Vliv alkoholu na člověka

Každý člověk je jiný. A to jak fyzicky, tak psychicky. Proto je vliv alkoholu na lidi závislý nejen na pohlaví, váze a množství vypitého alkoholu, ale také na aktuální kondici, psychické pohodě, stravě, apod.

Pak se může stát, že stejní lidé, např. muži 80 kg, reagují rozdílně na vypití stejného množství alkoholu. Záleží totiž také na zvyku, tj. pokud někdo pije pivo a nikdy destiláty, může ho malé množství destilátů opít výrazně dříve a více než někoho, kdo často pije destiláty a ne pivo. A zase obráceně.

Zdravé pití alkoholu

Existuje vůbec něco takového?

Ano, podle mnoha světových studií má alkohol v malé míře a při pomalém pití pozitivní dopady na zdravého člověka. Hovoříme o tzv. střídmé konzumaci alkoholu.

V tomto tvrzení je důležité věnovat pozornost několika faktorům:

  • Malé množství alkoholu – pro muže je to 20–40 g alkoholu na den (max. 4 dl, tedy 2 sklenky vína), u žen 10–30 g (o deci vína méně než u mužů).
  • Pomalé pití alkoholu – důležité je pít alkohol pomalu. Jak se říká, v malých dávkách neškodí. Pokud ale vypijete 2 skleničky za hodinu, už se nejedná o pomalou konzumaci.
  • Aktuální zdravotní stav – člověk musí být zdravý. Při nemocech alkohol určitě nepomáhá, představuje také nebezpečí pro těhotné a kojící ženy.

Podle vědeckých výzkumů pravidelné denní pomalé pití malého množství alkoholu chrání játra, prodlužuje život, snižuje riziko infarktu, výskyt srdečních (ischemických) chorob, úmrtí spojeným s vysokým tlakem, a někteří uvádí dokonce i nižší riziko výskytu cukrovky.

Odborníci ve svých studiích doporučují pít pivo a víno, nikoliv silné destiláty s vysokým obsahem alkoholu.

Pozitivní zdravotní vliv přisuzují snižování kornatění tepen, které způsobuje ukládání tuku do stěn tepen, hlavně pak v srdeční tepně. Tím roztahuje tepny a zajišťuje dostatečný průtok krve a předchází vzniku sraženin a např. zabraňuje slepování krevních destiček a tím předcházejí trombózám.

Zdraví prospěšné může být střídmé pití alkoholu pouze v případě, že člověk celkově žije zdravě.

Stadia opilosti

  • 1 ‰ – Hovorná opilost

Typickým projevem této úrovně je vyšší hovornost. Člověk mívá dobrou náladu, avšak do určitých hranic. Již při této hranici, kterou u muže 80 kg způsobuje cca čtyři desetistupňová piva,

  • 1,5 ‰ – Lehká opilost

Větší hovornost, vtipkování, celková uvolněnost. Sebedůvěra se zvyšuje. Pomalejší reakce na podněty.

  • 2 ‰ – Mírná opilost

Nedostatek koordinace a ztráta koncentrace. Nálada se může výrazně zlepšit nebo zhoršit. Člověk bývá akční nebo naopak unavený, řada lidí usne. V této fázi, kterou způsobí např. u ženy vážící 60 kg čtyři sklenky tichého vína, je již motorika těžko neovladatelná.

  • 3 ‰ – Těžká opilost

Neschopnost samostatně chodit, nesrozumitelná řeč, poruchy chování. Významné riziko agrese. V tuto chvíli hrozí ztráta kontroly a paměti, a tím může docházet k nebezpečným situacím. U agresivnějších osob jsou pak patrné sklony k výtržnictví.

  • 4 ‰ – Závažné intoxikace alkoholem

Závažné riziko bezvědomí. Pomalé a mělké dýchání. Potenciální riziko dýchacích a dalších zdravotních problémů.

  • 5 ‰ – Nebezpečí smrti

Při tomto množství alkoholu v těle již u většiny osob nastává komatózní stav. Tato hladina v alkoholu je považována za smrtelnou dávka pro 50 % lidí.

Zajímavosti a fakta o alkoholu

Zajímavosti a fakta z oblasti konzumace alkoholových nápojů:

  • po vypití 1 l červeného vína má osmdesátikilový muž cca 2 ‰.
  • po vypití 1 l červeného vína má šedesátikilová žena cca 3 ‰.
  • osmdesátikilový muž spálí dvě piva za téměř 5 hodin.
  • šedesátikilová žena spálí dvě piva za téměř 7 hodin.
  • V české republice vypije v průměru 7 litrů čistého alkoholu na hlavu za jeden rok
  • Češi zaujímají první místo ve spotřebě piva v přepočtu na osobu na světě.
  • Více než 75 % dopravních nehod způsobených alkoholem bylo při více než 1 ‰.
  • Zbytkový alkohol v krvi po velké akci může trvat odbourat i více než 24 hodin?

Výpočet zbytkového alkoholu v krvi

Toto je stručný popis algoritmu, který je použit v programu pro výpočet zbytkového alkoholu v krvi (Widmarkův vzorec). Každý konzumovaný nápoj je charakterizován dvěma parametry — svým objemem a obsahem alkoholu. Na základě těchto parametrů můžeme vypočítat množství alkoholu obsažené v nápoji pomocí následujícího vzorce:

hmotnost alkoholu = (objem nápojů * obsah alkoholu * 0,8) / 100 [g]

Výsledná hmotnost alkoholu v gramech je celkové množství čistého etanolu, který je v nápoji obsažen. Objem nápoje je v tomto vzorci zadán v mililitrech a hodnota 0,8 zastupuje hustotu etanolu. Aktuální hodnotu promile lze vypočítat pomocí vzorce:

promile = hmotnost alkoholu / (váha * r) [g/kg]

Kde hmotnost je celkové množství etanolu v gramech a váha je váha konzumenta v kilogramech. Konstanta r určuje podíl vody v organismu. Pro muže nabývá hodnoty 0,7 a pro ženy pak 0,6. Lidský organismus má schopnost alkohol z těla odbourávat. Pokles hladiny alkoholu v krvi za jednu hodinu se označuje jako faktor beta. Pomocí následujícího vzorce lze vypočítat hmotnost alkoholu, který tělo odbourá za jednu hodinu:

hmotnost (odbouraného alkoholu) = váha * beta [g]

Hmotnost je zde celkové množství etanolu v gramech, které se z těla odbourá za jednu hodinu. Váha konzumenta je v kilogramech a konstanta beta je podle odborných pramenů pro muže 0,1 a pro ženy 0,085 a udává kolik gramů alkoholu se odbourá za jednu hodinu na 1 kilogram živé váhy.

Praktický příklad výpočtu:

Muž 80 kg, 2 půllitry 12° piva (5 %).

  • hmotnost alkoholu = (1000 * 5 * 0,8) / 100 = 40 g
  • promile = 40 / (80 * 0,7) = 0,71 g/kg (‰)
  • hmotnost (odbouraného alkoholu) = 80 * 0,1 = 8 g/h

V tomto příkladu bylo orientační maximální množství alkoholu v krvi 40 g (0,71 ‰). Vzhledem ke schopnosti odbourat cca 8 g/h bude trvat úplné vystřízlivění cca 5 h.

Gramy, promile a obsah alkoholu

Většina konzumentů alkoholu zná a používá označení promile. Právě toto označení promile znamená jeden gram čistého alkoholu v jednom litru krve.

Obsah alkoholu v nápojích je ale definován v procentech. Znamená to, kolik procent čistého alkoholu je v daném nápoji na jeho celkový objem. Případně se měří a uvádí tento poměr k váze, tj. počet gramů čistého alkoholu vůči celkové váze nápoje. Např. půllitr ležáku (5 % alkoholu v objemu) obsahuje 25 ml, resp. cca 20 g čistého alkoholu (hustota alkoholu je totiž 0,789 g/cm3).

Lidské tělo alkohol odbourává díky metabolismu (látkové přeměně). Konkrétně se o spálení alkoholu v těle starají játra, a tuto práci vykonávají konstantní rychlostí. Tuto rychlost nejde ovlivnit a je daná pohlavím (muži a ženy mají statisticky jiné množství tukových tkání a vody v těle) a hmotností. Játra jsou tak velká, jak je velké tělo a proto větší, či těžší lidé pálí alkohol rychleji.

Obecně platí, že játra spálí 1 g čistého alkoholu za 1 hodinu na každých 10 kg váhy.