Proč po konzumaci většího množství alkoholu bolí hlava?
Bolehlav, tedy urputná bolest hlavy je jedním z projevů kocoviny, neboli opice.
Spolu s nevolnosti je to asi nejvíce nepříjemný následek konzumace alkoholu, přitom bolest hlavy je tím, čemu se dá zcela vyhnout, pokud na to myslíme včas a učiníme potřebná a velmi jednoduchá opatření.
Při konzumaci alkoholu ale většinou na tato opatření zapomínáme. Většina lidí prostě není tak zodpovědná a tak druhý den trpí při bolestech hlavy, které jsou mnohdy na hranici snesitelnosti.
Kocovina neboli opice
Nejdůležitější rada pro lidi, kteří se chtějí kocovině vyhnout, je alkohol nepít. Když už ale lidé alkohol pijí, tak hraje důležitou roli jejich individuální dispozice. Každý lidský organismus se s alkoholem vypořádává jinak, někdo kocovinu téměř nezná, ačkoli pije hodně, někdo ji má silnou, i když téměř nepije…
Po konzumaci alkoholu v našem těle klesá hladina krevního cukru, rozšiřují se cévy a zvyšuje se vylučování vody.
Kocovina a její prožívání se samozřejmě individuálně liší, nicméně pokud jste to předchozí den s pitím přehnali, je pravděpodobné, že se ráno budete potýkat s bolestmi hlavy, nevolností, zvracením, podrážděností, třesem, únavou, pocením a případně i průjmem.
Odbourávání alkoholu v těle probíhá, zjednodušeně, ve dvou krocích.
Hlavní roli v něm hrají játra, která alkohol oxidují na acetaldehyd. Ten je potom přeměněn na kyselinu octovou, respektive její anion acetát, který pro tělo již není toxický. Játra se podílejí na metabolismu zhruba devadesáti procent alkoholu, zbytek je vyloučen potem, močí a dechem. Alfou i omegou kocoviny je však právě acetaldehyd, který je velmi reaktivní a toxickou sloučeninou.
Acetaldehyd odpovídá například za vyplavení adrenalinu do krevního oběhu, čímž se vám zvýší tepová frekvence, krevní tlak a zčervenáte v důsledku rozšíření povrchových cév. Budete se nejen víc potit, ale také budete rychleji uvolňovat tělesné teplo do okolí. To je také mimo jiné důvodem, proč se v zimě pitím alkoholu skutečně nezahřejete, navzdory tomu, co tvrdí zažité mýty. Jediné, čeho konzumací alkoholu v zimě dosáhnete, bude rychlejší ztráta tělesného tepla a rychlejší umrznutí.
Nejčastější stížností při kocovině je pravděpodobně nepříjemná bolest hlavy. Za tu odpovídá hned několik faktorů. V první řadě je to rozšíření krevních cév, které přivádějí krev do mozku. Jde o podobný mechanismus, o němž vědci předpokládají, že se uplatňuje například i při vzniku záchvatů migrény. Svůj vliv má ale i dehydratace, která je s kocovinou spojena.
Jak dlouho kocovina trvá, to je těžké odhadnout. Někdy se člověk probudí ještě opilý a kocovina nastoupí teprve později. Trénovaní lidé potom mají průběh kocoviny rychlejší, příležitostní pijáci mívají kocovinu delší. Pohybuje se to v řádu hodin. Můžou to být čyři hodiny, anebo taky celý den.

Kocovina je spojena s únavou
Za alkoholovou dehydrataci odpovídá snížené vylučování antidiuretického hormonu (ADH, vasopressin), což vede k tomu, že strávíte na záchodě třetinu večera a ráno budete mít pocit, že vás někdo praštil tupým předmětem po hlavě. S dehydratací je totiž kromě úporné bolesti hlavy svázána i únava a nepříjemný pocit sucha v ústech. Aby toho nebylo málo, k vaší únavě přispěje i skutečnost, že alkohol narušuje přirozené spánkové rytmy, takže i když se z mejdanu dopotácíte do postele relativně včas, váš spánek bude méně kvalitní než normálně a méně se při něm zregenerujete.
Kromě toho při odbourávání alkoholu poklesne hladina vašeho krevního cukru, což vašemu pocitu svěžesti příliš nepřidá. Navíc je s ním spojena i špatná a depresivní nálada.
Dalším protivným důsledkem nadměrného popíjení alkoholu je bolest žaludku, případně korunovaná i zvracením. K tomu dochází v důsledku podráždění žaludeční sliznice alkoholem a kvůli zvýšené produkci žaludečních šťáv, která je s konzumací alkoholu spojená. S tím souvisí i další oblíbený mýtus, který praví, že nejlepším lékem na kocovinu je aspirin. Ve skutečnosti však pouze zvětší podráždění žaludeční sliznice a vaše potíže prohloubí. U některých lidí je kocovina znásobena i průjmem, čímž dále dochází k dehydrataci.
Projevy kocoviny
- Zhoršená reakční doba, horší pozornost, zhoršené vnímání prostoru, času, vzdáleností, i rychlosti.
- Velká žízeň – alkohol je diuretikem, to znamená, že odvodňuje organismus. Proto se ráno probudíte s pořádnou žízní.
- Bolest hlavy – alkohol zvyšuje buněčnou osmózu, to znamená nasávání vody do buněk. Se zvyšujícím se množstvím vody se zvětšuje i velikost buněk, a to i těch mozkových. Výsledkem je mnohem větší tlak v dutině lebeční, který vnímáme jako bolest hlavy.
- Únava – tělo na zpracování vypitého alkoholu potřebuje velké množství energie, které pak člověku chybí. Navíc je tělo dehydratované a vyčerpané. V kocovině je člověk unavený, jako by třeba několik nocí nespal.
- Nevolnost – alkohol způsobuje překyselení žaludku, dráždí žaludeční sliznici, což pociťujeme jako žaludeční nevolnost, často doprovázenou zažívacími problémy.
- Poškození jater – játra jsou orgánem, kde dochází mimo jiného k štěpení toxického alkoholu na jednodušší, pro tělo méně toxické látky.
- Alkohol působí na nervovou soustavu a zvyšuje citlivost smyslů. Jsme po něm hypersenzitivní, vybuzení a po ránu pak podráždění. I normální zvuk nám zní hlasitě a může působit až bolestivě.

Jak na kocovinu
Pokud se ráno vzbudíte s ukrutnou bolestí hlavy a nepomáhá ani pořádné zavodnění, pomůže vám rychle přípravek s obsahem ibuprofenu. Nepřekračujte doporučenou dávku, protože vyšší dávka by mohla více podráždit už tak neklidný žaludek.
- Kocovině lze nejlépe předejít tím, že budete pít s mírou. Pomáhá také jednotlivé alkoholické nápoje prokládat sklenicemi vody.
- Pijte, ideální jsou iontové nápoje, které jsou sice původně určené pro sportovce, ale do těla doplní potřebné látky, jež s konzumací alkoholu z těla odešly. Když už pak kocovina přijde, je dobré odpočívat a pít také minerálku a čaj.
- Dodejte tělu chybějící energii. Například slazenými nápoji, které obsahují rychlé cukry, sladkým ovocem, jako jsou banány, hroznové víno či mango. Obnovit hladinu cukru v krvi pomohou i ovesné vločky, celozrnné cereálie či celozrnné pečivo.
- Překyselený žaludek umí vyrovnat teplý vývar, studené mléko s medem, vitamíny a minerály v podobě šumivých table s vitamíny a minerály, které pomáhají tělu poradit si s nežádoucími toxiny.
Metabolismus alkoholu, dehydratace a bolest hlavy
Metabolismus alkoholu:
1 – Při konzumaci alkoholu se do těla dostává etylalkohol, tedy líh.
2 – Štěpením etylalkoholu vzniká meziprodukt zvaný acetaldehyd. Ten je pro tělo toxičtější než etylalkohol.
3 – Acetaldehyd se pak v těle mění na acetát, který už je pro tělo neškodný.
Akutní účinky den po konzumaci alkoholu, kterým říkáme kocovina, kdy člověka bolí hlava, je mu špatně, je vyprahlý a bolí ho hlava, způsobuje právě toxický acetaldehyd.
Dehydratace:
Vypitý alkohol v lidském organismu blokuje enzymy, které v těle regulují množství vody.
Když dojde k blokaci těchto enzymů, tak člověk začne hodně vylučovat vodu, což se projevuje tím, že chodí často na záchod.
Dehydratace organismu pak po ránu způsobuje bolest hlavy a celého těla.
Dehydratace v kombinaci s acetaldehydem přítomným v našem těle pak dohromady dává ty příznaky, kterým říkáme kocovina.
Bolest hlavy:
Bolest hlavy je způsobena zejména z dehydratací celého těla včetně mozku.
Nejdříve se působením alkoholu zvětšuje objem buněk v hlavě, pak se zase zmenšuje, což nám způsobuje bolest hlavy.
