Likér Krówki – Polská specialita
Přinášíme vám recept, který nám zaslal jeden z našich pravidelných čtenářů.
Jedná se o polskou specialitu a sice krémový likér, jehož výroba je velmi jednoduchá, až triviální.
Pokud tedy už máte ochutnáno dost různých domácích vaječných, kávových a smetanových likérů, které je nutné mixovat, nebo snad i vařit a po jejichž přípravě strávíte půl dne úklidem kuchyně a rádi ochutnáte něco nového, toto je receptura přesně pro vás.
Dočkáte se nové unikátní chuti a prakticky ani neušpiníte vůbec žádné nádobí.
Jedná se o lahodné spojení dvou polských tradičních specialit, které velmi dobře chutnají i samotné a sice vodky a mléčných bonbónů.
Domácí výroba likéru Krówki
Suroviny potřebné pro výrobu likéru Krówki
- Vodka Zubrovka – 0,5 litru
- Polské bonbóny Krówki mleczne (v překladu mléčné kravičky) – 400 g
Více se o surovinách dočtete níže.
Postup práce při výrobě likéru Krówki
- Otevřeme láhev vodky.
- Část vodky odlijeme, abychom si vytvořili v láhvi dostatečný prostor.
- Láhev doplníme bonbóny a uzavřeme.
- Krówky necháme ve vodce rozpouštět a občas láhev protřepeme. Je potřeba vyčkat, až se vše dokonale rozpustí.
- Nejpozději za dva dny by mělo být hotovo, ale často se výsledek dostaví už druhý den.
- Na závěr tedy ještě jednou důkladně protřepeme a můžeme podávat.
- Pokud máte doma větší skleněnou láhev se šroubovacím uzávěrem a širším hrdlem, využijte ji. Usnadníte si tak práci a můžete připravit celou dávku likéru najednou.
- Pokud je pro vás likér příliš silný, lze ho naředit vodou.

Krówki
Krówki jsou tradiční polský druh sladkosti, karamelka s měkkou, obyčejně natahující se náplní. Na obalech některých krovek je mnohdy vyobrazena typická strakatá holštýnská kráva.
Vyrábí se z mléka, cukru a másla, které se mísí a vaří ve velké kádi. Po několika hodinách se hmota nalije na stůl a ochladí se. Když hmota ztuhne, po několika dnech ji lze rozřezat a zabalit do papíru. Ručně balený fondán je měkký, houževnatý a mechanicky balený tvrdší a sušší.
Ve 20. letech 20. století založil Felix Pomorsky (1895—1963) v Poznani výrobu karamelu s tekutou náplní; bonbóny byly v obalu znázorňujícím holštýnskou krávu. Recept se naučil jako dítě od svého strýce, který žil v ukrajinském Žitomyru.
Během druhé světové války byl Pomorskyi nucen přesunout svou výrobu do Milyanuvek a po válce se Krówki vyráběly i v dalších zemích – v NDR, Československu, v Sovětském svazu, zejména v Bělorusku.
Složení: cukr, glukózový sirup, sušené mléko (15%), máslo, palmový tuk, sůl, aroma.

Zubrovka
Zubrovka (polsky Żubrówka) je alkoholický nápoj pocházející z Polska. Jeho základem je vodka destilovaná z žita a aromatizovaná alkoholovým výluhem z byliny tomkovice vonné. Ta roste převážně v Bělověžském pralese a spásají ji zubři, odtud pochází název nápoje. Každá láhev má na etiketě vyobrazení zubra a obsahuje jedno stéblo tomkovice. Zubrovka má nazlátlou barvu a obsah alkoholu se pohybuje mezi 37,5 a 40 procenty.
Výroba zubrovky započala podle legend již ve 13. století, její obliba mezi polskou šlechtou je spolehlivě doložena v 18. století. V roce 1926 byla založena firma Polmos, věnující se průmyslové výrobě zubrovky. V roce 1945 byla určena Curzonova linie jako hranice mezi Polskem a SSSR, zubrovku nadále vyráběl jak Polmos v polském Białystoku, tak sovětská firma Belalco v Brestu. Od roku 2022 je majitelem značky polská společnost Maspex.
Zubrovka se zpravidla podává vychlazená a zajídá se masem, uzeninami nebo zvěřinou. Oblíbeným polským míchaným nápojem je szarlotka, která se připravuje smícháním jablečného moštu se zubrovkou.






































