení a výsledek se už dostaví sám.
Budete překvapeni, jak k sobě vše ladí a chutě vína k doporučeným pokrmům pasují.
Potřeby pro podávání vín
Vývrtka na víno – lze použít klasickou číšnickou, či dvouramennou jejíž největší předností je jednoduchá obsluha. Eleganci a snadné ovládání snoubí dvoufázová vývrtka.
Nálevka na víno – nálevka nám pomůže nalévat víno do sklenic jistě a čistě, bez skvrn, kapek a potečeného hrdla lahve.
Sklenice – dokáže požitek z konzumace vína umocnit, ale také degradovat. Sklenice má být čistá, suchá a pečlivě vyleštěná. Chcete-li, aby sklenice dala vyniknout barvě, chuti a vůni vína, používejte tenkostěnné a bezbarvé sklenice na nožce.
- Bílé a červené víno podáváme ve sklenicích tvaru tulipánu. Na bílé víno jsou ideální sklenice o objemu 25 cl, na červené víno je dobré použít sklenici s větším objemem, doporučuje se 35 cl.
- Růžové víno se hodí do sklenice ve tvaru zvonu.
- Perlivá vína podáváme v úzkých vysokých sklenicích, aby víno dlouhodobě perlilo.
- Aperitivy naopak patří do širokých nízkých sleniček ve tvaru misky.
Vakuová pumpička – nedopijete-li víno a chcete-li si jej v lahvi uchovat v nejbližších dnech (nikoliv týdnech) v co nejlepší kondici, používejte vakuovou pumpičku. S její pomocí z lahve vysajete vzduch a zabráníte tak zoxidování a zkáze vína.
Dekantér – u archivních vín je před konzumací třeba provést dekantaci, tedy oddělení usazenin. K tomu slouží dekantéry.

Zásady při podávání vína
Správná teplota vína
Optimální teplota vína pro jeho podávání je většinou uvedena na lahvi. Určitě se řiďte tímto doporučením.
Obecně se dá říci:
- Šumivá a perlivá vína podáváme při teplotě 7-10°C.
- Sladká vína podáváme při teplotě 7-10°C.
- Mladá bílá a růžová vína podáváme při teplotách 10-12°C.
- Vyzrálá bílá a růžová vína mohou být i mírně teplejší, 12-13°C.
- Mladá červená vína podáváme při teplotách 12-15°C.
- Vyzrálá červená při teplotě 15-18°C.
Otevření lahve s vínem
Tiché víno
- Pomocí nožíku ořízneme kapsli a odstraníme ji. Nožík je většinou součástí číšnického nože a vývrtky.
- Vývrtku zavrtáme do korku tak, aby neprošla skz a části korku nenapadaly do vína a zároveň dostatečně hluboko, aby se zátka při vytahování nepřetrhla.
- Po otevření lahve přičichneme ke spodní části korku. Pokud místo obvyklé vůně ucítíme podezřelý pach, víno nepoužijeme.
- Případné kousky korku z hrdla lahve doporučujeme opatrně odstranit ubrouskem a následně láhev otřít bílou utěrkou.
Perlivé a šumivé víno
- Odstraníme agrafu, což je drátěný držák zátky.
- Poté láhev s vínem uchopíme, a v mírně šikmé poloze za zátku. Zátku držíme a láhví otáčíme. Poté co povolí jí pomocí jemného viklání odstraníme.
- Zátku držíme v dlani a dbáme na to, aby samotné otevření nebylo provázeno téměř žádným zvukem.
Dekantování
- Je bezpodmínečně nutné u starších a archivních vín. Slouží k oddělení usazenin, které se vlivem času v lahvi utvoří, od čistého vína.
- Pokud víno nechceme dekantovat přímo v archivu, necháme jej před dekantací několik hodin v klidu, aby se veškerý sediment opět usadil.
- Při dekantaci víno přeléváme z lahve do dekantační nádoby. Přes hrdlo lahve kontrolujeme, abychom s vínem nepřelili i usazeniny.
- Při dekantaci zapalte svíčku a umístěte ji tak, aby mezi jejím plamenem a Vámi byla láhev s dekantovaným vínem. Je to efektní a zároveň praktické. Lépe uvidíte případné usazeniny.
- Dekantaci provádíme zvolna a s rozvahou, abychom sediment nerozvířili a abychom nenarušili jemné vazby buketních látek uvnitř vína.
Nalévání vína
Je to nesmírně důležitá část celého obřadu a hodně napoví o našem vztahu k podávanému vínu i k hostům.
- Nejprve nelejeme malé množství vína do své skleničky.
- Naléváme jej zvolna po stěně sklenky asi do jedné třetiny.
- Poté skleničku zvedneme do výše očí a proti světlu zhodnotíme čistotu a jiskru podávaného vína.
- Sklenici můžeme přibližovat a vzdalovat, zdvíhat ji i naklánět, abychom si víno dobře prohlédli a odhalili případný zákal, nebo jiný kaz.
- Potom k vínu přivoníme, abychom zhodnotili buket.
- Pokud nám i čich napoví, že víno je v naprostém pořádku, napijeme se.
- Víno ihned nepolykáme, naopak, převalujeme jej na jazyku a hodnotíme jeho chuť.
- Pokud nám zrak, čich i chuť signalizuje, že víno je v naprostém pořádku, dovolíme, aby bylo podáno i našim hostům.
Postup nalévání vína hostům
Dle bontonu naléváme víno v pořadí, odpovídajícím společenskému postavení našich hostů.
Postup v souladu s bontonem vypadá takto:
- nejdříve naléváme duchovním, jsou-li mezi námi
- ženám
- významným osobám a oslavencům
- ostatním hostům
- naposledy sobě.
Víno naléváme pomalu, hrdlo lahve se nedotýká skleniček, ale zároveň není ani příliš vysoko. Je těsně nad okrajem sklenice. Sklenice plníme vínem maximálně do jedné třetiny.
Během nalévání seznámíme hosty s podávaným vínem. Povíme jim o jeho vlastnostech a přednostech.Případně přidáme i výklad o vinařství, jehož víno budou naši hosté popíjet.

Řazení vín při jejich podávání
Chceme-li zážitek z konzumace vína umocnit, měli bychom dbát na správné pořadí podávaných vín. Není to úplně dogma, ale měli bychom v tom mít nějaký systém. Dále uvádíme ty nejvíce používané a v praxi vyzkoušené varianty.
Možností, jak víno řadit je několik:
- Podle barvy – nejdříve podáváme bílé, následuje růžové a končíme s červeným vínem.
- Podle stáří – začínáme s mladými víny, pokračujeme se zralými víny a končíme s některou z perel z archivu.
- Podle obsahu cukru – prvně naléváme suchá vína, následují polosuchá, pak polosladká a na závěr podáváme sladké víno.
Párování vín a pokrmů
Aroma i chuť podávaného jídla a vína by měla být v souladu. Jedině tímto způsobem víno umocní chuť párovaného pokrmu a vy si tak budete moci vychutnat doslova harmonii vína a jídla.
- K lehkým a málo kořeněným jídlům je vhodné podávat lehká vína.
- K tučným pokrmům podáváme extraktivní vína s vyšším obsahem alkoholu.
- Ke kořeněným jídlům podáváme vína s výraznou chutí. Sladké pokrmy zapíjíme sladkými víny.
