Jak si zařídit domácí bar 1/3 – Umístění baru
Pokud zrovna nepatříte k naprostým asketům či zapřisáhlým abstinentům, pravděpodobně se u vás doma vyskytují nějaké láhve s alkoholem, které máte někde uložené, ať už pro vlastní potřebu, na takové to domácí mlsání, či pro pohoštění návštěv. Většinou to bývá nějaká náhodná konstelace lahví uložená na různých místech, zejména tam, kde bylo právě místo.
A protože se nám v redakci nahromadilo pár vašich dotazů a tipů na články na toto téma, rozhodli jsme se ho zpracovat trochu komplexněji.
V sérii těchto tří článků se podívám na to, jak si efektivně a účelně zařídit domácí bar, co vše na to budete potřebovat, jakým alkoholem a surovinami si ho vybavit a také se podíváme na vybavení baru a ukážeme si co určitě ano, co je zbytné, a co vše je na vašem zvážení.
Prvotní úvaha
Nejprve je vhodné se zamyslet nad následujícími otázkami:
- Kdo u vás doma vlastně pije alkohol?
- Pijete alkohol sami, nebo přijímáte návštěvy?
- Jste spíše samotáři, nebo žijete doma bohatým společenským životem?
- Pořádáte doma večírky, pokud ano, jak početné a jak často?
- Jste single, nebo máte rodinu?
- Kolik členů má vaše domácnost?
- Jaké jsou vaše prostorové možnosti?
- Patří konzumace alkoholu k vašim koníčkům?
- Zajímáte se o alkohol?
- Pijete doma, alkohol často?
- Jaký druh alkoholu pijete vy, vaše rodina a vaše návštěvy?
- Připravujete doma koktejly?

Umístění domácího baru
Každý z nás má doma jiné prostorové možnosti. Někdo obývá garsoniéru či velmi malý byt a ještě ve více lidech, jiný má velký byt a někdo má pro sebe celou vilu.
Toto je velmi individuální, nicméně domácí bar si lze zařídit snad úplně v každém prostoru. Pokud máte menší prostorové možnosti, může to být například jen malá skříňka, jedna či více polic, nebo komoda a naopak, pokud máte velký dům, můžete pro bar vyčlenit celou, stylovým nábytkem, patřičně vybavenou místnost.
Mnoho lidí volí pro umístění domácího baru obývací pokoj. Ono to vypadá logicky, v obývacím pokoji přijímáte návštěvy a pořádáte mejdany a posezení s přáteli a také v něm nejčastěji konzumujete alkohol. Ale ideální volba pro umístění baru to opravdu není.
Toto řešení, které je vhodné pro minimum osob, respektive pouze tehdy, pokud si vy i vaši přátelé potrpí zejména na kvalitní destiláty. Znalci je pijí samozřejmě pouze při pokojové teplotě, protože pouze tak máte možnost si jejich chuť vychutnat. Tedy bez ledu a ředí si je pouze tehdy, pokud jsou v čistém stavu pro konzumaci příliš silné, což je cca nad 50% alkoholu, a to ještě pouze čirou vodou či sodou.
Pokud patříte vy i vaši přátelé k tomuto druhu konzumentů alkoholu, je umístění domácího baru v obývacím pokoji ideálním řešením. Láhve s destiláty můžete mít vystaveny ideálně v nějaké prosklené skříňce, hosté je mají na očích a sami si mohou vybrat, na co mají zrovna chuť. Vy jim můžete rovnou nalít do sklenky uložené hned vedle, případně naředit obsah sklenky vodou z karafy.
Zajímavou možností je v tomto případě také bar umístěný uvnitř glóbusu, poté stačí jen odklopit severní polokouli a můžete nalévat.

Bar v kuchyni je většinou ideál
Pokud si ale s čistými destiláty doma vy či vaši přátelé nevystačíte, máte rádi koktejly, nápoje s ledem a milujte vše, co je hodně vychlazené, v takovém případě je mnohem vhodnější umístit domácí bar do kuchyně.
Takový barman v profesionálně vedeném baru má vše, co potřebuje pro svojí práci, při ruce. Protože pokud by měl pro každou drobnost chodit do vedlejší místnosti, nachodil by za směnu desítky kilometrů a jeho práce by tak byla značně neefektivní.
A stejně tak je tomu i u vás doma. Při přípravě koktejlů se pracuje s mnoha surovinami, leckteré z nich musíte umývat a krájet, např. citrusy, potřebujete mýt nástroje a vybavení, potřebujete různé druhy sklenic a v neposlední řadě opravdu velké množství ledu.
A také počítejte s tím, že nejde zrovna o úplně čistou práci, občas něco vylejete, postříkáte nebo zapatláte. Potřebujete mít také kam dávat odpad a kam odkládat použitý led.
Kuchyň se prostě jeví jako ideální řešení, už jen proto, že tam máte veškeré suroviny a vybavení po ruce a to včetně lednice s vychlazenými nápoji a mrazícího boxu s ledem. Nemusíte nic složitě hledat a přenášet na dlouhé vzdálenosti.
Pro samotné uložení alkoholu je vhodné používat samostatnou skříňku, která může být ideálně prosklená, aby byla pro hosty na první pohled vidět vaše nabídka alkoholu, ze které si mohou vybrat.
A také je vhodné tuto skříňku zamykat. Pokud máte malé děti, mají tendenci lézt dovnitř a mohou vám lecos i rozbít a pokud máte doma teenagera, může ho zase napadnout něco z vašeho baru ochutnávat. A také někteří vzdálení příbuzní, co máte v rodině mohou trpět alkoholismem, aniž byste o tom věděli.

Prach je váš nepřítel
Tohle znají asi všichni z nás. Pokud občas doma uklízíte, určitě víte, že nový prach se objeví velice krátce poté, co utřete ten starý. Cokoliv nepoužíváte cca déle než týden už je poměrně dost zaprášené.
A to samozřejmě platí i o domácím baru. proto není úplně vhodné mít někde volně vystaveno několik desítek lahví s alkoholem, které používáte jen občas, protože je buď budete muset pravidelně utírat od prachu, nebo budou trvale zaprášené. Proto pokud chcete mít na baru vystaveno několik lahví alkoholu jako dekoraci, méně je v tomto případě více.
A to samé platí i o sklenicích. Pokud je nebudete už pár dní používat, budou zaprášené a vy budete poté nuceni je před použitím opětovně umývat.
Už jen z těchto důvodů je vhodné volit uzavřené, nejlépe prosklené skříňky, které omezí usazování prachu na sklenicích a lahvích s alkoholem. Nevhodné jsou také různé pojízdné stolky, tedy pokud alkohol nekonzumujete každý den, protože tam je vše vystaveno působení prachu.

Všechny díly