Rudolf Jelínek – výroba ovocných destilátů 2/2

Egalizace nebo-li zrání destilátů

Ve společnosti rádi experimentují a hrají si s chutí produktů, každoročně se tak můžete setkat s méně tradičními exkluzivními výrobky.

Zrání, egalizace, staření nebo zušlechťování – různě můžeme nazývat další výrobní krok. A to krok velmi důležitý – dá se říci, že dává ovocným destilátům duši. V první fázi dochází k ředění destilátu na 42 – 45% objemových alkoholu, k ředění se využívá pouze speciálně upravená voda.

A následně je produkt uskladněn většinou v nerezových tancích v případě čirého destilátu, kde zraje po dobu minimálně 1 roku. Vybrané destiláty pak putují do dubových sudů, kde si většinou poleží delší dobu…

Plnění a balení destilátů

Posledním krokem je stáčení destilátu do lahví – ještě předtím se však pomocí filtru odstraní případné nečistoty a výsledný destilát se naplní do lahví.

Stáčení lahví probíhá na automatizovaných linkách, kde dojde postupně k sanitaci láhve, k jejímu napuštění destilátem, uzavření, tisku šarže, aplikaci etikety a kontrolního pásku. To vše při taktu až 85 lahví za minutu. U každé lahve je kontrolován objem destilátu, přítomnost uzávěru a kontrolního pásku.

Naplněné a uzavřené láhve pokračují dále na dopravníku k zabalení do kartonů i tuto činnost provádí stroj, poslední operací je pak kontrolní vážení kartonu a tisk čárového kódu pro snadnou identifikaci ve skladě. Kartonové krabice pak na dopravníku putují do skladu, kde jsou robotem skládány na palety a naskladněny do regálů.

Některé z výrobků se však i dnes plní a etiketují ručně – jedná se především o exkluzivní výrobky, které se vyrábí v menších, limitovaných edicích.

Ještě před samotným plněním do láhve důsledně kontroluje u každé výrobní šarže senzorické i fyzikální vlastnosti laboratorním testem. K zákazníkům se tak nedostane nic, co by nebylo přesně tak, jak být má.

Všechny díly