Horká griotka a Punč z griotky

Horká griotka

Griotku lze považovat za tradiční český oblíbený likér.

Horká griotka je něco, co vám provoní celý domov a ještě vás úžasně zahřeje v zimních měsících. Chuť je sladká s tóny příjemné kyselosti a připravuje se velmi snadno, tak snadno jako například grog.

Horká griotka je také horký koktejl, který obsahuje jen málo alkoholu, sama griotka obsahuje cca 20% a v koktejlu je ještě naředěna 4mi díly horké vody. Proto můžete pít bez obav, že by vás druhý den bolela hlava.

Tento horký koktejl se báječně hodí třeba při horských lyžařských výletech, kde vás při návratu na horskou chatu rychle a snadno zahřeje. Příprava nemůže být jednodušší.

Koktejl Horká griotka

Ingredience

  • 50 ml griotky
  • 200 ml horké vody
  • plátek citronu 

Postup přípravy

Příprava Horké griotky je opravdu velmi jednoduchá.

  • Přivedeme k varu vodu, poté ji nalijeme do silnostěnné sklenice, nejlépe s ouškem
  • Vložíme plátek citronu
  • Necháme chvilku zchladnout na cca 80-90 stupňů Celsia
  • Vlijeme griotku a lehce promícháme
  • Koktejl je hotov, konzumujeme ho horký

Punč z griotky

Koktejl horká griotka je úžasné a voňavé pití. Ovšem s velmi nízkým obsahem alkoholu. Pro příznivce silnějších drinků a koktejlů jde tento koktejl použít jako základ pro silnější drink. A tak přidáním koření a tuzemáku z něj lze snadno vytvořit mnohem silnější Punč z griotky.

Přidáním tuzemáku získá horký nápoj mimo vyššího obsahu alkoholu taky výraznější, zajímavější a komplexnější chuťový profil.

Ovšem nezapomeňte, že toto je už drink u kterého byste měli skončit u nejvýše dvou skleniček, zejména pokud chcete ráno brzo vstávat abyste chytili ranní prašan, protože je už poměrně silný s vysokým obsahem alkoholu.

Punč z griotky

Ingredience

  • 50 ml griotky
  • 50 ml tuzemáku
  • 150 ml horké vody
  • sladidlo dle volby (cukr, med nebo simple sirup) – 1 lžička
  • plátek citrusu (citrón, pomeranč, ad)
  • koření dle volby (skořice, hřebíček, badyán, apod.)

Postup přípravy

Příprava Punče z griotky je opravdu velmi jednoduchá. Je však nutné dodržet postup, při kterém koření projde varem. Jinak nepustí silice, které tak nepřejdou do punče a na chuti to poznáte.

  • Přivedeme k varu vodu společně s kořením a necháme chvíli povařit
  • Poté ji nalijeme do silnostěnné sklenice, nejlépe s ouškem
  • Osladíme a zamícháme aby se sladidlo rozpustilo
  • Vložíme plátek citrusu
  • Vlijeme griotku
  • Vlijeme tuzemák a lehce promícháme
  • Koktejl je hotov, konzumujeme ho horký

Závěr

Jak už bylo uvedeno výše, oba horké koktejly se výborně hodí do zimního období a vychutnáte si je nejlépe na horách u zapáleného krbu. Oba vás zahřejí a pokud to zejména s punčem nepřeženete, je jich pití druhý den bez následků.

Co se týká samotné griotky, lze použít jakoukoliv, levnou průmyslově vyráběnou ze supermarketu i řemeslnou z ovoce. Ta levnější se do horkého koktejlu hodí více, protože koření a tuzemák dost ovlivní její chuť a tu řemeslnou si nejlépe vychutnejte za studena,

Lze také použít griotku vlastnoručně vyrobenou.

Více o domácí výrobě griotky se dočtete zde – Griotka – Sladký likér z višní – ALKOHOL DRINK