Pivní encyklopedický slovník – E
V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.
- EBC
EBC – Evropská jednotka barvy piva
SMR (Standard Reference Method) – tato jednotka se k vyjádření barvy piva využívá v Americe
SRM | Příklad | EBC |
2 | Pale lager, Witbier, Pilsener, Berliner Weisse | 4 |
3 | Maibock, Blonde Ale | 6 |
4 | Weissbier | 8 |
6 | American Pale Ale, India Pale Ale | 12 |
8 | Weissbier, Saison | 16 |
10 | English Bitter, ESB | 20 |
13 | Biere de Garde, Double IPA | 26 |
17 | Dark lager, Vienna lager, Märzen, Amber Ale | 33 |
20 | Brown Ale, Bock, Dunkel, Dunkelweizen | 39 |
24 | Irish Dry Stout, Doppelbock, Porter | 47 |
29 | Stout | 57 |
35 | Foreign Stout, Baltic Porter | 69 |
40+ | Imperial Stout | 79 |
- EBU (European bitterness unit)
Jednotky hořkosti piva.
- EPM
Extrakt původní mladiny. Mnoho spotřebitelů piva si v dnešní době nesprávně zaměňuje symbol stupňovitosti piva s obsahem alkoholu. Kvalitu piva z velké části určuje především podíl látek, které se během jeho vaření uvolní ze sladu a z chmelu. Čím je těchto látek více, tím je pivo chutnější, plnější čí hutnější, jak chcete. V desetistupňovém pivu bylo těchto látek 10%, ve dvanáctistupňovém 12%, ve čtrnáctistupňovém 14 %. Odborně řečeno, stupňovitost znamená koncentraci (obsah) všech extraktivních látek (rozpustných ve vodě) v mladině před zakvašením (přidáním pivovarských kvasnic), které přešly (rozpustily se ve varní vodě) z použitých surovin (slad, chmel) během výrobního postupu ve varně do roztoku (původně čisté varní vody). Jedná se o složky cukernaté (zkvasitelné a nezkvasitelné) a složky necukerné (minerály, vitamíny a jiné), které se z použitých surovin rozpustily během vaření ve varné vodě. Když si toto vysvětlení převedeme do čísel, znamená to, že například 12% pivo obsahovalo 12 kg rozpuštěných látek z použitých surovin (slad, chmel) ve 100 kg mladiny (meziprodukt) před zakvašením. Z tohoto taktéž vyplývá, že například 12% pivo obsahuje méně vody než 10% pivo, vzhledem k poměru vstupujících surovin (slad, chmel) k vodě v mladině vyrobené ve varně ještě před přidáním pivovarských kvasnic. Pojem stupňovitost lze také vysvětlit rozdílnou plností (hutností) mezi jednotlivými pivy. V současnosti je starší označení stupňovitost nahrazeno dle platné legislativy pojmem extrakt původní mladiny (EPM).
- Estery
Důležité látky v buketu piva. Tvorba esterů je spojována s metabolismem lipidů pivovarských kvasinek a je závislá na použitém kmenu kvasinek, teplotě kvašení, složení mladiny, dávce zakvašovaných kvasnic, provzdušnění mladiny a technologické variantě kvašení.
- Expirace
Pojem udává minimální trvanlivost produktu. Je povinností každého výrobce uvádět na obalu výrobku datum minimální trvanlivosti. Všeobecně platí, že čím je pivo v lahvi déle, tím se zhoršují jeho chuťové vlastnosti. Toto se ale samozřejmě netýká piv jako Vintage Ale, která jsou vyráběna tak, aby mohla v lahvi ještě dlouhá léta kvasit a pozitivně měnit svoji chuť.
Všechny díly
- Pivní encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – A – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – B – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – C – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – D – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – E – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – F – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – G – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – H – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – CH – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – I – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – J – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – K – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – L – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – M – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – N – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – O – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – P – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – R – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – S – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – T – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – U – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – V – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – W – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – Z – ALKOHOL DRINK