Svařák, tedy svařené víno na adventních trzích

V době adventu je nejen u nás, ale i v podstatné části Evropy zvykem provozovat adventní trhy, kde mohou jejich návštěvníci nasát tu pravou vánoční atmosféru a udělat si nějaké to selfíčko.

Tyto adventní trhy bývají také častým cílem turistů a tak je u nás navštěvuje i spousta zahraničních návštěvníků a naopak mnoho Čechů odjíždí na návštěvu těchto trhů do zahraničí. ať už se jedná o oblíbenou Vídeň, blízké Drážďany či vzdálenější destinace.

Pro mnohé je návštěva těchto trhů i únik před vánočním šílenstvím, což je trochu paradox. Češi jako jeden z nejvíce ateistických národů světa šílí z křesťanských svátků a unikají před nimi, kam jinam, než do centra vánočného šílenství – na adventní trhy, kde na ně čeká již spousta kapsářů, připravených je zcela nekřesťansky okrást.

Svařené víno je nápoj, který nás v zimní a vánoční čas potěší i zahřeje. Pro mnoho lidí je tím pravým svařákem především doba a atmosféra, ve které se pije. Nedílně jej mají spojený s obdobím adventu a také s tím, že je součástí určité lidské pohody a vřelosti.

V tomto článku se ale zaměříme především na svařené víno prodávané na trzích.

Svařené víno je oxymóron

Přestože se název svařené víno, či lidově svařák či anglicky mulled wine či německy glühwein běžně používá, smysl nedává. Ale na druhou stranu lze na internetu stále najít velké množství receptur, které doporučují při přípravě tohoto nápoje víno opravdu svařit.

Pojďme se na tuto problematiku tedy podívat podrobněji.

Název tohoto nápoje je opravdu přinejmenším nepřesný. Při přípravě samozřejmě víno neprochází varem, ale je pouze ohřáto a jsou k němu přidána další aditiva, která ale naopak varem projít musí, pokud je tedy připravujeme správně.

Ovšem co se týká samotného vína, obsahuje samozřejmě alkohol a ten má bod varu již nějakých cca 78 stupňů Celsia. Pokud tedy víno vystavíme této a vyšší teplotě, alkohol se začne odpařovat, což je u tohoto nápoje nežádoucí. Proto je potřeba při přípravě svařeného vína teplotu nápoje pečlivě hlídat a víno vysoké teplotě vůbec nevystavovat. Není to rozhodně tak triviální, jako když si zalíváme pytlík s čajem horkou vodou.

Pokud bychom ale naopak chtěli připravit svařené víno pro abstinenta, jedná se o vhodný způsob, jak zbavit běžné víno alkoholu, protože nealkoholická vína nejsou na trhu příliš rozšířená a také bývají poměrně drahá, protože je zde náročnější výrobní proces, při kterém se víno s alkoholem dealkoholizuje.

Pokud tedy necháte, nejlépe pár desítek minut víno vystavené teplotě nad 78 stupňů Celsia, odpaří se vám z něj alkohol a máte tak svařák bez alkoholu.

Správná příprava svařeného vína

Nápoj by měl nejen zahřát, a jak je to s tou správnou teplotou už jsme si uvedli výše, ale především chutnat a vonět. Toho docílíme jeho správnou přípravou.

Základ je karamel, ten dodá svařenému vínu sladkost a karamelovou chuť. Karamel se připraví z cukru a z vody. Chce to trochu grif, ale není to nic složitého. Jen buďte opatrní, abyste se nepopálili.

Dále je důležité koření. Koření nestačí jen tak hodit do horkého koktejlu. Koření musí svařené víno ochutit a ovonět. A abychom z koření dostali to nejlepší, je potřeba z něj dostat silice a ty z něj dostanete varem. Při přípravě svařeného vína Je tedy potřeba, aby koření prošlo varem, nemusí být nijak extra prudký, ale měl by trvat déle než jen pár minut.

Pokud tedy máte hotový karamel, přidejte k němu koření, zalijte trochou vody a nechte povařit alespoň pár desítek minut.

Samozřejmě je zde i mnoho dalších, jak povinných ingrediencí, například kůra citrusů, tak i volitelných, jako je například zázvor. Zde je opět potřeba nechat vše nejlépe pár desítek minut svařit.

Tato část je na přípravě svařeného vína nejsložitější, nejpracnější, nejvíce časově i energeticky náročná. Proto jí také milovníci svařeného nepodstupují pokaždé, když dostanou chuť na sklenku svého oblíbeného horkého nápoje. Prostě si připraví sirup, jakýsi polotovar, kterým si poté pouze ochutí ohřáté víno. A stejně tak to dělají i trhovci na adventních trzích.

Více se dočtete zde – Sirup na svařené víno, sirup na svařák – ALKOHOL DRINK.

Jaké víno použít při přípravě svařeného vína

Svařené víno je horký koktejl a koktejly byly vymyšleny proto, aby bylo možné konzumovat velmi nekvalitní a zdravotně závadný alkohol, mnohdy pokoutně vyráběný a pašovaný v období prohibice v USA. Ten alkohol byl doslova tak špatný, že byl prakticky nepoživatelný. Ovšem přidáním sladké, kyselé a hořké složky se jeho kvalita již jevila jako pitelná. Koktejly tedy dokáží maskovat mnohdy mizernou kvalitu alkoholu.

Vysoká teplota, koření a spousta cukru a citrusů dokáže chuťový profil zcela změnit a i z patoku udělat něco celkem poživatelného.

Samozřejmě dnes asi nikdo nebude připravovat svařené víno z nějakých extra patoků s vadami, ale na druhou stranu používat do svařeného vína nějaké ročníkové, známkové či přívlastkové víno také žádný smysl nedává.

Kvalita vína je bezesporu důležitá. I když je ohřáto a ochuceno, mělo by ještě před tím být samo o sobě pitelné.

Jako přijatelná pro přípravu svařeného vína je považována jeho základní kvalita. Hovoříme zde tedy především o víně stolním, které nemá žádné vady, ale na druhou stanu vás při pití také nijak extra nezaujme. Je to prostě jednoduché víno, které není ničím výjimečné. Tím, ale čím vyniká je jeho nízká cena a ta je u svařeného vína prodávaného na trzích obzvláště důležitá. Hovoříme o nižších desítkách korun jako velkoobchodní ceně za litr takového vína.

Cena svařeného vína na trzích

Pokud hovoříme o ceně občerstvení prodávaného ve stánku všeobecně, mnoha konzumentům se zdá přemrštěná, ale hned vzápětí dodávají, že Vánoce jsou jednou za rok a tak jsou ochotni to, už jen pro tu sváteční kouzelnou atmosféru, zaplatit.

Základní kalkulace vypadá asi takto:

  • 25% ceny činí hodnota suroviny.
  • 25% ceny činí náklady na nájem a energie.
  • 25% ceny činí náklady na zaměstnance.
  • 25% ceny činí zisk prodejce.

Takto se kalkuluje běžné občerstvení, pokud si ho koupíte ve stánku.

Ovšem na adventních trzích je kalkulace trochu jiná, protože tyto trhy trvají pouze pár dní v roce a prodejní stánky se mnohdy pronajímají systémem aukcí, kdy vyhrává prostě ten, kdo nabídne nejvyšší částku. Tento nájemce pak potřebuje přesně vybalancovat cenu tak, aby měl zajištěn nepřetržitý a plynulý odbyt, po celou dobu trvání adventních trhů. Svařené víno tak nemůže prodávat příliš levně, aby se mu tvořily nesmyslně dlouhé fronty, které nestihne obsloužit, ale ani příliš draze, aby obsluha nemusela zákazníky vyhlížet. Jedině tímto způsobem dosáhne maximálního zisku.

Aby takový prodejce, v systému aukcí, vytvořil zisk, potřebuje co nejlevnější surovinu, protože není výjimkou, že zde jen nájem tvoří i více než 50% ceny nápoje. Tedy více než 50 korun z ceny každého kelímku vína za 100 Kč.

Jak na svařené víno doma

Je to velmi jednoduché – používejte skutečné koření a všechny originální suroviny, žádné náhražky a opravdové víno, žádné náhražky.

Ano náhražky opravdu existují a je zajímavé, že jsou mnohdy i násobně dražší než originální suroviny.

Existuje „víno na svařák“ či klasické německé „glühwein“. Mají barevné etikety s obrázkem vánočního trhu a celkovým provedením připomínají sváteční atmosféru. Pokud se zaměříte na malá písmenka na etiketě, dočtete se, že se jedná třeba o „nápoj z vína“, „nápoj obsahující víno“ a nebo je zde přímo složení, které obsahuje vedle vody a aromat i zvýrazňovače chuti, kyseliny a různé stabilizátory.

Pokud si tedy chcete připravit doma svařené víno, připravte si sirup – receptura viz výše a k tomu si zakupte sušší červené víno v balení bag in box, které otevřené vydrží v lednici bez ztráty kvality i několik týdnů.

Vína v těchto velkých baleních (3 litry a 5 litrů) bývají mnohdy velmi levná v porovnání s těmi samými víny balenými v lahvích a dostanete se tak v domácích podmínkách k nákladům kolem 10 Kč za 2 dcl kvalitního svařeného vína a to vše při použití nešizených a originálních surovin.