Domácí krémové likéry 1/2 – Mandlový a kokosový likér

Dopředu upozorňujeme, že tyto domácí likéry nepatří k žádné vysoké gastronomii, natožpak mixologii. Snadná dostupnost surovin, jednoduchost a rychlost výroby je zde zcela jednoznačně upřednostněna. Ovšem pokud máte chuť si likér ještě vyladit, prostoru pro vaši invenci je zde stále dost a snadno si můžete recepturu modifikovat k obrazu svému.

A mějte na paměti, že tyto likéry obsahují samé vysoce kalorické suroviny, tedy tučné mléko, smetanu, vysoce kalorické olejniny, spoustu cukru a pak také ještě alkohol, který je už sám o sobě vysoce kalorický.

Pokud už jim tedy propadnete, snažte se jejich kombinaci omezit na rozumnou mez a vyvažte je také energetickým výdejem, tedy fyzickou aktivitou.

Ovšem na druhou stranu, tyto likéry také báječně chutnají a pohybují se na hranici mezi likérem a alkoholových dezertem. Můžete si je připravit jen sami pro sebe, ale hodí se i jako vítaný dárek pro vaše blízké, kteří jistě ocení, že jste do dárku investovali vlastní práci a nespokojili se tak jen s pouhým nákupem v supermarketu. Na druhou stranu, pokud tyto likéry budete kupovat v obchodě, čtěte složení, abyste se vyhnuli podřadným produktům plných náhražek namísto originálních surovin.

A v neposlední řadě se jedná o něco jiného, než je v našich podmínkách rozšířený vaječný likér, i když reálně jde pouze o jeho variace bez vajec.

Krátce k surovinám

  • Základem všech těchto likérů je slazené kondenzované mléko. V supermarketu ho seženete pod názvem Salko, ale vyrábí se i spousta jiných značek. V zásadě se vždy jedná o totéž – kondenzované mléko nasycené cukrem.
  • Pokud je v receptuře uvedeno karamelizované kondenzované mléko, můžete ho přímo zakoupit, případně si připravit z obyčejného kondenzovaného mléka, které ponoříte v uzavřené plechovce do vodním lázně a necháte zvolna vařit cca 2 – 2,5 hodiny, než zkaramelizuje. Asi není potřeba zdůrazňovat, že první varianta je výrazně levnější, už jen kvůli značné energetické náročnosti jeho domácí výroby.
  • Pokud trpíte intolerancí na mléko, lze sehnat i bezlaktózové.
  • Snažte se vyhnou použití vajec, které výrazně zkracují trvanlivost likérů.
  • Smetanu je potřeba použít trvanlivou.
  • Pokud je v receptuře mléko, použijte trvanlivé a nejlépe plnotučné.
  • V rámci jednoduchosti a rychlosti přípravy se většinou uvádějí v recepturách již předem připravené směsi koření, které jsou však výrazně dražší, než pokud kupujete jednotlivé druhy zvlášť. Zvažte to v případě, že budete vyrábět větší množství likéru.
  • Volba vhodného alkoholu do likérů je jen na vás, někteří stále nedají dopustit na český likér tuzemák, jiní už přešli na třtinový rum. Ale můžete použít jakýkoliv jiný destilát – pokud máte doma nějakou láhev, která vám nechutná, můžete ji tímto způsobem zužitkovat. Případně lze použít i neutrální potravinářský líh.
  • Ochucení likéru zde probíhá tím nejjednodušším způsobem, často kořením, pudinkem, či plechovkou s nějakou ingrediencí, ale jak už je zmíněno výše, nejedná se o žádnou vysokou gastronomii. Je to pouze s ohledem na jednoduchost a rychlost výroby. S chutí likéru si můžete samozřejmě přidáním dalších ingrediencí vyhrát mnohem více, pokud se vám chce.

Potřebné vybavení

Potřebujete mixér, tedy jde to i bez něj, ale výroba je pak výrazně pracnější a trvá déle.

Skladování

Likér je dobré nechat alespoň 4–5 dní uležet, ideální je tak týden a pak teprve konzumovat.

Takto vyrobené likéry skladujte v chladnu, nejlépe v lednici, kde by měly vydržet cca jeden měsíc.

1. Domácí mandlový likér

Ingredience potřebné pro výrobu mandlového likéru

Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného karamelizovaného mléka
  • 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
  • 250 ml trvanlivého mléka
  • Půl balení mandlového pudinku v prášku

Postup práce při výrobě mandlového likéru

  1. Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
  2. Mandlový pudink uvařte s mlékem podle návodu na obalu. Za občasného promíchání tak, aby se pokud možno neudělal škraloup. Pokud se udělá, odstraňte ho.
  3. Pudink nechte vychladnout.
  4. Do mixéru dejte kondenzované zkaramelizované slazené mléko.
  5. Přidejte alkohol.
  6. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
  7. Postupně do mixéru přidávejte po jednotlivých lžících pudink.
  8. Rozmixujte vše na homogenní směs.
  9. Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.

Poznámka

  • Likér si samozřejmě můžete vyrobit i bez pudinku.
  • V takovém případě použijte mandlový extrakt či aromat, který se běžně používá k ochucení dezertů. Na uvedené množství dávkujte cca 1 g a před lahvováním ochutnejte a případně upravte množství.
  • Pokud nebudete při výrobě mandlového krémového likérů používat mandlový pudink, je vhodné nahradit trvanlivé mléko v receptuře trvanlivou smetanou.

2. Domácí kokosový likér

Ingredience potřebné pro výrobu kokosového likéru

Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
  • Trvanlivé mléko či smetana na ředění

Postup práce při výrobě kokosového likéru

  1. Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
  2. Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
  3. Přidejte alkohol.
  4. Přidejte kokosové mléko.
  5. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost a rozmíchejte na homogenní směs.
  6. Pokud je likér příliš hustý, nařeďte ho trvanlivým mlékem či smetanou a opět rozmíchejte.
  7. Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.

Poznámka

  • Kokosové mléko je hustá tekutina, která se vyrábí z namleté dužiny kokosového ořechu smíchané s horkou vodou.
  • Díky louhování se z dužiny dostane kokosový olej, kvůli kterému je kokosové mléko tučné.
  • Obsah tuku dosahuje obvykle 25%, ale existují i tučnější a méně tučné varianty.
  • Chuťově je podobné mléku, lehce sladké.

Všechny díly