Domácí krémové likéry 1/2 – Mandlový a kokosový likér
Dopředu upozorňujeme, že tyto domácí likéry nepatří k žádné vysoké gastronomii, natožpak mixologii. Snadná dostupnost surovin, jednoduchost a rychlost výroby je zde zcela jednoznačně upřednostněna. Ovšem pokud máte chuť si likér ještě vyladit, prostoru pro vaši invenci je zde stále dost a snadno si můžete recepturu modifikovat k obrazu svému.
A mějte na paměti, že tyto likéry obsahují samé vysoce kalorické suroviny, tedy tučné mléko, smetanu, vysoce kalorické olejniny, spoustu cukru a pak také ještě alkohol, který je už sám o sobě vysoce kalorický.
Pokud už jim tedy propadnete, snažte se jejich kombinaci omezit na rozumnou mez a vyvažte je také energetickým výdejem, tedy fyzickou aktivitou.
Ovšem na druhou stranu, tyto likéry také báječně chutnají a pohybují se na hranici mezi likérem a alkoholových dezertem. Můžete si je připravit jen sami pro sebe, ale hodí se i jako vítaný dárek pro vaše blízké, kteří jistě ocení, že jste do dárku investovali vlastní práci a nespokojili se tak jen s pouhým nákupem v supermarketu. Na druhou stranu, pokud tyto likéry budete kupovat v obchodě, čtěte složení, abyste se vyhnuli podřadným produktům plných náhražek namísto originálních surovin.
A v neposlední řadě se jedná o něco jiného, než je v našich podmínkách rozšířený vaječný likér, i když reálně jde pouze o jeho variace bez vajec.
Krátce k surovinám
- Základem všech těchto likérů je slazené kondenzované mléko. V supermarketu ho seženete pod názvem Salko, ale vyrábí se i spousta jiných značek. V zásadě se vždy jedná o totéž – kondenzované mléko nasycené cukrem.
- Pokud je v receptuře uvedeno karamelizované kondenzované mléko, můžete ho přímo zakoupit, případně si připravit z obyčejného kondenzovaného mléka, které ponoříte v uzavřené plechovce do vodním lázně a necháte zvolna vařit cca 2 – 2,5 hodiny, než zkaramelizuje. Asi není potřeba zdůrazňovat, že první varianta je výrazně levnější, už jen kvůli značné energetické náročnosti jeho domácí výroby.
- Pokud trpíte intolerancí na mléko, lze sehnat i bezlaktózové.
- Snažte se vyhnou použití vajec, které výrazně zkracují trvanlivost likérů.
- Smetanu je potřeba použít trvanlivou.
- Pokud je v receptuře mléko, použijte trvanlivé a nejlépe plnotučné.
- V rámci jednoduchosti a rychlosti přípravy se většinou uvádějí v recepturách již předem připravené směsi koření, které jsou však výrazně dražší, než pokud kupujete jednotlivé druhy zvlášť. Zvažte to v případě, že budete vyrábět větší množství likéru.
- Volba vhodného alkoholu do likérů je jen na vás, někteří stále nedají dopustit na český likér tuzemák, jiní už přešli na třtinový rum. Ale můžete použít jakýkoliv jiný destilát – pokud máte doma nějakou láhev, která vám nechutná, můžete ji tímto způsobem zužitkovat. Případně lze použít i neutrální potravinářský líh.
- Ochucení likéru zde probíhá tím nejjednodušším způsobem, často kořením, pudinkem, či plechovkou s nějakou ingrediencí, ale jak už je zmíněno výše, nejedná se o žádnou vysokou gastronomii. Je to pouze s ohledem na jednoduchost a rychlost výroby. S chutí likéru si můžete samozřejmě přidáním dalších ingrediencí vyhrát mnohem více, pokud se vám chce.
Potřebné vybavení
Potřebujete mixér, tedy jde to i bez něj, ale výroba je pak výrazně pracnější a trvá déle.
Skladování
Likér je dobré nechat alespoň 4–5 dní uležet, ideální je tak týden a pak teprve konzumovat.
Takto vyrobené likéry skladujte v chladnu, nejlépe v lednici, kde by měly vydržet cca jeden měsíc.
1. Domácí mandlový likér
Ingredience potřebné pro výrobu mandlového likéru
Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného karamelizovaného mléka
- 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
- 250 ml trvanlivého mléka
- Půl balení mandlového pudinku v prášku
Postup práce při výrobě mandlového likéru
- Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
- Mandlový pudink uvařte s mlékem podle návodu na obalu. Za občasného promíchání tak, aby se pokud možno neudělal škraloup. Pokud se udělá, odstraňte ho.
- Pudink nechte vychladnout.
- Do mixéru dejte kondenzované zkaramelizované slazené mléko.
- Přidejte alkohol.
- Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
- Postupně do mixéru přidávejte po jednotlivých lžících pudink.
- Rozmixujte vše na homogenní směs.
- Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.
Poznámka
- Likér si samozřejmě můžete vyrobit i bez pudinku.
- V takovém případě použijte mandlový extrakt či aromat, který se běžně používá k ochucení dezertů. Na uvedené množství dávkujte cca 1 g a před lahvováním ochutnejte a případně upravte množství.
- Pokud nebudete při výrobě mandlového krémového likérů používat mandlový pudink, je vhodné nahradit trvanlivé mléko v receptuře trvanlivou smetanou.
2. Domácí kokosový likér
Ingredience potřebné pro výrobu kokosového likéru
Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
- 1 plechovka kokosového mléka
- 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
- Trvanlivé mléko či smetana na ředění
Postup práce při výrobě kokosového likéru
- Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
- Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
- Přidejte alkohol.
- Přidejte kokosové mléko.
- Zapněte mixér na nejvyšší rychlost a rozmíchejte na homogenní směs.
- Pokud je likér příliš hustý, nařeďte ho trvanlivým mlékem či smetanou a opět rozmíchejte.
- Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.
Poznámka
- Kokosové mléko je hustá tekutina, která se vyrábí z namleté dužiny kokosového ořechu smíchané s horkou vodou.
- Díky louhování se z dužiny dostane kokosový olej, kvůli kterému je kokosové mléko tučné.
- Obsah tuku dosahuje obvykle 25%, ale existují i tučnější a méně tučné varianty.
- Chuťově je podobné mléku, lehce sladké.
Všechny díly