Albert Michler – Karibské rumy

Původní společnost Albert Michler byla založena již v roce 1863 ve vesnici Buchsdorf (Buková) u česko-polské hranice v okrese Jeseník. Od tohoto roku společnost dodává své produkty do celé Rakousko-uherské monarchie. V dobách monarchie se značka „Albert Michler’s Original Buchsdorfer“ proslavila po celém světě. Společnosti byla dovoleno používat titul C&K „dodavatel na císařský a královský dvůr“.

V 19. století se účastnila nejznámějších světových výstav. Albert Michler byl jedním z prvních distributorů pravého jamajského rumu ve střední Evropě, byl také hlavním dodavatelem rumů pro rakouské císařské námořnictvo . Dnes Albert Michler Distillery sídlí v britském Bristolu.

Albert Michler Distillery se těší celosvětové oblíbenosti pro výrobu prémiových lihovin jako jsou likéry, rumy, gin a originální český absinth. Základem prvního absinthu byly byliny a koření, které byly sbírány v místní horské přírodě. Zde jsou nejspíš počátky tradičního českého absinthu.

Dnes Albert Michler zachovává tuto tradici dokonalosti tím, že získává pouze ty nejlepší rumy z Jamajky, Barbadosu, Trinidadu a Tobaga a Dominikánské republiky.

Albert Michler Distillery Int. Ltd. ve Velké Británii není ve skutečnosti přímým nástupcem tradiční společnosti „Albert Michler, Buchsdorf, Likör-Rum und Spiritus Fabrik in Buchsdorf“, rakouské Slezsko. V současné době se likéry a lihoviny Albert Michler vyrábějí ve Velké Británii, s velkou úctou k odkazu předků. Dřívější tradice jsou pro společnost zavazující. Bývaly doby, kdy ve společné monarchii Rakouska-Uherska žili pokojně lidé tak odlišní jako Němci, Češi, Rakušané, Maďaři, Chorvati, Slovinci a další národy. V té době byla čest nejvyšším zákonem. Mezi firemní hodnoty patří udržování dědictví otců a dědů a jejich úsilí. 

Právě v roce 1863 se Albert Michler rozhodl založit továrnu na likéry v Buchsdorfu ve Slezsku. Toto rozhodnutí bylo přijato proto, že na tomto novém území, Horním Slezsku v Rakousko-Uhersku, byly zdroje pitné vody a půda nabízela dostatek přírodních bylin a koření nezbytných pro výrobu likéru a lihovin. Albert Michler byl významný podnikatel a jeho otec Franz Michler byl statkářem v Buchsdorfu. Albert se proslavil jako výrobce světoznámého likéru „Original Buchsdorfer Magenbitter“.

Likér, který měl nejen lahodnou chuť, ale měl i léčivé vlastnosti. V dřívějších dobách, kdy po rakousko-pruské válce v roce 1866 zuřila celým regionem cholera, Albert Michler zřídil nouzovou nemocnici pro nakažené vojáky. Přivolal lékaře a nařídil sestrám, aby pacienty ošetřovaly jeho bylinným likérem. Úspěch těchto alternativních metod byl prokázán záchranou mnoha životů. „Albert Michler Likör-, Rum und Spiritusfabrik“ byl jedním z nejstarších lihovarů a skladů rumu v rakouském Slezsku. Albert Michler dodával rumy a vybrané likéry císařskému a královskému dvoru a rakousko-uherskému císařskému námořnictvu. Konec druhé světové války byl pro lihovar však osudný. Zajímavý a rušný život zakladatele Alberta Michlera Spiritus Fabrik, bylo dědictvím, ve kterém bylo třeba pokračovat a respektovat práci předků. Odsun „sudetoněmeckého“ obyvatelstva ze Slezska a nástup komunistického režimu změnily historii jednoho z nejobdivuhodnějších výrobců a dodavatelů likérů a rumů ve střední Evropě. Bůh dej věčnou slávu Františku Josefu I. Rakouskému, rakouskému císaři a uherskému králi.

Webové stránky palírny: https://albertmichlerdistillery.com/

Proč je proces stárnutí tím zásadním rozdílem

Mnoho ostrovů a zemí, kde se rum vyrábí, sází na tradici a styl výroby. Obvykle se zde věnují standardnímu rumu se zaměřují na místní prodej turistům přijíždějícím na klasickou dovolenou na pláži k přímé konzumaci a do koktejlů.

Prémiové rumy jsou však žádané spíše na export a nápady na další inovace se často ztrácí. Stejně jako u výroby whisky jsou to nezávislí výrobci, kdo vyrábí své vlastní, jedinečné speciality, které jsou na hony vzdálené standardu. A Alebert Michler je jednou z těch společností, která nakupuje a staří špičkové rumy.

Zaměření společnosti – dvojité stárnutí

Zatímco klasické zrání rumu probíhá v sudech, po bourbonu čímž rum často získává klasické bourbonovo-vanilkové aroma, zrání v různých typech sudů nabízí téměř nekonečné možnosti. Kromě zrání v různých sudech se společnost zaměřuje také na stálou kvalitu v souladu s nejvyššími standardy a na to, aby rum měl jedinečnou povrchovou úpravu. Používájí se různé druhy dřeva a starší sudy používané na víno nebo portské z celého světa, což podtrhuje individuální styl jednotlivých oblastí výroby. Tyto znalosti se využívají k vytváření jedinečných specialit po dlouhých měsících stárnutí.

Master Blender – Ruční výroba je naším tajemstvím

Master Blender je virtuózem scény (podobně jako parfumér). Neexistují žádné recepty na míchání; chuťové pohárky Master Blenderu jsou jediným rozhodujícím faktorem. Každý sud je jiný a má své vlastní individuální vlastnosti. Důvodem míchání je dosažení stálé kvality. Master Blender vezme mladý rum a smíchá ho s vyzrálým rumem, aby dodal mladému rumu určitou pikantnost. Některé lihovary mají skutečně vyzrálé rumy, které mají konzistenci hustého, tekutého balsamica. Nejsou vhodné pro čistý požitek, ale jsou ideální pro vytvoření směsi, která nemá obdoby. Spektrum, kterého lze tímto způsobem dosáhnout, je téměř nekonečné…