Prošlé pivo, co s ním, dá se ještě pít?

V České republice se může jednat skoro až o hypotetickou otázku.

Přesto se občas stane, že někdo náhodou ve spíži nebo ve sklepě zapomene nějaké to pivo, láhev či plechovku, basu či dokonce karton a po nějaké době zjistí, že už má má na víčku nebo etiketě prošlé datum spotřeby o několik měsíců či let.

Je bezpečné takové pivo ještě pít a jak se vlastně pozná podle chuti, že je pivo prošlé? Co se dá s takovým starým pivem ještě dělat? Je nutné prošlé pivo vylít? Je zkažené a zdravotně závadné?

To vše je obsahem tohoto článku.

Trvanlivost piva

Stejně jako jakákoliv jiná potravina i pivo musí mít na etiketě nebo víčku jasně uvedené datum minimální trvanlivosti. Jde o zákonný požadavek, který vyplývá z několika vyhlášek:

  • Z vyhlášky č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin.
  • Z vyhlášky č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin. 

Na lahvových pivech bývá toto datum vyražené buď na víčku, nebo přímo na etiketě.

Spotřebitel se tak může velice snadno orientovat, do kdy by měl být daný produkt ideálně spotřebován, tedy v případě piva vypit.

Trvanlivost, kterou deklarují výrobci, je často dána požadavky trhu, např. obchodní řetězec může mít v podmínkách pro své dodavatele, že nebude prodávat dané pivo, pokud nemá ještě alespoň 6 měsíců trvanlivosti v době expedice do skladu řetězce.

Dobrý zpráva je, že pokud se pivo nezkazilo cca do měsíce od stočení do obalu, nejčastěji láhve či plechovky, tak už se nezkazí a ani uplynutím data expirace.

I když pivo obvykle má uvedené datum minimální trvanlivosti, což znamená, že pivovar zaručuje jeho pitelnost a chutnost do té doby, nemusíte ho okamžitě vyhodit jakmile tato lhůta uplyne.

Expirace piva

U data expirace je rozhodující především to, o jaký druh piva se jedná.

Většina piv, která se běžně prodávají v českých obchodech, jsou filtrovaná a pasterovaná. To znamená, že prošla úpravou, která zničí mikroorganismy a nápoj stabilizuje. U těchto piv je trvanlivost velmi vysoká, klidně i hodně přes rok, a v případě správného skladování, tedy v chladu, temnu a bez zbytečného pohybu, je takové pivo pitelné i poměrně hodně dlouho po datu expirace.

U takových piv je faktická trvanlivost co se týče bezpečnosti potraviny téměř neomezená a je na výrobci, jak se rozhodne. Uváděná trvanlivost u takových piv se zpravidla pohybuje mezi 6 a 12 měsíci.

Naopak u nefiltrovaných a nepasterovaných piv je situace jiná. Tato piva jsou živější, takže jsou také mnohem citlivější na skladovací podmínky. Zvláště pokud nebyla uchovávána v chladu, může dojít k jejich znehodnocení. Proto u těchto piv dává datum expirace větší smysl a je vhodné ho brát při konzumaci na zřetel.

U nefiltrovaných piv nelze v případě porušení teplotního řetězce zaručit žádnou trvanlivost, podobně jako u pečiva nebo mléčných výrobků, nicméně za předpokladu dodržení skladovacích podmínek, tedy zejména chladné prostředí, lze u takových piv garantovat trvanlivost několik měsíců.

Dlouhým skladováním se pivo mění

Nejlepší pivo je to čerstvé, pak už se jen horší.

Každé pivo je nejlepší čerstvé, těsně po stočení. Potom už se jeho chuť a vůně jen zhoršují, což lze zpomalit, nikoliv ovšem zastavit, dodržováním vhodných skladovacích podmínek.

Vhodné skladovací podmínky pro pivo jsou:

  • chlad
  • stálá teplota
  • minimum otřesů
  • temno

Pivo před koncem expirace chutná vždy jinak než čerstvé, nicméně zdravotně je nezávadné stejně tak jako pivo prošlé. Pokud jde o běžné filtrované a pasterované lahve, žádné zdravotní riziko nehrozí. 

Změna senzorických vlastností u prošlého piva

Chuťově se dlouhé skladování po expiraci u piva projeví, a to bude chutnat jinak, možná vám nebude chutnat vůbec, ale bude stále tzv. pitelné.

Co se u piva dlouhým skladováním mění:

  • aroma – ubývá svěžesti
  • hořkost – bývá méně výrazná
  • sladkost – může být trochu zakulacenější
  • perlivost – oxid uhličitý může časem unikat, pivo je pak plošší
  • barva – většinou se výrazně nemění, ale pivo může trochu ztmavnout

Pro běžného spotřebitele nehrozí žádné riziko ani při konzumaci piva, které je daleko za datem minimální trvanlivosti, Ovšem senzorický zážitek už není takový, jako je tomu u piva čerstvého. Ale z hlediska obsahu alkoholu a dalších majoritních látek, jako jsou sacharidy, bílkoviny a oxid uhličitý se na složení piva v čase nic nemění.

Jak je tomu u piv archivních

Zatímco archivní vína zná každý, o archivních pivech se mluví mnohem méně.

A přitom existují. Jedná se ale o specifická piva, která jsou často silnější, tmavší, svrchně kvašená a s vyšším obsahem alkoholu. Vyrábí se tak, aby mohla s časem zrát.

Většinou se s nimi setkáte v zahraničí, ale i na českém trhu na ně můžete výjimečně narazit.

Jedná se nejčastěji o piva s označením:

  • Imperial Stout
  • Barrel Aged
  • Bock
  • Ad.

Často se jedná o speciální limitované edice pivovarů, které doporučují archivaci i několik let. Tato piva ale rozhodně nejsou určena ke každodennímu pití – často mají vysoký obsah alkoholu, běžně i přes 10 % a chutnají spíše jako likéry než jako klasické pivo českého typu.

Závěr

  • Datum minimální trvanlivosti u piva pouze zajišťuje, že pivo bude stále chutnat jako čerstvě stáčené, s dostatečnou bublinkovou nasyceností, a neznamená, že prošlé pivo je škodlivé nebo nebezpečné.
  • Většina mikroorganismů nemá ráda obsah alkoholu v pivu ani jeho mírnou kyselost, což z něj často dělá bezpečný nápoj i po uplynutí data minimální trvanlivosti.
  • Přesto je důležité si ověřit, zda pivo stále chutná dobře, například zkontrolováním jeho vůně nebo barvy. Pokud například pivo nepříjemně páchne, je samozřejmě vhodnější ho vůbec nepít.
  • Naražený sud piva by měl být vypit co nejdříve, aby nedošlo k vyprchání karbonizace, což by mohlo pivo udělat zvětralým a nepříjemným na chuť.
  • Pokud se pivo přesto zvětrá, není nutné ho hned vyhodit; lze ho použít do kuchyně na vaření, nebo smíchat s limonádou nebo perlivou vodou pro osvěžující nápoj.
  • Aby si pivo zachovalo chuť co nejdéle, doporučuje se uložit ho v chladném a tmavém sklepě. Ideální skladovací teplota je mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia.
  • Čím tmavší a silnější je pivo, tím delší je jeho trvanlivost. Starší a silnější piva mohou s časem získat zajímavou chuťovou paletu, podobnou portskému vínu.