Oblíbené koktejly z prosecca 3/3
V posledním díle tohoto seriálu o koktejlech z prosecca si ukážeme, že prosecco lze samozřejmě použít i v koktejlech, kde je v receptuře uveden sekt či šumivé víno. Začneme nejdříve tradičním koktejlem z prosecca, který není ničím jiným, než kombinací dvou jiných oblíbených koktejlů z prosecca, které jsme si představili již v minulých dílech tohoto koktejlového triptychu.
7. Sunset Spritz
Koktejl Sunset Spritz má ve svém názvu západ slunce a mohli bychom ho tak nazvat letním koktejlem. Spojuje v sobě sladkou chuť bezinkového sirupu, hořkou chuť Aperolu a sílu mu dodává gin.
Bublinky zde zajišťuje slavné italské šumivé víno prosecco a obsah sklenice je doplněn na celý objem sodou, která ho odlehčí.
Složení koktejlu Sunset Spritz:
- Gin (0,40 dl) – nejlépe suchý
- Prosecco (0,8 dl)
- Aperol bitter (0,1 dl)
- Bezinkový sirup (0,1 dl)
- Sodovku (0,5 dl) – na dolití sklenice
- Led
- Plátek pomeranče na zdobení
- Plátky jahod na zdobení
- Snítku máty na zdobení
- slámku
Více o koktejlu Sunset Spritz se dočtete zde – Italský koktejl Sunset Spritz – ALKOHOL DRINK.
8. Mimosa
Mimosa je označení pro americký koktejlový nápoj. Tvoří se smícháním jednoho dílu šumivého vína a jednoho dílu důkladně vychlazeného pomerančového džusu, či čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.
Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Oblíbený je jako lék na ranní kocovinu. Také se často podává hostům na svatbách. Jako sklenička se tradičně používá flétna.
Složení koktejlu Mimosa:
- 0,75 dl prosecca
- 0,75 dl čerstvé pomerančové šťávy či džusu
Postup přípravy koktejlu Mimosa:
- Do sklenice nalijeme nejprve prosecco. Sklenici držte mírně nakloněnou a bublinky lijte po skle.
- Dolijte dobře vychlazeným čerstvým pomerančovým džusem bez kousků dužiny.
Více o koktejlu Mimosa se dočtete zde – Šumivý koktejl – Mimosa – ALKOHOL DRINK.
9. French 75
French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské, tedy flétně. Koktejl je velmi lahodný, má skvělý říz a jednotlivé ingredience se vhodně chuťově doplňují.
Vznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry Mac Elhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.
Složení koktejlu French 75:
- Prosecco (0,6 dl) – vychlazené
- Gin (0,3 dl)
- Cukrový sirup (0,2 dl)
- Citronovou šťávu (0,15 dl) čerstvě vymačkanou
- Citronovou kůru na zdobení
- Kostky ledu
Postup práce při přípravě koktejlu French 75:
- Nalijte citronovou šťávu, cukrový sirup a gin do koktejlového šejkru a naplňte ledem.
- Dobře protřepejte a poté sceďte do flétny na šampaňské.
- Doplňte sklenici proseccem a lehce promíchejte barmanskou lžičkou.
- Ozdobte svitkem citronové kůry.
Více o koktejlu French 75 se dočtete zde – Světové koktejly – French 75 – ALKOHOL DRINK.
Všechny díly