Aperitivní koktejl – Aperol Sour
Z Aperolu lze umíchat mnohem více koktejlů než jen legendární známý Aperol Spritz. Samotný bitter Aperol je v tomto koktejlu doplněn, tedy vlastně posílen ginem a vše je ochuceno a ovoněno tóny citrusů.
Koktejl Aperol Sour, který se vyznačuje jasnými citrusovými tóny doprovázenými jemnou hořkostí. Pokud použijete gin s tóny grapefruitu či citrusů, tak vytvoříte dokonalý pár, protože takový gin se hezky snoubí s citrusovými a hořkými grapefruitovými tóny bitteru Aperol.
Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu Aperol Sour
- Bitter Aperol 30 ml
- Gin 30 ml
- Čerstvě vymačkaná citrónová šťáva 30 ml
- Cukrový sirup 8 ml
- Vaječný bílek 15 ml
- Peychaud’s bitters několik kapek na zdobení pěny
- Kolečko citrusu či svitek citrusové kůry na zdobení
Postup práce při přípravě koktejlu Aperol Sour
- Koktejlovou sklenku na stopce naplníme ledem a necháme jí chladit.
- Do šejkru dáme kostky ledu.
- Přidáme gin, Aperol, citrónovou šťávu, cukrový sirup a vaječný bílek.
- Obsah šejkru důkladně protřepeme, je potřeba delší čas, aby se z bílku vytvořila hustá pěna, která je pro tento koktejl charakteristická.
- Poté obsah šejkru scedíme přes strainer, tedy bez ledu, do vychlazené koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led.
- Koktejl zdobíme kolečkem citrusu, nejlépe citronu, případně svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem nejprve rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje.
- Na závěr pěnu koktejlu ozdobíme několika kapkami Peychaud’s bitters, které koktejlu dodají komplexní chuťový rozměr.
- Koktejl je hotov.
Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout na videu níže.
Závěr
Pěna ke koktejlu Aperol sour neodmyslitelně patří a tak odolejte snahám některých pijáků o jeho vynechání. Pokud ho vynecháte, nelze již hovořit o koktejlu Aperol sour, ale v tom lepším případě připravíte gin ochucený Aperolem.
Do koktejlu nepoužívejte cukr, protože ten se v chladném nápoji špatně rozpouští. Používejte cukrový sirup. Recept na jeho přípravu najdete níže.
Více o cukrovém sirupu se dočtete zde – Základní cukrový sirup – Simple syrup – ALKOHOL DRINK
Existuje i varianta tohoto koktejlu oblíbená zejména v Kanadě, kde je cukrový sirup nahrazen sirupem javorovým.