Mexická Tequila

Tequila je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadaljary (ano ta Guadaljara ze seriálu Narcos). Vyrábí se z mexického druhu Agave tequila nazývané také Weberova modrá agáve. Běžné duhy tequil obsahují 38 až 40 % alkoholu.

Původ tequily

Tequilu poprvé vyrobili španělští kolonizátoři. Ještě před nimi z modrého agáve, ze kterého se tequila vyrábí, dělali vlastní alkoholický nápoj mexičtí indiáni. Ten měl však kolem 4% alkoholu a byl využíván hlavně k náboženským účelům. Jeho název byl Pulque. Indiáni totiž neznali proces destilace, a tedy nemohli vysokoprocentní tequilu vyrobit, přesto tento mýtus všeobecně přetrvává.

Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuato, Michoacán, Nayarit Tamaulipas.

Výroba tequily

Po cca deseti letech pěstování a ošetřování Weberovy modré agáve nastává období zralosti, kdy se tuhé listy rostliny osekají až zbyde tzv. srdce agáve, tedy Piňa. Toto srdce se převeze do palírny, kde se pomocí speciálního nože půlí.

Rozřezané části se vloží do kotle, kde se několik hodin pečou. Vůně připomíná marmeládu. Dlouhé pečení rozruší srdce, škrob se rozloží na zkvasitelné cukry, šťáva se zahustí a dojde ke změně barvy z bílé na hnědou. Hmota připomínající povidla se lisuje a naředí vodou, protože nyní bude tři dny kvasit v kádích. Destiluje se dvakrát až třikrát na lihovost v rozmezí 50 – 60%. Vzniklý destilát se nazývá tuba a ve finální fázi se může tuba uložit k zaokrouhlení chuti a vůně do inertních nádob nebo se nechá zrát v dubových sudech.

Jak už je výše uvedeno, originální tequila se vyrábí pouze v okolí městečka Tequila a v dalších pěti zákonem stanovených oblastech z exotické rostliny, zvané Weberova modrá agáve. Vztahuje se na ní tedy zákonné zeměpisné označení. Celý proces výroby tequily, včetně pěstování a ošetřování agáve, její opracování, destilace a zrání v dubových sudech trvá přibližovat 12 až 15 let. Náročný proces výroby se tak odráží nejen na kvalitě, ale i ceně.

Druhy a dělení tequily

Podle kvality

  • 100% Blue Agave Tequila – je vyrobena pouze z modré agáve bez přidaného cukru
  • Mixato – obsahuje přidaný třtinový cukr

Podle délky zrání v sudech

  • Silver tequila – stříbrná tequila zrála pouze v nerezových tancích, nebo byla po velmi krátkou dobu v sudech dřevěných. Tedy maximálně 4 týdny. Značí se „plata“ nebo „blanco“. Má výraznou, ostřejší chuť i aroma.
  • Gold tequila – zlatá varianta se vyrábí ze stříbrné a při výrobě je dobarvována karamelem, což jí dodává zlatavou barvu.
  • Reposado tequila – tedy uleželá je to kvalitní tequila, nemá v sobě žádná barviva, všechnu barvu získala ležením v sudu. Zraje 2 až 11 měsíců v dřevěných sudech. Agáve lze cítit jak z vůně tak z chuti.
  • Añejo tequila – letitá. Añejo tequila zraje v dřevěných sudech jeden až tři roky. Má tmavší barvu, bohaté aroma a plnou chuť
  • Extra añejo tequila – „Extra añejo“ znamená extra letitá. V sudech zraje déle než tři roky. V chuti jsou cítit tóny skořice a vanilky, chuť agáve je oproti předchozím druhů slabší.

Značení tequily

Pravá tequila je označená ochrannou známkou NOM a číslem, které udává v jaké pálenici byla tequila vyrobena. Takové označení byste měli najít na každé etiketě kvalitní mexické tequily. V Mexiku je totiž tento nápoj chráněný zákonem, a označení NOM tak znamená Normas Official Mexicana. Zároveň by na etiketě mělo být uvedeno, že je tequila ze 100% vyrobena z agáve.

Pokud označení NOM na láhvi nenajdeme, jedná se zpravidla o napodobeniny tequily nevalné kvality vyráběné zejména v Evropě, popřípadě jinak pančované. V tomto případě se však už nedá hovořit o tequile.

Jak pít tequilu

Všeobecně převažuje názor, že stříbrná tequila se pije se solí a s citrónem a zlatá tequila s pomerančem a skořicí. Tento zvláštní způsob pití je však pouze marketingový tah, který měl zamaskovat nevalnou chuť napodobenin a vytvořit zvláštní rituál, který by přilákal nové konzumenty. Tímto způsobem se originální tequila opravdu nepije. Varianta s pomerančem a skořicí je úplný nesmysl. Se solí a citronem je to také trochu jinak.

Originální tequila se pije samostatně při pokojové teplotě po malých doušcích v panákové sklence. Jedině tento způsob umožňuje si kvalitní tequilu vychutnat. Mexičané také prokládají jednotlivé panáky tequily velkým množstvím čisté vody. Sůl při konzumaci má význam, že zadržuje vodu v těle, čímž nedojde k odvodnění organismu a citron na druhé straně napomáhá k odbourávání alkoholu z těla.

Mexický národní nápoj patří k populárním destilátům snad na celém světě. Znalci si ho vychutnávají čistý, ale je i součástí mnoha světových koktejlů. K nejznámějším patří Margarita a Tequila Sunrise.