Španělská vína a jejich značení
Odrůdy vín pěstovaných ve Španělsku
Původní španělské modré odrůdy
- Tempranillo
- Grenache
- Mazuelo
- Graciano
Z bílých odrůd pěstovaných ve Španělsku je nejrozšířenější Airen, pěstovaná v oblasti La Mancha. Další populární bílé odrůdy jsou Viura (Macabeo, Alcaňon).
Původní španělské bílé odrůdy
- Albariño
- Verdejo
- Macabeo
- Palomino
Z modrých odrůd je nejpopulárnější odrůda Tempranillo (Tinta del País, Cencibel, Ull de Llebre). Vína z odrůdy Tempranillo chutnají po třešních, malinách a ostružinách s vyváženou strukturou tříslovin. Odrůda je rozšířena v oblastech Rioja, Ribere del Duero a Valdepaňas a je velmi vhodná pro dlouhodobé zrání v sudech. Nejpěstovanější odrůdou je specifické kořenité víno Garnacha tinta z oblasti Rioja, Navarra, Campo de Borja. Ostatní odrůdy: Cabernet Sauvignon, Cariñena, Garnatxa, Gewürstraminer, Chardonnay, Chenin Blanc, Incrocio Manzoni, Macabeu, Malvasia de Sitges, Mencía, Merlot, Monastrell, Moscatell de Alejandría, Müller-Thurgau, Parellada, Petite Syrah, Pinot Noir, Riesling, Samsó, Syrah, Xarel-lo.
Základní charakteristiky španělských vín
- VdM – Vino de Mesa – Stolní víno bez uvedení odrůdy, jen rozdělení na červené víno (vino tinto) a bílé víno (vino blanco). V této kategorii mohou být velmi kvalitní vína, která nemohla získat vlastní denominaci (DO, DOC) z důvodu malého rozsahu území nebo objemu produkce.
- VdMde – Vino de Mesa de – Stolní víno je „vyšší“ podkategorie typu Vino de Mesa, kde se uvádí i původ vína.
- VdlT – Vino de La Tierra – Víno „ze země“ (zemské víno). Je uvedena odrůda, odpovídá francouzskému označení Vins de Pays de Zone. Užívá se u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou typická, zvláštní a osobitá.
- D.O. – Denominacion de Origen – Víno z určité konkrétní oblasti. Zaručuje vyšší stupeň kvality a záruky, je uvedena odrůda. Odpovídá Apellation d Origin Controleé ve Francii.
- D.O.Ca – Denominacion de Origen Calificada – Víno z určité konkrétní oblasti klasifikované. Nejvyšší oficiální klasifikace. Jako první ve Španělsku získala toto označení původu oblast Rjoja, v roce 2009 pak oblast Priorat.
Dělení španělských vín podle druhu zrání
- Joven – označení pro mladá španělská vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a jsou určena k okamžité spotřebě. Vína si uchovávají charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.
- Sin crianza (bez zrání v sudu) je zřídka vyskytující se označení vín podobné kategorie jako joven.
- Cosecha (Semi Crianza) – víno s vyšší kategorií zrání. Víno může zrát i několik měsíců v barikových sudech a následně v lahvi.
- Crianza – znamená metodu zrání v sudu. Toto označení se týká červených španělských vín z vybraných hroznů, která zrají minimálně 6 až 12 měsíců. Poté vína zrají několik měsíců v lahvích.
- Reserva – označení pro červená španělská vína z nejlepších ročníků, která zrají minimálně 12 měsíců v barikových sudech a následně další měsíce v lahvi. Na trh se červená vína s označením Reserva uvádějí po dosažení věku tří let.
- Gran Reserva – vybraná červená španělská vína z výjimečných a nejkvalitnějších ročníků, která zrají minimálně 24 měsíců v dubovém sudu a poté ještě několik let v láhvi. Červená vína takto zrají nejméně 5 let.
- Fermentado en barrica – označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu, což je obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín.
- Cava – šumivé víno (sekt) vyráběný tradiční „šampaňskou metodou“ dvojího kvašení v láhvi. Není od věci, že zhruba 90 % celé španělské produkce cavy se vyrobí v Katalánsku. Tradiční kupáží cavy je Xarel-lo (výraznější kyselinky a alkohol), Parellada (výrazné aroma květin) a Macabeo (ovocné tóny chutí). Označení cava však mohou nést i jiné, méně tradiční nebo moderní kupáže.
Označení původu španělských vín
- VCPRD – (Vinos de Calidad Producido de Regiones Determanades) – vinařská oblast s vyjádřením kvality. Každý vinařský region má ”Consejo Regulador”, což je regulační rada, jejímiž členy jsou představitelé z výrobních bodegas (sklepů, družstev, podniků), z místní vlády a příslušní odborníci. Tato rada stanoví podmínky, rozhoduje o tom, které odrůdy se pěstují, kde a v jakém procentuálním zastoupení, a jaký proces výroby a zrání musí být dodržován.
- D.O. – (Denominacion de Origen) – označení původu pro španělská vína (podobně jako A.O.C. – Apellation d´ Origin Contrôleé ve Francii a D.O.C. – Denominazione de Origine Controllata v Itálii). V každé oblasti jsou povoleny odrůdy, maximální výnosy, limity alkoholu…
- D.O.C. – (dříve DOCa – Denominacion de Origen Calificada), nejvyšší kategorie regionálních vín, vyšší stupeň záruky a kvality. Toto ohodnocení dostala La Rioja jako první a dlouho jediný region v roce 1991. V roce 2003 získala ohodnocení D.O.Ca Priorato.
- VCIG – (Vinos de Calidad con Indicacion Geografica) – mezistupeň z roku 2005 – pro vína vyšší než vino de la tierra, ale nižší než DO.
- VDLT – (Vino de la Tierra) – označení pro zemské víno. Toto označení se užívá u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou zvláštní a osobitá.
- VDMde – (Vino de Mesa de…) – označení pro stolní vína s určením místa původu.
- VDM – (Vino de Mesa) – označení pro stolní víno.
- VP – (Vino de Pago) – speciální termín pro vysoce kvalitní vinice, které v některých případech také patří do skupiny DO nebo VdlT.