Rumové základy 2/3 – Specifikace a dělení

Rum patří mezi jeden z nejrozšířenějších druhů alkoholu vůbec. Pije se prakticky po celém světě. Jeho základní výrobní surovinou je cukrová třtina. Jedná se o její 100% destilát. Z latinského názvu pro cukrovou třtinu saccharum officinarum tak nejspíše vznikl i jeho název. Platí, že všechny rumy jsou třtinové destiláty, ale ne všechny třtinové destiláty jsou rumy.

Specifikace rumu

Aby byl rum jako rum označen, musí splnit následující podmínky

  • Cukrová třtina – rum musí být vyroben z cukrové třtiny.
  • Množství alkoholu musí být nejméně 37,5 %.
  • Cukr – povolené množství cukru je maximálně 20 g/l.
  • Po destilaci se do něj nesmí přidávat žádné příměsi s výjimkou cukr a kuléru, což je karamelové barvivo.

Základní dělení rumů

  • Bílé rumy

Bílé rumy většinou neprochází procesem zrání nebo je jejich zrání velmi krátké. Najdeme zde ale i výjimky, které jsou stařené a pak filtrované přes aktivní uhlí. Vzhledem k absenci barvy jsou ideální do koktejlů. Patří sem např. Captain Morgan White Rum, Legendario Añejo Blanco, Božkov Republica White, Pampero Blanco.

Chuť bílých rumů je velmi málo výrazná a zpravidla jde i o velmi mladé rumy. Jsou tedy vhodné do míchaných nápojů a koktejlů.

  • Jantarové rumy
  • Zlaté rumy

Za jantarový či zlatý rum bývá označován rum, který zraje v sudech minimálně 18 měsíců a zpravidla se jedná o sudy po bourbonu. Barva těchto rumů bývá také často upravena přidaným karamelem. Jantarové rumy můžeme mít čisté a nebo je používat do koktejlů.

Tento rum se svým profilem nachází někde mezi rumem bílým a tmavým. Oproti tomu bílému již prochází procesem zrání a nabízí bohatší chuť a aroma. Některé rumy procházejí taktéž filtrací, aby se z nich odstranily nečistoty a usazeniny.

Zlatá až jantarová barva je dána procesem zrání v dubových sudech, kde rum přichází do kontaktu se dřevem a získává z něj barevné pigmenty. Čím delší proces zrání, tím většinou tmavší barva. Chuť má obvykle sladké, ořechové a ovocné tóny. Jde tak o alkohol vhodný pro konzumaci jen tak či s ledem, výjimkou ale není ani jeho užití v míchaných koktejlech.

Vyrábí se po celém světě, přičemž různé země a regiony mají své charakteristické styly. Rumy z Karibiku, tedy z Jamajky nebo Barbadosu, bývají spíše sladší s bohatými ovocnými tóny. Rumy z Latinské Ameriky, např. z Kuby či Dominikánské republiky, mohou mít výraznější kořeněnou chuť s jemnými tóny vanilky a karamelu.

  • Tmavé rumy

Tmavé rumy po destilaci zrají několik měsíců až let v dřevěných sudech, čímž získávají svou typickou barvu, chuť i vůni. Jsou ideální na samostatné pití, jako dárek, ale i do koktejlů. Jedná se například o značky Zacapa, Abuelo, Pampero, Don Papa, Božkov Republica Solera nebo Diplomatico.

Tmavé rumy jsou známé především svou intenzivní chutí a barvou. V tmavých rumech bývá často cítit melasa a rumy bývají navíc i silně kořeněné. Tyto rumy je doporučen pít čisté a za pokojové teploty. Neměly by se tedy chladit.

  • Spiced rumy
  • Flavoured rumy

Spiced rumy nebo také kořeněné rumy se vyznačují tmavou barvou a tím, že jsou dochuceny přísadami jako jsou nejrůznější druhy koření – vanilka, hřebíček či skořice. Jsou ideální do koktejlů, ale dají se pít i samostatně. Patří sem například  Captain Morgan Black Spiced.

Ochucený rum, známý také jako flavoured rum, je obohacen o příchutě a aromata z různých přísad. Mezi nejčastější patří ovoce (citron, pomeranč, banány, ananas, kokosové ořechy a další), koření (skořice, muškátový oříšek, vanilka, kardamom, hřebíček a další), byliny (máta, pelyněk a další), cukr a jiná přírodní i umělá dochucovadla.

Přísady se do rumu buď přidávají během fermentace, nebo po destilaci procesem macerace, případně pak smícháním s rumem v závěrečné fázi.

  • Overproof rumy

V karibských oblastech můžeme narazit na rumy s obsahem alkoholu 70 % a víc. Tyto rumy jsou označovány za overproof (odolné) a používají se zejména při přípravě koktejlů. Na přímé pití tedy příliš vhodné nejsou. Takové rumy se běžně ředí vodou a teprve poté rozvinou svojí chuť.

  • Extra stařené

Tyto rumy zrají mnohem déle, než klasické tmavé rumy. Jsou ideální na samostatné popíjení pro ty, kteří dokáží ocenit jejich exkluzivitu.

Dělení rumů dle stáří

Stáří má u rumu vliv především na sílu a bohatost chuti. Potřebnou informaci obvykle nalezneme na etiketě.

  • Mladé rumy. Zrají méně než 4 roky. Jsou dobrou volbou pro příznivce lehčích rumů a také do míchaných koktejlů.
  • Středně staré rumy. Zrají 4 až 12 let. Hodí se jak do koktejlů, tak pro konzumaci bez přísad, případně s ledem.
  • Staré rumy. Zrají více než 12 let. Jejich chuť a aroma jsou obvykle bohaté a komplexní, hodí se tak pro pomalé, soustředěné popíjení a nejvíce je ocení zkušení milovníci rumu.

Ačkoli stáří rumu částečně souvisí s jeho barvou, nejedná se o totéž. Existují bílé rumy, které procesem zrání prošly, stejně tak rumy tmavé, které svoji barvu získaly již při střední době zrání. Kategorie však mají podobný základ, přičemž stáří do značné míry určuje barvu rumu.

Dělení rumů dle země původu

Nejznámější rumy pocházejí samozřejmě z oblasti Karibiku a Latinské Ameriky, výrobu kvalitních rumů ale najdeme všude na světě. Pojďme se podívat na zjednodušenou klasifikaci.

  • Karibik. Rumy se vyrábí na Jamajce, Barbadosu či Guyaně. Charakter se liší ostrov od ostrova, obecně ale můžeme říci, že rumy z této oblasti vynikají svou silnou a bohatou chutí.
  • Latinská Amerika. Oblast zahrnuje země jako Nikaragua, Panama či Guatemala. Zdejší rumy jsou sladší s tóny karamelu a vanilky, často zrají v sudech po bourbonu.
  • Francouzská zámořská teritoria. Na Martiniku, Guadeloupe a Réunion najdeme tzv. agricole rumy, které se nevyrábí z melasy, ale čerstvé šťávy z třtiny, což jim dodává lehkost a jemnost.
  • Indie. Málo se ví, že Indie je jedním z největších producentů rumu na světě. Rumy, které odtud pocházejí, jsou obecně obvykle silnější a zároveň sladké.
  • Austrálie. Výrobou rumu proslul především stát Queensland. Také tamější rumy mají bohatý chuťový profil, časté jsou tóny vanilky.
  • Filipíny. V rumech pocházejících z asijského souostroví převažují sladší chutě, a to karamel, vanilka a různé druhy ovoce.

Typy rumů dle obsahu cukru

  • Suchý –  Zacapa, Pampero
  • Sušší – Zacapa Negra, Cortez, Ron Roble Ultra Añejo
  • Sladký – Abuelo Two Oaks, Don Papa, Pampero Blanco, Legendario, Božkov Republica White
  • Velmi sladký – Bumbu Original

Rozdělení rumů podle druhu destilace

  • Přerušovaná destilace – tímto způsobem destilce vznikají velmi kvalitní rumy bohaté na chuť a vůni.
  • Kontinuální destilace – tato destilace produkuje rumy s vyšším obsahem alkoholu ale s méně zajímavou chutí.

Všechny díly