Historie a definice rumu

Historie rumu

Předchůdci rumu byly známy již v původní domovině cukrové třtiny, tedy jihovýchodní Asii.

V 8. století n.l. se cukrová třtina dostala spolu s arabskou invazí do Španělska a Španělé ji pak dovezli, jako jednu z prvních plodin, do Nového světa. Pravděpodobně to byli otroci na plantážích, kdo začal z melasy, odpadního produktu po výrobě cukru, zkvašením vyrábět alkoholický nápoj. Ten byl později destilací zbavován nečistot a koncentrován a první pravý rum byl na světě.

Za rodiště rumu je považován Barbados, ale jeho výroba se záhy rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikla i na východním americkém pobřeží (tzv. Nová Anglie). V 18. století byl novoanglický rum ceněn mnohem více než karibské rumy a jeho výroba byla jedním z hlavních místních průmyslových odvětví. Navíc byl rum jednou z podstat tzv. trojúhelníkového obchodu, stojícím u zrodu bohatství třinácti kolonií, z nichž se později vznikly Spojené státy americké.

Koncentrovaná melasa z Karibiku byla dovážena do Nové Anglie, kde byla destilována na rum, a ten byl vyvážen do Afriky, kde za něj byli nakupováni otroci pro karibské kolonie. Zákaz obchodu s otroky a rostoucí obliba whiskey a bourbonu v 19. století znamenaly úpadek novoanglického rumu a poslední ránu mu pak zasadila prohibice.

Mezitím se španělská vláda snažila pozvednout kvalitu rumu ve svých koloniích. Když v první polovině 19. století nabídl Španělský královský výbor pro rozvoj odměnu každému, kdo se zaslouží o zlepšení kvality rumu, přistěhoval se r. 1843 na Kubu Facundo Bacardi Masso a začal zde experimentovat s výrobními procesy destilace, filtrace a speciálními kvasinkovými kmeny. Jeho snažení přineslo výsledky a lehké, jemné rumy jsou dodnes vlajkovou lodí společnosti Bacardi.

Kromě karibské oblasti hrál rum významnou roli v dějinách Austrálie. V počátcích kolonizování Austrálie se zde rum bězně používal při nedostatku mincí i jako platidlo. Když se v r. 1808 nově jmenovaný guvernér Nového Jižního Walesu William Blight (nechvalně proslulý kapitán ze vzbouřené Bounty) pokusil tuto praxi zrušit, byl kvůli tomu svými podřízenými sesazen. Přestože obchodování s rumem bylo spíše záminkou a hlavní příčinou celé události byla Blightova neústupnost a schopnost nadělat si nepřátele mezi místními činiteli a významnými usedlíky, incident vešel do dějin pod jménem Rumová rebelie, a je uváděn jako jediný úspěšný politický převrat ozbrojenými silami na australském kontinentě.

Co je to rum

Rum (angl. rum, šp. ron, fr. rhum) je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo z cukerné šťávy získané z cukrové třtiny.

O původu slova rum existuje několik teorií. Jedno z původních označeních rumu znělo rumbullion, což znamená velká vřava a slovo rum mohlo vzniknout zkrácením tohoto slova. Další teorie odvozuje název rumu od holandských velkých sklenic na alkoholické nápoje, zvaných roemer (angl. rummer). Slovo rum však může pocházet i z latinského názvu pro cukr i cukrovou třtinu (saccharum, Saccharum officinarum).

Na rozdíl od whisky nebo koňaku neexistují v současnosti u výroby rumu jednotná pravidla. Zákony kontrolující produkci rumu v jednotlivých státech jsou výsledkem rozdílných lokálních tradic. Např. podle mexických zákonů musí tamní rum zrát nejméně osm měsíců, v Dominikánské republice a Panamě musí rum zrát jeden rok a ve Venezuele dva roky. Rovněž se liší i výrobní procesy kvašení a destilace.

Navzdory značným rozdílům výsledných produktů lze vysledovat určité zákonitosti: 

  • Rumy ze španělsky mluvících zemí jsou většinou lehké s čistou, jemnou chutí.
  • V anglicky mluvících zemích se produkují tmavší rumy s bohatší chutí se spodními melasovými tóny.
  • Francouzsky mluvicí ostrovy jsou známé především rumy vyráběnými přímo z cukerné šťávy a ne až ze zbytkové melasy (tzv. rhum agricole), které si uchovávají původní chuť cukrové třtiny.

Zákazníci většinou rozlišují bílé rumy, které jsou považovány za lehké, a tmavé jako těžké a chuťově výraznější. Tato teorie vychází z toho, že všechny čerstvě destilované rumy jsou průzračné a barvu získávají během zrání v sudech spolu s rozvojem chuti. Ale kvalitní bílé rumy bývají někdy filtrovány kvůli odstranění barevného odstínu a naopak levné, krátce zrající, tmavé rumy jsou často přibarvovány karamelem. Bílé a zlaté rumy se nejčastěji používají do míchaných nápojů, prémiové tmavé rumy se většinou pijí čisté nebo na ledu.