Světové koktejly – Piňa Colada
Piňa Colada, tedy v originále Tekutý ananas přesně vystihuje název tohoto koktejlu. Je to exotika jako blázen, hustý sladký krémový drink s hedvábnou pěnou, cítíte v něm rumový základ, jemnost kokosu i sladkou chuť ananasu.
Náročnost přípravy koktejlu Piňa Colada
Je vcelku jednoduchá, příprava koktejlu se však v různých částech světa liší s ohledem na dostupnost potřebných surovin. Ukážeme si v receptech na přípravu.
Recept na přípravu koktejlu v Karibiku (originál)
- Připravíme si potřebné ingredience
- Karibský bílý rum (0,5 dl)
- Ananas – čerstvé ovoce (nakrájíme na kostky)
- Kokosový ořech – čerstvé ovoce (mačetou odsekneme vršek abychom se dostali ke šťávě, kterou následně nalejeme přímo do mixéru)
- Led
- Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme (množství jednotlivých surovin dle velikosti sklenice – velká Hurricane glass má 600 ml)
- Do sklenice na tento koktejl (velká Hurricane glass) nalejeme obsah mixéru, pro stylovější variantu použijeme vydlabaný ananas (viz foto níže)
- Koktejl ozdobíme plátkem ananasu, koktejlovou třešničkou, paraplíčkem
- Vložíme silnější slámku, popřípadě dvě, slouží nejen k pití, ale i k míchání koktejlu
- Drink je hotov
Recept na přípravu koktejlu pokud nemáme k dispozici čerstvé ovoce
- Připravíme si potřebné ingredience
- Karibský bílý rum (0,5 dl)
- Ananasový džus (1 dl)
- Kokosové mléko, kokosová smetana, kokosový koncentrát, kokosový sirup (0,3 dl)
- Ledová tříšť
- Všechny ingredience dáme do šejkru a důkladně protřepeme.
- Do sklenice na tento koktejl (Hurricane glass) nalejeme obsah šejkru
- Koktejl ozdobíme plátkem ananasu, koktejlovou třešničkou, paraplíčkem
- Vložíme silnější slámku, popřípadě dvě, slouží nejen k pití, ale i k míchání koktejlu
- Drink je hotov
Historie koktejlu Piňa Colada
Jako v případě prakticky všech koktejlů je historie nejistá a opředená různými barovými legendami. Piňa Colada není v tomto směru žádnou výjimkou. Traduje se, že kořeny Piña Colady sahají až do 19. století a pojí se s pirátským kapitánem Robertem Corfesi, který míchal rumovo-kokosový nápoj za odměnu námořníkům.
Za tvůrce Piña Colady, ale nejčastěji považován Ramón Marrero Perez, který koktejl namíchal 15. srpna 1952 v portorickém hotelu The Caribe Hilton, nebo je vše úplně jinak.
Závěr
Koktejlu se také přezdívá perla Karibiku a v roce 1978 byl vyhlášen jako národní nápoj Portorika.
V USA slaví 1. července jako den Piña Colady.
Pití tohoto koktejlu na veřejnosti (týká se všech koktejlů s paraplíčky) je považováno v určitých částech světa (stejně jako slipové plavky) za příslušnost ke gay komunitě. Pokud jste tedy heterosexuál a nestojíte o návrhy od dalších mužů, pijte tento koktejl raději v soukromí a nenoste slipové plavky.
Tento koktejl si nejlépe vychutnáte v jeho originální verzi, tedy s čerstvým ovocem pří návštěvě Karibiku a dalších tropických oblastí, kde vás příjemně osvěží.
Dobrý den, četl jsem pozorně celý článek a ten závěr mi přijde trochu homofobní a nemohu s ním souhlasit.
To jste mě pobavil. V případě kolegy Ovečky bych se homofobie opravdu neobával.