Sirup na svařené víno, sirup na svařák
Svařené víno neodmyslitelně patří k předvánočnímu období a je oblíbeným horkým koktejlem především na adventních trzích, kde většinou dostanete dvě deci něčeho do papírového kelímku za cenu blížící sto korunám. Nehovoříme zde o nějakém baru, vinárně či snad kavárně, ale o běžném pouličním stánku, který nedisponuje ani toaletou.
Svařené víno si lze ale připravit i doma. Mnoho lidí tak také činí, přesto je stále velký počet konzumentů, které domácí příprava odrazuje protože vyžaduje svůj čas a není úplně rychlá, potřebujete grif a ještě našpiníte nádobí a to spousta lidí není kvůli jedné či dvěma sklenicím svařeného vína ochotna podstoupit.
Pokud je ale svařené víno vaším oblíbeným horkým nápojem, připravujete si ho často a zároveň chcete, aby mělo dokonalou chuť, je nejlepší vyrobit si zásobu kořeněného sirupu podle tohoto receptu, který stačí do horkého vína přidat a máte doslova za pár minut připravený výborný horký koktejl – svařené víno.
Sirup na svařák – receptura
Potřebné suroviny pro přípravu sirupu na svařák
- Cukr 2 kg
- Voda 2 litry
- Badyán – 50 g
- Skořice – 50 g
- Nové koření – 20 g
- Hřebíček – 40 g
- Citrusová kůra dle volby – limetka, citrón, pomeranč
- Sušené ovoce dle volby – alternativně např. rozinky, meruňky, ananas, apod.
- Vanilka – 1 lusk
- Zázvor – alternativně, pokud vám chutná
- Ad. – dle chuti
Koření
Nepoužívejte žádná aromata, chemické náhražky koření, instantní koření, apod. rovněž tak není vhodné používat již předpřipravené namíchané směsi koření určené přímo na svařené víno. Kupte si jednodruhové sáčky koření – je to nejlevnější a víte přesně, co si do sirupu dáváte.
Postup práce při přípravě sirupu na svařák
- Do většího hrnce nasypeme všechen cukr, nastavíme střední plamen a všechen ho rozpustíme, můžeme přidat cca 0,5 dl vody, pokud by se připaloval. Zkuste obsah hrnce nemíchat, pouze můžete celým hrncem zatřepat, pokud je to potřeba.
- Jakmile cukr zkaramelizuje a získá zlatavou barvu, připravte si poklici, přidejte k němu vodu, nejlépe předem ohřátou v rychlovarné konvici, postupujte opatrně – bude to prskat, proto hrnec přiklopte poklicí a lijte vodu jen malou škvírou.
- Do hrnce přidejte všechno koření, promíchejte obsah a opět přiklopte. Vanilkový lusk rozkrojte podélně a dejte ho do hrnce.
- Nyní máte čas připravit si citrusovou kůru. Citrusy důkladně omyjte v teplé vodě kartáčkem, opláchněte a osušte. Můžete postupovat dvěma způsoby, buď citrusy jemným struhadlem ostrouháte, nebo škrabkou odstraníte tenkou svrchní vrstvu kůry. Potřebujete jen svrchní vrstvu, bez bílé dužiny.
- Pokud chcete přidat rozinky, či sušené ovoce, nasekejte ho na malé kousky a dejte do hrnce.
- Pokud chcete přidat zázvor, nastrouhejte ho jemným struhadlem a přidejte do hrnce.
- Kůru přidejte do hrnce a opět promíchejte a přiklopte.
- Sirup přiveďte k varu a cca hodinu, nebo ještě lépe dvě povařte na nejnižší stupeň zakrytý poklicí. Měl by jen lehce občas bublat. Je to důležité proto, aby všechny ingredience předaly sirupu svojí chuť i aroma a vše se vzájemně propojilo. Pokud ho necháte vařit hodiny tři, nic tím rozhodně nezkazíte.
- Pokud máte hotovo, je potřeba sirup přefiltrovat a stočit do skleněných lahví.
- Použijte například plátno, papírový kávový filtr, či něco podobného, co běžně používáte.
- Použijte trychtýř a filtrujte sirup dokud je horký – bude to výrazně rychlejší.
Uvařený sirup je výrazně aromatický a silný, nekazí se a lze ho uchovat při běžné pokojové teplotě.
Příprava svařeného vína ze sirupu
Samotná příprava svařáku ze sirupu je velice rychlá záležitost a nezabere vám déle, než dvě minuty.
Víno na svařák
Víno můžete použít v zásadě jakékoliv, klasické červené, bílé i růžové. Volte raději sušší a vyhněte se ve vlastním zájmu úplným patokům. Výborný klasický svařák si připravíte například z Merlotu, nebo bílý z Chardonnay. Ideální je použít například balení bag in box, kdy vám víno vydrží v lednici otevřené bez ztráty kvality i déle než 6 týdnů.
Postup práce
Do vhodné sklenice, například silnostěnného poháru či keramického hrnku nalijte víno a dejte ho do mikrovlnné trouby na plný výkon. Zde záleží na tom jak výkonný přístroj doma máte.
Teplota nápoje – vína by neměla dosáhnout 78 stupňů Celsia, kdy se odpařuje z nápoje alkohol. Pokud použijete teploměr, snadno si spočítáte potřebný čas na ohřátí například na 70 – 75 stupňů Celsia. I když se tento horký koktejl jmenuje svařené víno (angl. mulled wine), víno by se rozhodně nikdy vařit nemělo.
Do horkého vína přidejte cca 30 ml sirupu (dle chuti lze poměr samozřejmě upravit), rozmíchejte lžičkou a máte hotovo.
Tip na závěr
Pokud chcete připravit svařák pro abstinenta, můžete z něj nechat alkohol tímto způsobem odpařit, pokud ho v mikrovlnné troubě necháte déle a ohřejete na více než 90 stupňů Celsia.