Jan Becher – Karlovarská Becherovka
Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. je český výrobce a distributor likérů se sídlem v Karlových Varech.
Z historie společnosti
Mezi nejvýznamnější členy rodiny Becherů, jejímž předkem byl Georg Becher z Jindřichovic, kteří formovali Becherovku jako značku a firmu, patřili Josef Vitus Becher, Johann Becher a Gustav Becher.
- Josef Vitus Becher (14. 9. 1769 – 1840) vedl obchod a zajímal se také o míchání likérů. Osudovým se mu stalo setkání s doktorem Frobrigem, se kterým se usilovně snažil najít recept na nový likér. Přestože jejich společné bádání nemělo konkrétního výsledku, když doktor Frobrig odjížděl, zanechal svému příteli recept s poznámkou „s tímto jsem byl docela spokojen“. Josef Vitus Becher pak strávil další dva roky zdokonalováním receptury, z níž se v roce 1807 se zrodil likér Carlsbader English Bitter, který byl později přejmenován na Becherovku Original.
- Johann Becher (5. 4. 1813 – 1. 4. 1895), syn Josefa Bechera se projevil jako velmi zdatný obchodník. Vybudoval novou likérku na Steinberkách (dnes Jan Becher Muzeum), modernizoval výrobu a začal likér prodávat v dnes již typických zploštělých lahvích ze zeleného skla. O jeho velkém významu pro Becherovku svědčí také fakt, že etiketu každé lahve, která opustí karlovarskou továrnu, zdobí jeho podpis.
- Gustav Becher (30. 12. 1840 – 19. 2. 1921), nejstarší syn Johanna Bechera, vedl likérku po svém otci od roku 1871. Nechal zaregistrovat obchodní název Becherovka, zaměřil se zejména na získávání malých odběratelů, kterým však dodával měsíčně maximálně 5 litrů Becherovky, přestože poptávka z jejich strany byla mnohonásobně vyšší. Mimo jiné inicioval výrobu charakteristických porcelánových pohárků s objemem 2 cl.
- V čele rodinného podniku později stanuli také Michael, Rudolf, Alfred Becherovi a Hedda Becher.
Od počátku 20. století se firma zaměřovala také na vývoz a v roce 1938 vyvážela již do desítek zemí světa. Až do roku 1945 byla firma ve vlastnictví rodiny, která v průběhu druhé světové války ukryla recepturu na neznámém místě.
Po válce byla rodina na základě Benešových dekretů, pro údajnou kolaboraci s nacistickým režimem, určena k odsunu z Čech a postavena tak před zásadní rozhodnutí, a sice nevydat recepturu do rukou československých úřadů a odnést si s sebou do Německa 5 kg osobních věcí na osobu, a nebo vydat recepturu a odnést si větší množství osobních věcí. Rodina zvolila druhou možnost a vydala recepturu výměnou za záchranu větší části osobního majetku. Tak se receptura dostala do rukou úřadů a podnik byl znárodněn.
V roce 2001 byla dokončena privatizace společnosti a ta se stala součástí francouzského koncernu Pernod Ricard.
V sídle bývalé továrny Becherovky v Karlových Varech se momentálně nachází Jan Becher Muzeum, součást kulturního komplexu Becherplatz. Ročně jej navštíví přes 60 000 turistů. Během interaktivní prohlídky je k vidění originální Becherovod, staré lahve, etikety a také sudy, ve kterých dříve zrála Becherovka.
Sortiment společnosti
- Becherovka
Více o likéru Becherovka se dočtete zde – Becherovka – 13. karlovarský pramen – ALKOHOL DRINK.
- Cordial – od 1910 (původní název Cordial Medoc)
Cordial je český, 100% přírodní likér s extraktem z lipového květu a bílého vína. Vyrábí se od roku 1910 a v současnosti jej produkuje společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka.
Nejstarší zmínka o likéru pochází z roku 1910. Jeho tehdejší název zněl Cordial-Médoc v souvislosti s jihofrancouzským krajem Médoc, odkud pocházelo bílé víno používané k jeho výrobě.
V roce 1970 byla produkce tohoto likéru v Karlových Varech obnovena a Cordial-Médoc se prodával v ručně vyráběných porcelánových karafách z karlovarského porcelánu.
Od roku 2008 se likér prodává v klasických hnědých lahvích, které odpovídají designu společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka.
Likér má medovou barvu, jemnou chuť a sladké aroma s tóny lipového květu. Je z něj možné připravit studené koktejly nebo horké nápoje.
- Aperitiv KV 14 – od 1966
Aperitiv KV 14 je hořký bylinný alkoholický nápoj, řadící se do skupiny bitterů. Vyrábí jej od roku 1966 společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka. Na etiketě lahve je popisován jako „čtrnáctý pramen z Karlových Varů spojující plnou chuť bylin a červeného vína“. KV 14 neobsahuje žádný cukr, podle údajů na etiketě obsahuje líh, červené víno, vinný destilát a směs bylin a koření.
Nejčastěji je servírován vychlazený, jako aperitiv či digestiv. Také se používá jako ingredience do míchaných nápojů – známá je kombinace KV 14 a pomerančového džusu. KV 14 je jednou ze složek koktejlu Beton Bitter.
- Lemond – od 2008
Lemond je alkoholický nápoj vyráběný karlovarskou firmou Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. Lemond se vyrábí od roku 2008. Je postaven na bázi Becherovky, obsahuje však méně alkoholu, a to 20 %.
Tento likér má citronovou chuť, s becherovkovým nádechem. Plní se do půllitrových a litrových skleněných lahví z mléčného skla. Na rozdíl od Aperitivu KV 14 či tradiční Becherovky se pije surový.
Již nevyráběné likéry
- Rapid Bitter
- Limet
- Aperitiv KV 15 – o něco sladší (5 % cukru) než hořký KV 14
- Ice&Fire – od 2014, ukončení výroby asi 2020