Curacao – azurově modrý likér
Curacao je likér ochucený sušenými slupkami citrusového ovoce zvaného laraha, pěstovaného na nizozemském ostrově Curacao v jižním Karibiku, podle něhož získal tento likér také své jméno.
Historie vzniku likéru curacao
Lahara je ovoce vyšlechtěné ze sladkých pomerančů z Valencie.
Ty na ostrov dovezli v době kolonizace Španělé. Založili tu plantáže, jenže půda a podnebí se ukázaly být k pěstování nevhodnými. Místo chutných pomerančů produkovaly pěstované stromy malé a hořké, v podstatě nepoživatelné, plody.
Pouze slupky si zachovaly příjemné aroma a esenci původní valencijské odrůdy. Tak byl vlastně vyšlechtěn nový druh pomerančovníku, který dostal latinský název Citrus Aurantium Currassuviensis, podle místních prostě laraha.
A bez zajímavosti není fakt, že ačkoli ostrov objevili Španělé a od invaze v roce 1634 patří Holanďanům, pojmenovali ho, a potažmo tak i likér, Portugalci.
Název Curacao je odvozeninou od portugalského coracão – srdce. Portugalci tím vyjádřili skutečnost, že ostrov Curacao byl svého času pomyslným centrem, neboli srdcem, obchodu.
Složení a výroba likéru curacao
Původně byl tento likér vyroben spíše náhodou.
Nápoj byl poprvé vyroben a prodáván rodinou Seniorů (židovská rodina se španělskými a portugalskými předky) v 19. století. K výrobě likéru jsou slupky laraha sušeny, aby se uvolnily jejich nasládle vonící oleje.
Poté se nechají v klidu naložené ve vodě a alkoholu macerovat po několik dní, pak jsou slupky odstraněny a přidáno další koření. Přesná receptura je samozřejmě přísně střežené tajemství.
Likér má chuť podobnou pomeranči s proměnlivým stupněm hořkosti. Je přírodně bezbarvý, ale často uměle barven, obvykle na modro, což dodává koktejlům a míchaným nápojům exotický vzhled.
Dobarvován je nejčastěji potravinářským barvivem E133 (toto barvivo je označováno jako brilantní modř a vyrábí se synteticky z uhelného dehtu).
Obsah alkoholu se pohybuje kolem 31%, likér se řadí k bitterům.
Některé další likéry jsou prodávány jako Curacao s různými příchutěmi, např. kávovou nebo čokoládovou.
Použití a způsob konzumace likéru curacao
Tento likér se pro svojí modrou barvu používá zejména v mixologii, kde slouží k výrobě a míchání mnoha exotických koktejlů. Například Blue lagoon, nebo Blue Hawaii – jejichž receptury najdete jako vždy v samostatných článcích na těchto stránkách.
Je to doslova likér, který dodává koktejlům barvu.
Například smícháním likéru curacao s pomerančovým džusem docílíme výsledného efektu – koktejlu zelené barvy.
Tento likér se dá samozřejmě pít i samotný, jen s několika kostkami ledu.