Párování piva a pokrmů 2/2
Porovnání piva s vínem
Někteří lidé říkají, že spodně kvašené pivo – obvykle ležák je jako bílé víno a svrchně kvašené pivo – obvykle Ale je jako červené víno. V důsledku se jedná o roli chmele u piva a roli kyselin u vína. Základní rozdíl mezi ležáky a ejly je v tom, že ležáky jsou obvykle lehčí a chuťově jednodušší zatímco ejly jsou těžké a komplexní s ovocnými chutěmi. Z hlediska plnosti je možné definovat u piva (stejně jako u vína) tři typy: lehké, středně plné a těžké pivo. Obecně se nabízí párování lehkých piv s lehkými pokrmy a těžkých s těžkými.
Příklady
Lehké tělo
- Víno – Sauvignon Blanc, Pinot Noir
- Pivo – Ležák plzeňského typu, pšeničné pivo
Středně plné tělo
- Víno – Merlot
- Pivo – Ale, IPA, bock
Plné tělo
- Víno – Cabernet Sauvignon, Malbec, Oaky Chardonnay
- Pivo – Stout, Porter, Barleywine
Základní pravidla pro párování
Jsou tři základní:
- První pravidlo je párovat pivo a jídlo s podobnou intenzitou chutí a vůní. Tedy pro jídlo s jemnou chutí vyberte méně výrazné pivo, pro jídlo výraznou chutí si můžete dovolit párovat pivo se silnou chutí a vůní.
- Druhé pravidlo využívá harmonii chutí. Párují se podobné chutě a vůně. Na příklad k uzenému se hodí nakuřované pivo, k čokoládovému dezertu imperial stout a podobně.
- A třetí pravidlo naopak používá kontrast chutí. K výraznému jídlu si dáte silnější, ale chuťově decentní bock, nebo chuťově mdlejší jídlo oživíte výraznější APA.
Svoji roli hraje také místo, počasí, roční období, nálada, zvláštní příležitost a spousta dalších věcí. Něco jiného je, když si grilujete s partou kamarádů na zahradě, nebo jste na oficiální BBQ párty někde na ambasádě.
Grilované pokrmy
K pivu se hodí všechno grilované jídlo, ale záleží na konkrétní situaci. Grilování je ideální neformální příležitost, jak si takové párování vyzkoušet. Nakoupit víc druhů piva z dobrých pivovarů u nás i ze zahraničí a testovat kombinace chutí.
- Burgery
Mase se griluje všude na světě. V tomto nejsme výjimka. K burgerům se výtečně hodí APA nebo IPA. Výrazná chuť burgeru a silné, aromatické pivko. Paráda. Nebo nějaký výrazně hořký ležák. Ten je taky super. Pokud si ale chcete užít čistě chuť burgeru, dejte si třeba Wit.
- Špekáčky, klobásy
Špekáčky s plnotučnou hořčicí Jinak jsou “klobásky” hodně široký pojem. Jiné pivo se hodí k bílé bavorské klobáse s hrubozrnou, sladkou hořčicí. Jiné zase k maďarské klobáse, s beraními rohy a pálivou omáčkou. Tady je potřeba se prostě řídím třemi základními pravidly: intenzita, harmonie, kontrast. Pšenice nebo kellerbier k bílé klobáse, to je ta harmonie, kdy jsou chutě jemné a doplňují se. Stejná piva k té pálivé maďarské klobáse jsou v kontrastu a spíše nechávají vyniknout chuti jídla a poslouží jako vyplachovač chuťových buněk.
- Grilované ovoce
Pestrost grilování – dá se grilovat i ananas nebo broskev. K té je úplně fantastický Lambic Péche. K samotné zelenině ideálně lehčí, jemnější piva, třeba Saison, Summer Ale nebo Lambic Blanche.
- Grilované sýry
Ke grilovaným sýrům se výborně hodí klášterní silná piva. Ideálně tak na závěr večera, když už je trochu zima. Tak takový grilovaný camembert a k tomu pak nějaký dobrý trippel.
- Ryby
K rybám obecně, i k pstruhovi, se doporučuje lehký ležák, anglický bitter nebo pšenice. Tedy podle pravidla číslo jedna, jídlo s nízkou intenzitou chutí párovat s lehkým, ne příliš výrazným pivem. Určitě stojí za vyzkoušení kombinace s kyselejšími pivy, jako je např. Kolsch nebo Berliner Weisse. Zážitek je to s belgickým Kriek nebo Framboise. Tato piva jsou výborná i do marinády díky své kyselosti se dají použít např. i pro Ceviche. To je recept, kdy se se kousky syrové ryby marinují v limetkové nebo citronové štávě a pak se smíchají s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a kořením. Jí se to syrové.
Tipy na vyzkoušení
- První jsou krvavé steaky nebo burgery. Ale opravdu krvavé.
- Druhý je křupavé grilované koleno. Běžně se pečou kolena, ale křupavou kůrčičku nemají.
A pivo vybírejte podle výše zmíněných tří pravidel a hlavně podle nálady. Nebo jinak, musí to být vždycky zábava. Objevování nových kombinací chutí a vůní. Prostě pivo by mělo zapadat do hotového pokrmu buď harmonicky, tedy jako jedna ze základních surovin nebo kontrastně, jako koření nebo chuťový doplněk.
Všechny díly