Ovocné variace koktejlu Frozen Daiquiri 

Koktejl Daiquiri je naprostá koktejlový klasika pojmenovaná podle kubánské pláže.

Složení tohoto koktejlu je velmi jednoduché a jen z pár základních surovin lze vytvořit doslova mixologický zážitek. Potřebujete pouze světlý kubánský rum, limetku a cukrový sirup, nejlépe z cukrové třtiny.

Milovníci tohoto koktejlu si ho v tropickém podnebí s oblibou připravují ve variantě frozen, kdy se za pomoci mixéru a zmrzlého ovoce vytvoří sorbet, který se servíruje ve velké koktejlové sklenici na stopce. Je pak jen na konzumentovi, zda bude vyčkávat a popíjet to, co odtává, či zda zda čekání nevydrží a bude ho pojídat lžičkou. Zatím stále hovoříme o klasickém koktejlu Daiquiri a jeho zmrzlé variantě Frozen Daiquiri.

Více o koktejlech Daiquiri se dočtete zde:

Příprava koktejlu Frozen Daiquiri

Pro přípravu tohoto koktejlu potřebujete ovoce vyzrálé, zbavené peciček, které bude zmražené samostatně po jednotlivých malých částech tak, aby bylo sypké a šlo nasypat do mixéru. Jedna velká zmrzlá hrouda ovoce se vám do mixéru pravděpodobně nevejde a ještě riskujete jeho poškození. Potřebujete také kvalitní mixér se skleněnou mixovací nádobou a tvrzenými noži.

Podle druhu ovoce, a to i když je správně vyzrálé a sladké je do koktejlu potřeba přidat i poměrně dost cukrového sirupu, či jiného sladidla. Je to dáno tím, že nízká teplota koktejlu potlačuje sladkou chuť a pokud dáte sladidla málo, bude vám připadat trpký. A samozřejmě nesmíte vynechat limetu, nejlépe také zmrzlou, která zvýrazní ovocnou chuť koktejlu a dodá mu tu správnou kyselost, která se ve výsledku propojí v lahodný sladko-kyselou chuť tohoto koktejlu.

Vhodné ovoce do koktejlu Frozen Daiquiri

Banana Daiquiri 

Tuto variaci koktejlu zcela jistě znají všichni příznivci filmové ságy Kmotr.

Pokud jste mafián, pijete alkohol podtrhující vaši mafiánskou osobnost. Pokud jste ale méně schopný bratr mafiána, navíc ještě schopný na svého bratra donášet, dejte si raději Banana daiquiri, stejně jako Fredo Corleone ve filmu Kmotr II. 

Příprava je snadná, banán oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka, která necháte zmrznout.

Kiwi Daiquri

Tohle je opravdu netradiční kombinace a určitě použijte více sladidla.

Kiwi oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, které vyskládejte na podložku a nechte dokonale zmrznout.

Jahodové Daiquri

Tohle je výborná a osvědčená kombinace.

Menší jahody stačí omýt a nechat zmrazit celé, větší je potřeba nejprve nakrájet na menší kousky a teprve poté zmrazit.

Ananasové Daiquri

I když je zralý ananas výrazně sladký, určitě nešetřete v koktejlu sladidlem.

Pro přípravu koktejlu se hodí především vnější část dužiny plodu, těsně pod slupkou, která je méně dřevnatá a obsahuje větší množství šťávy. Stačí nakrájet na malé kousky a nechat zmrazit.

Drobné zahradní a lesní ovoce

Tato varianta koktejlu patří mezi ty obzvláště pikantní.

U některých druhů ovoce však mohou působit problém zrníčka, kterých je u některého druhu ovoce poměrně dost. A to v koktejlu nebývá nikdy příjemné. Proto je vhodnější použít u některých variant pouze ovocnou šťávu. Ovoce je tak nutné nejprve odšťavit. Mějte na paměti, že ovocnou šťávu je potřeba zmrazit po menších částech. Ideální jsou třeba tvořítka na led.

To se týká zejména ovoce jakou jsou:

  • Ostružiny
  • Červený a bílý rybíz
  • Angrešt

Naopak některé zahradní a lesní ovoce můžete použít bez úplně celé:

  • Maliny
  • Borůvky
  • Černý rybíz
  • Lesní jahody
  • Josta