Čokoládová pěna s alkoholem

Čokoládová pěna (angl. chocolate mousse) je geniálně jednoduchý, sametově jemný, rychlý a velmi lahodný dezert, na jehož přípravu vám postačí pouze dvě základní suroviny.

Dokonalá nadýchaná čokoládová pěna je opravdová delikatesa. Vychlazený dezert chutná fantasticky.

Nic se nemusí péct, nepotřebujete tak troubu, ani mouku, ani máslo, ani vejce – jednodušší už to prakticky ani být nemůže.

A jak už název napovídá, jedná se o dezert, který si zamilují všichni ti, kdo milují čokoládu. A i když je příprava tohoto dezertu velmi jednoduchá, až triviální, můžete si ho připravit v mnoha různých obměnách a vždy vám budou postačovat pouze dvě základní suroviny.

Jakou čokoládu zvolit

Zde se nemusíte nijak omezovat například na určitou značku čokolády či čokoládu na vaření apod. Zvolte si takovou čokoládu, jakou chcete, je zcela jedno, zda bude hořká, mléčná či bílá.

Chuť a obsah cukru v čokoládě pak samozřejmě zásadně ovlivní chuť výsledné čokoládové pěny. Proto pokud máte raději sladší dezerty, je vhodnější zvolit rovnou mléčnou či bílou čokoládu, které již cukr obsahují, než použít tmavou hořkou čokoládu a doslazovat jí cukrem.

Jedno omezení zde ale přece jenom je – čokoláda by neměla mít v sobě žádné pevné ingredience, tedy žádné oříšky, ať už celé či drcené, žádné rozinky, žádné želé, žádné sušené ovoce a žádné sušenky či oplatky.

Při použití takové čokolády by se vám nepovedla vyšlehat z čokolády homogenní směs.

Co naopak nevadí, to jsou třeba krémové náplně, které se při výrobě pěny dokonale v čokoládě rozšlehají.

Jak čokoládu rozpustit

Čokoládu lze rozpustit několika způsoby:

  • Klasickým způsobem je rozehřátí ve vodní lázni. Do rendlíku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do misky rozlámejte tabulku čokolády a posaďte ji na rendlík. Pokud je miska menší a dotýká se dna rendlíku, je třeba čokoládu neustále míchat, aby se nepřipálila.
  • Tabulku čokolády můžeme nalámat i přímo do rendlíku a zahřívat ji na plotně. Vždy však teplotu nastavte na nejnižší stupeň a celou dobu míchejte.
  • Další variantou je rozpuštění v mikrovlnné troubě. Nalámanou čokoládu zahřívejte na nejnižší výkon po dobu 10 až 15 vteřin. Podle potřeby postup opakujte.

Jaký alkohol zvolit do čokoládové pěny

Zde opět neplatí žádné omezení, použít lze v zásadě jakýkoliv alkohol, v extrému to může být třeba i pivo, pokud vám chutná v kombinaci s čokoládou.

Pro příznivce tradičnějších chutí přinášíme pár vhodných příkladů:

  • Vhodné jsou především likéry s whisky či whiskey jako jsou Baileys a Carolans.
  • Geniální kombinace je čokoláda s vaječným likérem.
  • Výborná volba je také griotka.
  • Lze použít i rum a to jak třtinový originál, tak i rumový likér tuzemák či rakouský Stroh.
  • Delikátní je pak kombinace čokolády a koňaku.
  • Kombinace čokolády a pomerančů – pomerančový likér, triple sec, či například likér Cointreau.
  • Grand Marnier – pomerančový likér s koňakem.
  • Fortifikované likérové víno.

Receptura pro přípravu čokoládové pěny s alkoholem

Nyní už se dostáváme přímo k receptuře na přípravu čokoládové pěny s alkoholem.

Mimochodem alkohol není v receptuře podmínkou, pokud čokoládovou pěnu připravujete pro děti či abstinenty, lze použít jakoukoliv jinou tekutinu, například vodu, mléko, ovocnou šťávu, apod.

Suroviny potřebné pro přípravu čokoládové pěny s alkoholem

Rozpis suroviny je na 4 porce dezertu.

  • 200 g cca – čokoláda dle vlastní volby
  • 180 ml cca – tekutina (alkohol) dle vlastní volby

Alternativně lze použít i koření, například chilli, skořici, vanilku, kardamon, ad., vždy však pouze dokonale jemně rozemleté.

Postup práce při přípravě čokoládové pěny s alkoholem

  1. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme podle jednoho z postupů uvedených výše.
  2. Když máme čokoládu rozpuštěnou v misce, přidáme k ní tekutinu, cca 180 ml na cca 200 g čokolády. Poměry jsou orientační, protože záleží na tom, jaký je to druh čokolády a jaký je to druh tekutiny. Proto k čokoládě přidejte nejprve cca 150 ml a poté postupně dle výsledné konzistence přidávejte.
  3. Připravíme si nádobu se studenou vodou, do které ještě přidáme led.
  4. Misku s rozpuštěnou čokoládou a tekutinou umístíme do nádoby se studenou vodou a ledem.
  5. Elektrickým šlehačem na nejvyšší rychlost čokoládu vyšleháme do potřebné konzistence, podle potřeby přidáváme zbytek tekutiny. Celé to trvá maximálně 5 minut.
  6. Pokud čokoládu přešleháme a je už příliš tuhá, lze opakovat postup s jejím opětovným rozpuštěním.
  7. Pokud máme hotovo, pěnu můžeme umístit v míse do lednice. Lze jí porcovat například lžící na zmrzlinu a servírovat na talíři, například s ovocem, tak jak je vidět na úvodním obrázku.
  8. Případně jí můžeme rozdělit do misek po jednotlivých porcích – viz ostatní obrázky níže a ty opět umístit do lednice.
  9. Konzumujeme vychlazené.