Horký pomerančový punč

Pomerančový punč je typický zimní horký nápoj, který si nejlépe vychutnáte během svátečních dní na tržištích a náměstích, ale můžete si ho kdykoliv snadno a rychle připravit třeba na chalupě, nebo při lyžařském výletě na horách, kde vás večer zahřeje po náročném dni plném sportu.

Pokud vám ale podobné nápoje chutnají, lze recepturu snadno upravit na studenou variantu, kdy čerstvě připravený nápoj necháte vychladnout a poté ho nalijete do sklenice s čistým ledem a ozdobíte segmentem čerstvého pomeranče. Konzumujte nejlépe za pomoci slámky.

Poznámka k surovinám

Pokud si už dáte tu práci s domácí přípravou pomerančového punče, je nejvhodnější použít odšťavňovač, ať už elektrický, nebo mechanický a vymačkat si čerstvou šťávu z pomerančů, které mají tu velkou výhodu, že se v našich obchodech dají koupit celoročně.

Pokud se vám z jakéhokoliv důvodu nechce pomerančovou šťávu ani elektricky a ani manuálně vymačkávat, lze samozřejmě použít pomerančový džus. Ovšem čtěte pozorně etiketu, abyste si opravdu koupili 100% pomerančový džus, případně pomerančový fresh a ne nějaký pomerančový nektar plný cukru a chemie, se stopovým množstvím pomeranče. I pokud koupíte to nejkvalitnější, co v supermarketu mají, vždy to bude minimálně o jeden kvalitativní stupeň níže, než je čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva.

Receptura na přípravu pomerančového punče

Pokud milujete pomeranče, pak si jistě pochutnáte i na pomerančovém punči, který je výborný a jeho příprava trvá jen pár minut, takže si jej vychutnáte téměř hned.

Suroviny potřebné pro přípravu pomerančového punče

Receptura je na přípravu 4 – 5 porcí pomerančového punče.

  • 1 l čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 200 ml koňak
  • 100 g cukr, nejlépe třtinový
  • 1 svitek skořice – přelomíme
  • 5 ks hřebíček
  • segment pomeranče na zdobení
  • voda na ředění, v případě studené varianty led

Postup práce při přípravě pomerančového punče

  1. Do hrnce dáme cukr necháme ho zkaramelizovat.
  2. Mezitím si připravíme pomerančovou šťávu.
  3. Zkaramelizovaný cukr zalijeme nejprve 1 dl vody a poté 7 decilitry čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.
  4. Přidáme všechno koření – svitek skořice rozlomíme, vanilkový lusk podélně rozřízneme, špičkou nože vyjmeme semena a poté nasekáme lusk na kousky, přidáme také hřebíček.
  5. Vše necháme povařit cca 10 minut, aby se chutě propojily a koření pustilo do rozvaru silice.
  6. Dolijeme zbytek džusu, tedy 0,3 litru a zamícháme.
  7. Přidáme koňak a opět promícháme.
  8. Pomerančový punč mít by měl mít optimální teplotu k přímé konzumaci.
  9. Pokud je nápoj příliš silný, lze jej naředit vodou, ovšem už ho neohřívejte nad 70 stupňů Celsia, kdy se z něj začíná odpařovat alkohol.
  10. Zdobíme nejlépe plátkem či segmentem pomeranče.