Oblíbené koktejly z prosecca 3/3

V posledním díle tohoto seriálu o koktejlech z prosecca si ukážeme, že prosecco lze samozřejmě použít i v koktejlech, kde je v receptuře uveden sekt či šumivé víno. Začneme nejdříve tradičním koktejlem z prosecca, který není ničím jiným, než kombinací dvou jiných oblíbených koktejlů z prosecca, které jsme si představili již v minulých dílech tohoto koktejlového triptychu.

7. Sunset Spritz

Koktejl Sunset Spritz má ve svém názvu západ slunce a mohli bychom ho tak nazvat letním koktejlem. Spojuje v sobě sladkou chuť bezinkového sirupu, hořkou chuť Aperolu a sílu mu dodává gin.

Bublinky zde zajišťuje slavné italské šumivé víno prosecco a obsah sklenice je doplněn na celý objem sodou, která ho odlehčí.

Složení koktejlu Sunset Spritz:

  • Gin (0,40 dl) – nejlépe suchý
  • Prosecco (0,8 dl)
  • Aperol bitter (0,1 dl)
  • Bezinkový sirup (0,1 dl)
  • Sodovku (0,5 dl) – na dolití sklenice
  • Led
  • Plátek pomeranče na zdobení
  • Plátky jahod na zdobení
  • Snítku máty na zdobení
  • slámku

Více o koktejlu Sunset Spritz se dočtete zde – Italský koktejl Sunset Spritz – ALKOHOL DRINK.

8. Mimosa

Mimosa je označení pro americký koktejlový nápoj. Tvoří se smícháním jednoho dílu šumivého vína a jednoho dílu důkladně vychlazeného pomerančového džusu, či čerstvě vymačkané pomerančové šťávy.

Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Oblíbený je jako lék na ranní kocovinu. Také se často podává hostům na svatbách. Jako sklenička se tradičně používá flétna.

Složení koktejlu Mimosa:

  • 0,75 dl prosecca
  • 0,75 dl čerstvé pomerančové šťávy či džusu

Postup přípravy koktejlu Mimosa:

  1. Do sklenice nalijeme nejprve prosecco. Sklenici držte mírně nakloněnou a bublinky lijte po skle.
  2. Dolijte dobře vychlazeným čerstvým pomerančovým džusem bez kousků dužiny.

Více o koktejlu Mimosa se dočtete zde – Šumivý koktejl – Mimosa – ALKOHOL DRINK.

9. French 75

French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské, tedy flétně. Koktejl je velmi lahodný, má skvělý říz a jednotlivé ingredience se vhodně chuťově doplňují.

Vznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry Mac Elhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.

Složení koktejlu French 75:

  • Prosecco (0,6 dl) – vychlazené
  • Gin (0,3 dl)
  • Cukrový sirup (0,2 dl)
  • Citronovou šťávu (0,15 dl) čerstvě vymačkanou
  • Citronovou kůru na zdobení
  • Kostky ledu

Postup práce při přípravě koktejlu French 75:

  1. Nalijte citronovou šťávu, cukrový sirup a gin do koktejlového šejkru a naplňte ledem.
  2. Dobře protřepejte a poté sceďte do flétny na šampaňské.
  3. Doplňte sklenici proseccem a lehce promíchejte barmanskou lžičkou.
  4. Ozdobte svitkem citronové kůry.

Více o koktejlu French 75 se dočtete zde – Světové koktejly – French 75 – ALKOHOL DRINK.

Všechny díly