Créme de Cassis – Slavný francouzský ovocný likér
I když možná nesaháte po ovocných likérech tak často jako po svém oblíbeném sladkém vermutu, bitterech nebo špičkovém ginu, naučit se s nimi pracovat vám může pomoci obohatit vaše míchané drinky a vnést do vašeho koktejlového portfolia také trochu té zajímavé historie.
Créme de cassis je velmi známý francouzský likér z černého rybízu se 150letou historií a běžně se používá k dodání sladké, kyselé ovocné chuti do koktejlů.
Tento fialový francouzský likér se vyrábí z macerovaného černého rybízu, což mu dodává bohatou, vrstevnatou sladkou chuť. Tato chuť je vyvážena taniny a kyselostí.
Ne všechny créme de cassis jsou si rovny. Na trhu dnes najdete různé varianty. Například slavný crème de Dijon je tak ceněn, že existuje podrobný čtyřstránkový dokument s podmínkami, které musí být splněny, aby mohl být takto označen. Pravý crème de cassis de Dijon musí být vyroben ze dvou druhů černého rybízu, mezi které patří i odrůda známá jako Noir de Burgundy. Tato bobule je mnohem tmavší a bohatší na chuť a barvu a použití crème de Dijon dodá vašemu výslednému koktejlu bohatší chuť ovoce.
Hlavní složku tvoří lahodná chuť černého rybízu, která prostupuje do celého nápoje a dělá z něj opravdovou lahůdku.
Likér z černého rybízu je obvykle známý svou koncentrovaností a poměrně velkou sladkostí. Kvalitní créme de cassis by měl vynikat chutí a vůní čerstvého ovoce, které je někdy u většiny běžných likérů obtížnější rozeznat. Měl by vynikat jeho kyselostí, hloubkou a přirozenou ovocnou chutí.
Měl by mít hedvábnou strukturu a temně fialové až tmavě červené barvy s ovocnou chutí černého rybízu a sladkým, dlouho přetrvávajícím závěrem.

Výroba likéru créme de cassis
Základem likéru je černý rybíz, který se naloží do roztoku s alkoholem, ke kterému se později přidá cukr. Výsledný nápoj obsahuje 15% alkoholu. Existují ale také výrobci, kteří ho dělají silnější, až někam k 20% alkoholu.
Současná technologie výroby likéru crème de cassis byla vynalezena ve Francii v roce 1841. Ve Francii se ročně vyrobí okolo 16 milionů litrů tohoto likéru a většina z toho se ve Francii i spotřebuje, i když je v menší míře exportován i do dalších zemích. Je ovšem vyráběn i mimo Francii. Ve Francii se crème de cassis vyrábí především v Burgundsku, převážně v okolí města Dijon, kde je považován za místní specialitu a má status zeměpisného označení (geographical indication).
V roce 1978 chtělo Německo omezit dovoz likéru crème de cassis z francouzského Dijonu (cassis de Dijon), protože podle tehdejších německých zákonů nebylo možné prodávat likéry s takto nízkým podílem alkoholu. Spor o dovoz cassisu de Dijon vyústil v soudní spor, ke kterému vydal rozsudek Evropský soudní dvůr. Jde o případ Rewe-Zentral AG v Bundesmonopolverwaltung für Branntwein, který je někdy též označován jako případ Cassis de Dijon.
Konzumace likéru créme de cassis
Často se podává s ledem, nebo jakožto digestiv, někdy ale bývá součástí míchaných nápojů
Nejtradičnějším způsobem použití créme de cassis je příprava koktejlu Kir, což je dokonalá kombinace likéru créme de cassis a suchého bílého tichého vína, výborně se na tento koktejl hodí například Ryzlink rýnský.
Pokud máte rádi bublinky, můžete suché bílé tiché víno nahradit tím šumivým a připravíte si tak koktejl Kir Royale. A bublinky můžete použít jakékoliv, může to být například Crémant, nebo šampaňské, ale třeba také španělská cava, itlské prosecco nebo třeba i český či německý sekt. Je to jen na vás.
- Více o koktejlech Kir a Kir Royale se dočtete zde – Světové koktejly – Kir a Kir Royale – ALKOHOL DRINK.
Pro ty, kteří se vydají moderní cestou s lahví créme de cassis, se doporučuje vyzkoušet koktejl Manhattan v dávkování jeden k jednomu nebo si ho dát místo vodky v koktejlu Espresso Martini.

Recept na domácí výrobu créme de cassis
Tento likér je opravdu delikátní, o čemž svědčí i to, že byl oblíbeným nápojem vyhlášeného labužníka, proslulého literárního detektiva Hercula Poirota.
Rozpis je na 0,7 litru likéru. A nevyžaduje žádné speciální vybavení, nic co byste nenašli v běžně vybavené kuchyni.
Suroviny potřebné pro výrobu likéru créme de cassis
- 400 ml alkoholu viz níže
- 400 g bílého řepného cukru
- 400ml vody
- 400 g černého rybízu
Postup práce při výrobě likéru créme de cassis
- Do hrnce si odměříme vodu a cukr.
- Na mírném ohni a za stálého míchání cukr rozpustíme.
- Do cukrového sirupu přidáme rozmixovaný či jemně podrcený černý rybíz a vaříme na mírném stupni alespoň 30 minut.
- Odstavíme rybízový rozvar z plotny a necháme ho vychladnout.
- K vychladlému rozvaru přidáme alkohol a dobře promícháme.
- Rozvar přefiltrujeme, abychom se zbavili zbytků slupek a případných zrníček. Můžeme použít plátno, silonky nebo například papírový kávový filtr.
- Likér plníme do čistých sterilizovaných lahví, které vypláchneme například horkou vodou těsně před jejich plněním likérem.
Poznámka k surovinám
Recept na tento likér je jedním z důmyslných tipů, jak zpracovat přebytky černého rybízu.
Skvělou volbou pro tento recept je například mražený černý rybíz.
Alkohol můžete volit dle vlastní volby, lze použít jemný potravinářský líh, běžně se prodává s obsahem alkoholu 80% a je potřeba naředit tak, aby likér obsahovat cca 15-20% alkoholu. Ale můžete také použít například neutrální vodku. Nic nezkazíte ani použitím brandy.
Pokud máte chuť experimentovat, lze nahradit řepný cukr v receptuře za cukr třtinový.
Závěr
Trvanlivost likéru není nijak omezena, konzervuje ho alkohol a cukr.
Likér créme de cassis by měl být součástí každého domácího baru, zejména, pokud přijímáte dámské návštěvy.
