Likérové kuličky – Dezert s tuzemákem
Dnes si představíme dezert, se kterým už jste se všichni pravděpodobně setkali – likérové kuličky.
Tento dezert má mnoho rozličných variant podle použitých ingrediencí a patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. Oblíbené kuličky si ale lze vychutnat po celý rok, nemusíte tak čekat až budou vánoce.
Příprava likérových kuliček je velmi jednoduchá a rychlá záležitost a při troše šikovnosti budete mít vše velmi rychle hotovo.
Velkou výhodou tohoto dezertu je skutečnost, že nic není nutné péci a nic nemusí kynout. Nemůže se vám tak stát, že by se vám něco zdrclo, nebo jste něco snad připálili.
Krátce k použitým surovinám
Základem je tvárná lehce lepkavá hmota, ze které tvarujeme kuličky, které následně obalujeme ve strouhaném (mletém) ořechu – nejčastěji v kokosovém ořechu, ale může to být i mletý vlašský či lískový ořech. Pokud chcete větší exotiku, lze použít kešu, pistáciové či pekanové ořechy. Buráky nejsou pro tento účel příliš vhodné.
Při přípravě kuliček je vhodné omezit počet surovin jen na ty uvedené v receptuře a nesnažit se recepturu tzv. „vylepšovat“ přidáváním dalších ingrediencí, čímž však dosáhnete jen toho, že se vám budou tlouci chutě.
Zde platí, že v jednoduchosti je síla, a méně je více.
Suroviny by měly mít při zpracování stejnou teplotu – máslo je tedy potřeba předem nechat změknout.
- Piškoty (dětské, vaječné) lze v recepturách nahradit máslovými sušenkami dle vlastního výběru.
- Do kuliček se nejlépe hodí tuzemák, můžete použít i rum, ale tuzemák je osvědčená varianta.
- Nemíchejte dohromady různé druhy ořechů – kuličky by měly mít (kromě tuzemáku) jen jednu další dominantní chuť.
- Pokud chcete kuličky ještě tzv. vylepšit je vhodné doplnit snad jen vanilku z lusku, případně rozinky macerované v tuzemáku.
Rumové kuličky tmavé s kokosem
Potřebné suroviny:
- Piškoty (máslové sušenky) – 150 g
- Máslo – 250 g
- Moučkový (krystalový) cukr – 150 g
- Tuzemák – 1,5 dl
- Kakao – 50 g
- Strouhaný kokos – 100 g (1/2 do směsi a 1/2 na obalení)
Rumové kuličky světlé s kokosem
Potřebné suroviny:
- Piškoty (máslové sušenky) – 200 g
- Máslo – 200 g
- Salko (slazené zahuštěné mléko) – 400 g (1 plechovka)
- Tuzemák – 1,5 dl
- Strouhaný kokos – 150 g (1/2 do směsi a 1/2 na obalení)
Rumové kuličky s ořechy
Potřebné suroviny:
- Piškoty (máslové sušenky) – 150 g
- Máslo – 250 g
- Moučkový (krystalový) cukr – 150 g
- Tuzemák – 1,5 dl
- Kakao – 50 g
- Mleté ořechy dle vlastního výběru – 100 g (1/2 do směsi a 1/2 na obalení)
Postup práce při výrobě rumových kuliček
- Nejdříve je potřeba nadrtit piškoty (máslové sušenky) na malé kousky. Nejlépe a nejrychleji to zvládnete v mixéru (viz video).
- Dejte si stranou do hlubokého talíře mleté ořechy, ve kterých budete kuličky obalovat.
- Všechny ostatní suroviny dejte do misky a zamíchejte dohromady. Potřebujete docílit optimální konzistence. Směs nesmí být příliš tuhá, aby se dala obalit v mletém ořechu, ani příliš tekutá, aby se z ní daly snadno vytvořit kuličky. Ty by měly být lehce lepkavé, aby se na ně mletý ořech snadno přichytil.
- Pokud potřebujete řidší směs, přidejte tuzemák, pokud hustší, přidejte nadrcené piškoty (máslové sušenky), nebo strouhaný ořech.
- Kuličky hned po vytvarování obalte v ořechu a nechce několik minut oschnout, aby nelepily.
- Skladujte je v uzavřené dóze (aby neoschly a udržely si vláčnost) v lednici.
Závěr
Kuličky vám v lednici několik týdnů vydrží bez ztráty kvality, naopak postupem času ještě zvláční. Ovšem v praxi k tomu nedochází příliš často, protože bývají většinou velmi rychle zkonzumovány.
Všechny naše receptury na alkoholové dezerty najdete zde – Dezerty s alkoholem – ALKOHOL DRINK.