Španělské šumivé víno cava – 2/2
Dělení cavy podle obsahu cukru
- Cava Brut Nature: 0-3 gramy na litr
- Cava Extra Brut: 0-6 g/l
- Cava Brut: 0-12 g/l
- Cava Extra Seco (Extra Dry): 12-17 g/l
- Cava Seco (Dry): 17-32 g/l
- Cava Semi-Seco (Semi-Dry): 32-50 g/l
- Cava Dolç/dulce (sladká): 50+ g/l
Dělení cavy podle doby zrání
- Jóven – mladá (9 až 15 měsíců)
- Reserva (15 a 30 měsíců)
- Gran reserva (více než 30 měsíců)
Většinou se jedná o neročníkové cavy, což znamená, že jde o směs vín z různých ročníků. Ačkoli existují i jedno odrůdové cavy, nejčastěji se víno vyrábí ze směsi hroznů. Každá z odrůd cavě dodává svůj typický charakter.
Tradiční bílé odrůdy révy vinné pro výrobu cavy
- Macabeo
Jedná se o nejběžnější odrůdu ve směsi cava a představuje celých 35 % výsadby v rámci DO Cava (oblast pro výrobu v láhvi kvašené cavy). V regionu Rioja se tato odrůda nazývá Viura. Jedná se o relativně neutrální odrůdu, která vykazuje jemné ovocné nuance. Díky své neutralitě snadno získá sekundární tóny ze zrání na kalech. Macabeo propůjčuje cavám jemné květinové aroma.
- Xarel·lo
Je pro mnoho vinařů považována za nejdůležitější odrůdu pro výrobu cavy. Výzkum provedený Barcelonskou univerzitou a UC Davis ukázal, že mezi bílými hrozny je Xarel.lo odrůdou s nejvyšší koncentrací resveratrolu, silného antioxidantu, který můžeme najít ve slupce hroznů. To je spolu s nízkým pH a svěží kyselinou prospěšné pro dlouhé stárnutí vín.
Pro většinu cavy určené pro dlouhé stárnutí představuje Xarel.lo primární odrůdu směsi, ne-li celou směs. Je to odrůda, která je náročná na pěstování a nejlépe se jí daří v nižších nadmořských výškách. Vegetační doba je dlouhá, časné rašení a pozdní dozrávání napomáhá vývoji silných slupek. Xarel.lo dokáže velmi dobře odolávat suchu.
Chuťový profil odrůdy můžeme nejlépe definovat jako intenzivní víno připomínající sušený heřmánek a fenykl, který dodává závěru příjemně nahořklý tón. Při dlouhém zrání na kalech se tyto chutě často rozvinou do tónů akátového medu.
- Parellada
Hraje ve směsi cava podpůrnou roli. Hlavními charakteristikami téhle odrůdy jsou elegance a jemnost. Dominují tu tóny zelených jablek a citrusů. Parellada cavě propůjčuje aroma i chuť pomerančové kůry. Starší réva a nižší výnosy zvyšují koncentraci chuti.
- Subirat
Je místní název pro Malvazii, se někdy používá, aby vínu dodal intenzivnější aroma. Cava Rosado se vyrábí z červených hroznů Garnacha, Monastrell, a Trepat (katalánská odrůda).
- Pinot Noir
- Chardonnay
Francouzské odrůdy Pinot Noir a Chardonnay sice nejsou tradiční, ale ve vínech Cava DO jsou povolené. Zatímco tradičnější směsi vykazují tóny zelených jablek, broskví a dokonce i zemitých tónů, ve vínech s vyšším obsahem Pinot Noir dominují třešně a bobulové ovoce. Pro kvalitní cavy jsou také charakteristické tóny čerstvě upečených toastů, smetany a ořechů.
Nový systém označení původu cavy
Regulační rada cava v roce 2020 schválila nový systém zón a podzón, platný od roku 2021. Tímto způsobem lze přesně určit původ vína, a tím obohatit zážitek z každé sklenky cavy. Díky specifikaci místa, které bude na lahvi vyznačené, bude možné lépe identifikovat tóny, které dodává půda a bohatost mikroklimatu místa, kde bylo víno vyrobeno.
Objem produkce cavy
Roční objem výroby je 18 miliónů beden o 12 lahvích, což Španělsko umisťuje na druhé místo ve světě v produkci šumivých vín, za Francii (oblast Champagne). V roce 2009 se cava stala vínem, jež se nejvíce vyváželo do zahraničí a počtem 131 miliónů lahví vystřídalo víno šampaňské, jež se vyvezlo v počtu 112 miliónů lahví. V roce 2010 prodej stoupl o 10 %, tedy na každých 10 lahví ze sklípků šlo šest na export. Za úspěchem pravděpodobně stojí dobrý poměr kvality a ceny.
Všechny díly