Osvěžující ledová káva 3x jinak

Ledová káva je osvěžující letní drink pro všechny milovníky intenzivní chuti a vůně čerstvé kávy. Dnes si představíme tři různé jednoduché receptury na tuto lahodnou záležitost. V horkém počasí vás nejen povzbudí, ale také ochladí.

Netřeba dodávat, že některé velké řetězce s kávou dodnes nejsou schopny nabídnout svým zákazníkům osvěžující ledovou kávu s alkoholem a namísto toho jim nabízejí předražené a přeslazené globální produkty nevalné chuti. A kelímek vám ještě označí jménem, aby vám ho nikdo u stolu náhodou neukradl, nebo nevyměnil. Takové tam panují poměry.

Správná příprava kávy je základ

Káva v těchto koktejlech hraje zásadní roli a její správný způsobu přípravy je pro chuť koktejlu zásadní.

  • Espresso – klasické espresso je nejjednodušší a nejrychlejší možná varianta. Pokud máte doma přístroj na jeho výrobu, je vhodné ho připravit předem a následně nechat vychladit.
  • Cold-brew – toto je metoda extrakce kávy za studena, která však trvá trochu déle. Mletou kávu (50 g) zalijeme litrem studené vody, nejlépe filtrované a sklenici s obsahem umístíme do lednice na min. 12 hodin, ale lépe na 24 hodin. Poté obsah sklenice přefiltrujeme například přes papírový kávový filtr a můžeme použít do koktejlu.
  • Ostatní způsoby přípravy kávy (např. french press, moka konvička, nebo tzv. turecká káva) nejsou příliš vhodné, protože káva připravená tímto způsobem nezíská do koktejlu potřebnou intenzitu chuti.
  • Intenzivní chuť potřebujeme proto, že v koktejlu se později káva naředí ledem, který bude postupně odtávat, proto je vysoká koncentrace na počátku nutná.
Ledová káva je to pravé osvěžení, které oceníte v parných letních dnech.

Ledová káva s tuzemským rumem

Připravíme si potřebné suroviny:

  • 150 ml kávy (dle receptury výše)
  • 20 ml tuzemského rumu (použijeme český likér tuzemák, nikoliv karibský rum)
  • cukr, mléko, případně smetana – dle chuti
  • ledové kostky, slámku

Postup přípravy

  • Sklenici na long drink naplníme kostkami ledu, přidáme vychlazenou kávu, tuzemák a pokud chceme tak i cukr a mléko nebo smetanu.
  • Lehce promícháme barovou lžičkou a vložíme slámku, pokud chceme zachovat zřetelný barevný přechod nemícháme.
  • Koktejl je hotov, ihned podáváme.

Ledová káva s Baileys

Připravíme si potřebné suroviny:

  • 150 ml kávy (dle receptury výše)
  • 20 ml likéru Baileys (můžeme použít i jiný krémový likér, např. Carolans)
  • Šlehanou smetanu (nikoliv rostlinnou náhražku ve spreji)
  • Strouhanou hořkou čokoládu na zdobení
  • cukr – dle chuti
  • led, slámku

Postup přípravy

  • Sklenici na whisky Oldfashioned glass naplníme do 1/3 kostkami ledu, přidáme vychlazenou kávu, krémový likér a pokud chceme tak i cukr.
  • Lehce promícháme barovou lžičkou.
  • Nápoj přikryjeme kopečkem šlehačky, kterou posypeme strouhanou čokoládou
  • Koktejl je hotov, ihned podáváme.

Ledová káva s kokosem

Připravíme si potřebné suroviny:

  • 200 ml kávy (dle receptury výše)
  • 50 ml karibského rumu (alternativně lze nahradit např. kokosovým likérem s rumem, např. Malibu)
  • 20 ml kokosového sirupu, pokud použijeme Malibu, lze místo kokosového sirupu použít i běžný simple sirup
  • mléko, případně smetana – dle chuti
  • led, slámku

Postup přípravy

  • Sklenici na long drink naplníme do 3/4 kostkami ledu, přidáme vychlazenou kávu, rum či likér a pokud chceme, tak i cukr (případně simple sirup) a mléko nebo smetanu.
  • Lehce promícháme barovou lžičkou a vložíme slámku.
  • Koktejl je hotov, ihned podáváme.

Tato káva je poměrně velká, silná, sladká a s intenzivní kokosovou chutí a vůní.