Španělské šumivé víno cava – 2/2

Dělení cavy podle obsahu cukru

  • Cava Brut Nature: 0-3 gramy na litr
  • Cava Extra Brut: 0-6 g/l
  • Cava Brut: 0-12 g/l
  • Cava Extra Seco (Extra Dry): 12-17 g/l
  • Cava Seco (Dry): 17-32 g/l
  • Cava Semi-Seco (Semi-Dry): 32-50 g/l
  • Cava Dolç/dulce (sladká): 50+ g/l

Dělení cavy podle doby zrání

  • Jóven – mladá (9 až 15 měsíců)
  • Reserva (15 a 30 měsíců)
  • Gran reserva (více než 30 měsíců)

Většinou se jedná o neročníkové cavy, což znamená, že jde o směs vín z různých ročníků. Ačkoli existují i jedno odrůdové cavy, nejčastěji se víno vyrábí ze směsi hroznů. Každá z odrůd cavě dodává svůj typický charakter. 

Tradiční bílé odrůdy révy vinné pro výrobu cavy

  • Macabeo

Jedná se o nejběžnější odrůdu ve směsi cava a představuje celých 35 % výsadby v rámci DO Cava (oblast pro výrobu v láhvi kvašené cavy). V regionu Rioja se tato odrůda nazývá Viura. Jedná se o relativně neutrální odrůdu, která vykazuje jemné ovocné nuance. Díky své neutralitě snadno získá sekundární tóny ze zrání na kalech. Macabeo propůjčuje cavám jemné květinové aroma. 

  • Xarel·lo

Je pro mnoho vinařů považována za nejdůležitější odrůdu pro výrobu cavy. Výzkum provedený Barcelonskou univerzitou a UC Davis ukázal, že mezi bílými hrozny je Xarel.lo odrůdou s nejvyšší koncentrací resveratrolu, silného antioxidantu, který můžeme najít ve slupce hroznů. To je spolu s nízkým pH a svěží kyselinou prospěšné pro dlouhé stárnutí vín.

Pro většinu cavy určené pro dlouhé stárnutí představuje Xarel.lo primární odrůdu směsi, ne-li celou směs. Je to odrůda, která je náročná na pěstování a nejlépe se jí daří v nižších nadmořských výškách. Vegetační doba je dlouhá, časné rašení a pozdní dozrávání napomáhá vývoji silných slupek. Xarel.lo dokáže velmi dobře odolávat suchu.  

Chuťový profil odrůdy můžeme nejlépe definovat jako intenzivní víno připomínající sušený heřmánek a fenykl, který dodává závěru příjemně nahořklý tón. Při dlouhém zrání na kalech se tyto chutě často rozvinou do tónů akátového medu. 

  • Parellada 

Hraje ve směsi cava podpůrnou roli. Hlavními charakteristikami téhle odrůdy jsou elegance a jemnost. Dominují tu tóny zelených jablek a citrusů. Parellada cavě propůjčuje aroma i chuť pomerančové kůry. Starší réva a nižší výnosy zvyšují koncentraci chuti.

  • Subirat

Je místní název pro Malvazii, se někdy používá, aby vínu dodal intenzivnější aroma. Cava Rosado se vyrábí z červených hroznů Garnacha, Monastrell, a Trepat (katalánská odrůda).

  • Pinot Noir
  • Chardonnay

Francouzské odrůdy Pinot Noir a Chardonnay sice nejsou tradiční, ale ve vínech Cava DO jsou povolené. Zatímco tradičnější směsi vykazují tóny zelených jablek, broskví a dokonce i zemitých tónů, ve vínech s vyšším obsahem Pinot Noir dominují třešně a bobulové ovoce. Pro kvalitní cavy jsou také charakteristické tóny čerstvě upečených toastů, smetany a ořechů.

Nový systém označení původu cavy

Regulační rada cava v roce 2020 schválila nový systém zón a podzón, platný od roku 2021. Tímto způsobem lze přesně určit původ vína, a tím obohatit zážitek z každé sklenky cavy. Díky specifikaci místa, které bude na lahvi vyznačené, bude možné lépe identifikovat tóny, které dodává půda a bohatost mikroklimatu místa, kde bylo víno vyrobeno.

Objem produkce cavy

Roční objem výroby je 18 miliónů beden o 12 lahvích, což Španělsko umisťuje na druhé místo ve světě v produkci šumivých vín, za Francii (oblast Champagne). V roce 2009 se cava stala vínem, jež se nejvíce vyváželo do zahraničí a počtem 131 miliónů lahví vystřídalo víno šampaňské, jež se vyvezlo v počtu 112 miliónů lahví. V roce 2010 prodej stoupl o 10 %, tedy na každých 10 lahví ze sklípků šlo šest na export. Za úspěchem pravděpodobně stojí dobrý poměr kvality a ceny.

Všechny díly