Jak se vyhnut bolesti hlavy po konzumaci vína

Otázka, jak to udělat, aby vás po konzumaci vína ráno nebolela hlava, odedávna trápí nejen milovníky vína a dalších alkoholických nápojů. Mezi lidmi koluje mnoho osvědčených rad, jak si večer dopřát a ráno netrpět. Ale ne vše zaručeně funguje

Co pomůže, aby vás druhý den netrápila kocovina? Abyste se druhý den po akci cítili ve savé kůži, především volte ta správná vína, vhodná pro vás a také nealkoholické nápoje.

Každý jsme trochu jiný, chutnají nám jiná vína a kdo je pije pravidelně, určitě už se setkal se situací, že po některém víně se probudí s čistou hlavou a po jiném dostane šílený bolehlav.

Tolerance organismu k alkoholu

To, jak se organismus vyrovnává s alkoholem, ovlivňuje mnoho faktorů, které nejsme schopni v daný moment příliš ovlivnit, musíme si jich být ale vědomi. Naši individuální toleranci k alkoholu určuje například věk, tělesná hmotnost, pohlaví a genetické dispozice.

Pokud jste například průměrný muž vážící 80 kg, začnete pít v osm večer a skončíte v jednu ráno, přičemž vypijete litr bílého vína. Bez alkoholu v krvi budete pravděpodobně až v 7 hodin ráno. Pokud jste žena, vážící stejně, alkohol v krvi budete mít o půl hodinu déle. Pokud jste ale žena a vážíte 65 kg, na 0 promile se vrátíte až v 8,30 ráno. Ženské tělo totiž obecně produkuje méně enzymů štěpících alkohol.

Pokud jste muž a vážíte 80 kg a za 1 hodinu vypijete 1 litr bílého vína se standardním obsahem alkoholu, budete mít v krvi 1,20 promile. Pokud jste žena s hmotností 65 kg, budete mít po takové akci v krvi dokonce 1,77 promile.

  • 1 promile alkoholu znamená 1 g čistého alkoholu na 1 litr krve.

Proč po vínu bolí hlava

Na vině je primárně samozřejmě ve víně obsažený alkohol, ale i další látky, které víno obsahuje – viz níže.

Alkohol obsažený ve víně pomáhá vázat vodu v lidských buňkách, které se pak bez výjimky roztahují. Lidské buňky samozřejmě najdeme i v mozku, který se proto zvětšuje, tlačí na lebku, a proto nás po větší konzumaci alkoholu tolik bolí hlava.

Dalším důvodem bolesti hlavy je skutečnost, že alkohol působí močopudně, takže organismus odvodňuje, což opět tak opět přispívá k bolehlavu.

Kolik alkoholu obsahuje láhev vína

Ve víně rozlišujeme tzv. skutečný obsah alkoholu a celkový obsah alkoholu. Celkový obsah alkoholu se stanoví součtem skutečného obsahu a alkoholu, který by teoreticky mohl ve víně vzniknout, kdyby dokvasilo do sucha, až na 0 g zbytkového cukru. Maximum celkového obsahu alkoholu je 15 %.

Skutečný obsah alkoholu, který bývá uveden i na lahvi je v laboratoři naměřený podíl alkoholu na objemu lahve. U nás musí víno vykazovat minimálně 8,5 % obj. alkoholu, Výjimku z tohoto nařízení mají pouze sladká (likérová) vína.

Nejvyšší možný alkohol ve víně je 17 % objemu, nad tuto hranici již ve víně zahynou kvasinky, které alkohol vyrábějí a tím se proces kvašení zastaví.

Větší množství alkoholu obsahují fortifikovaná, tedy dolihovaná vína, jako jsou portské, sherry a Marsala, tam je díky přidanému destilátu obsah alkoholu vyšší. Nejčastěji se k tomuto účelu používá vinná brandy.

  • 1 % alkoholu odpovídá 7,95 g na litr vína.

Dělení vín podle obsahu alkoholu

  • Do 11 % obj. alkoholu se jedná o víno s nízkým obsahem alkoholu.
  • Do 12,5 % obj. alkoholu má víno standardní objem alkoholu.
  • Do 14,5 % obj. alkoholu se víno označuje jako se středně vysokým obsahem alkoholu.
  • Od 16 % výše se jedná o víno s vysokým obsahem alkoholu

Jak se vyhnout bolesti hlavy po konzumaci vína

Vyhnout se bolesti hlavy po konzumaci vína, zejména pokud se jedná o více sklenic vína, je umění, či schopnost, kterou je vhodné si osvojit.

Ne vždy se vám to zcela povede, ale každé zmírnění bolesti a kocoviny je zde žádoucí a rozhoduje o tom, zda budete následující den vůbec použitelní.

1. Nepijte víno nalačno

Pít víno nalačno znamená, že po pár sklenkách přestanete rozdíly mezi jednotlivými víny vnímat. Hladový metabolismus se alkoholu nemůže bránit a vstřebává jej daleko rychleji.

Vhodné je konzumovat těžší jídla, tedy klasickou českou kuchyni. Alkohol se váže na tuky a tím se zpomaluje jeho vstřebávání. Opijete se tak později, což je žádoucí.

2. Jezte při konzumaci vína

Párování jídel a vín je umění. Jde o gurmánský zážitek, díky kterému si vychutnáte lahodný pokrm i k němu vhodné víno. Během konzumace vína je vhodné přikusovat drobné občerstvení, např. sýry, uzeniny, olivy, oříšky, ad.

Více o párování vína a jídla se dočtete zde – Párování/Podávání vín – ALKOHOL DRINK.

3. Pijte kromě vína i nealkoholické nápoje

Pitný režim je velmi důležitý a rozhodující pro vznik bolehlavu.

Nejlepší je čistá voda nebo soda. Alkohol ve víně totiž tělo dehydratuje. Vhodné jsou i minerální vody, doplní obsah minerálních látek vyplavených kvůli močopudnému alkoholu. A možná díky tomu celkově vypijete méně alkoholu.

Víno řeďte vodou či sodou., tzv. vinný střik. Led není do vína, s výjimkou některých koktejlů, vhodný, protože podchlazené víno ztrácí své senzorické vlastnosti.

V metabolismu alkoholů je rozdíl mezi mužským a ženským organismem. Ženám trvá odbourávání alkoholu zpravidla o něco déle, a to i za předpokladu, že mají stejnou hmotnost jako srovnávaní muži.

4. Nemíchejte víno s jiným alkoholem

Pokud budete míchat víno s něčím tvrdším, kromě bolesti hlavy by vás mohla přepadnout i žaludeční nevolnost.

Nejhorší kombinace je kombinace šumivých nápojů, jako jsou třeba sekt nebo prosecco s destiláty. Bublinky oxidu uhličitého totiž způsobují rychlejší vstřebání alkoholu do krve.

Více o těchto koktejlech se dočtete zde – Koktejly Bílý medvěd a Hnědý medvěd – ALKOHOL DRINK.

Dalším častým problémem je pálení žáhy po konzumaci vína.

To nemusí být vždy zapříčiněno jen alkoholem ve víně. Některým lidem však víno s vyšším obsahem kyselin, především kyseliny jablečné a vinné, může způsobit překyselení žaludku. Žaludeční šťávy pak dráždí zažívání. Proto je dobré zajímat se u vín jejich kyselinou. Čím nižší kyseliny, tím lépe pro jícen a tračník.

5. Koktejly z vína

Při konzumaci vína se nemusíte držet jen klasiky, ale lze ochutnat i mnoho vinných koktejlů.

Koktejly s vínem jsou rok od roku oblíbenější. A žádný milovník vín by je neměl vynechat.

Více o koktejlech z vína se dočtete zde – Koktejly z vína – ALKOHOL DRINK.

Důvod je jasný, přidaný obsah nealkoholických tekutin, tedy vody, sody, toniku, džusu a dalších surovin a nealkoholických složek. Džusem lze doplnit i vitamíny, zejména C, který tělo potřebuje proto, aby se lépe zbavovalo toxinů.

6. Nealkoholická vína jsou bez rizik

Obliba nealkoholických vín celosvětově stoupá a s ní i sofistikovanost výroby a kvalita.

Při procesu dealkoholizace se tiché víno s běžným obsahem alkoholu šetrnou metodou alkoholu zbaví. Ve vakuu se při teplotě do 30 °C a za působení nízkého tlaku z vína alkohol odstraní při zachování obsažených polyfenolických látek, tj. antioxidantů, flavonoidů i dalších tělu prospěšných látek. Tento proces zachovává většinu jeho chuťových charakteristik a jedinečných zdravotních účinků. Nealkoholické víno se proto označuje také jako dealkoholizované nebo odalkoholizované.

Vína s nulovým obsahem alkoholu jsou ale stále častěji vyhledávané i mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravý životní styl. Nealko víno také přijde vhod, pokud na večírku nechcete žádný ze svých důvodů pro nepití alkoholu vysvětlovat.

Patent na výrobu nealkoholického vína si nechal v roce 1908 v Německu uznat Carl Jung. Dnes patří mezi přední světové výrobce kvalitních nealkoholických vín.

7. Vína bez siřičitanů

Síra ve formě oxidu siřičitého je konzervant, který víno stabilizuje. Chrání jej před tím, aby víno překvasilo až do octa. Uchovává také barvu a vůni vína. Vyšší obsah síry má ale neblahý vliv na lidský organismus.

Síra je alergen, která u přecitlivělých jedinců může vyvolat alergickou reakci. Rozkládá vitamín B1, takže teoreticky se může podepsat na játrech. Pro naprostou většinu konzumentů ale platí, že vyšší konzumace siřičitanů způsobuje bolest hlavy. Citlivost na deriváty síry je stejně jako tolerance vůči alkoholu dána především geneticky, proto někoho po večírku hlava bolí víc, někoho míň a někoho vůbec.

Řešením jsou nesířená vína, tzv. autentická nebo naturální vína – často také v BIO kvalitě. Taková vína jsou vyráběna s minimálním přídavkem síry.

Vinařský zákon stanoví maximální povolený obsah síry na 150 – 400 mg na litr. Mnohá autentická vína se ovšem díky šetrným metodám výroby vína bez síry obejdou úplně a lze je tak označit jako vína bez siřičitanů. K takovým vínům vinař přistupuje s respektem, který začíná už ve vinohradu, kde se snaží vypěstovat maximálně kvalitní surovinu. Ta poslouží jako základ pro výrobu kvalitního naturálního vína. Do tohoto procesu pak vinař zasahuje jen minimem chemických prostředků.

8. Svařené víno

Zde ani tak primárně nejde o bolehlav, ale nebezpečná může být zejména nějaký horský výlet či lyžování spojené s konzumací svařeného vína.

Značně nebezpečná může být v zimním období oslava v kombinaci s konzumací alkoholu venku, kdy častěji vybíráme teplé nápoje na zahřátí, jako je například svařené víno a jeho variace. Alkoholické nápoje by se však v takových situacích měly pít jen velmi omezeně. 

Po jejich konzumaci sice cítíme v těle teplo, protože rozšiřují cévy, jenže to se hodně rychle vytrácí, výdej tepla z organismu je v zimním počasí příliš velký. Může pak docházet k mylným pocitům tepla, které vedou ke snadnějšímu prochladnutí. Navíc díky alkoholu otupené smysly nemusí vnímat chlad tak citlivě a následky mohou být daleko závažnější. A pokud máme v těle nedostatek tekutin, alkohol může tento deficit ještě prohloubit, což nemusíme intenzivně subjektivně vnímat.