Tinktury a jejich domácí výroba
Tinktura je pro mnohém něco, co souvisí se šarlatány, všemožnými přírodními léčiteli, babkami kořenářkami a bylinkářkami. To je do jisté míry pravda,
Pozitivní zdravotní účinky mnoha léčivých bylinek byly vědecky prokázány tak je běžně k výrobě léčiv používají farmakologické společnosti. Některé bylinky používají k výrobě svých preparátů také kosmetické společnosti.
Co se různých šarlatánů týká, ti se mezi námi stále vyskytují a je tomu tak zejména proto, že k nim část společnosti inklinuje. Tito lidé většinou nemají důvěru v pokroky tradiční medicíny a lékaře a místo toho věří a spoléhají se na zázraky, které jim šarlatáni slibují. U některých závažných diagnóz tak medicína od šarlatána působí alespoň jako placebo efekt.
Co jsou to tinktury
Tinktura (z lat. tingó, tinctus, obarvený) znamená původně barvivo nebo léčivo. Slovo se běžně používalo v lékárnictví, lze je vidět na lahvích v historických lékárnách (zkratka „T“, „Tct“ nebo „Tinct“). Dnes znamená druh tekutého léčiva, výluh (obvykle z rostlin) získaný extrakcí vhodným rozpouštědlem, nejčastěji alkoholem.
Tinktura je bylinný výluh získaný delším máčením bylinky v alkoholu. V lékárnictví se tinktury používaly už ve středověku. Jejich výhodou je totiž trvanlivost a vysoký obsah účinných látek.
K čemu se tinktury používají
Tinktury se používají zevně i vnitřně.
- Zevně je to k desinfekci ran, masáži svalů, nebo jako obklady na tělo.
- Vnitřně je to pak konzumace různých bylinných výluhů, nejčastěji pár kapek například na lžičku, či kostku cukru, nebo roztok ve vodě či čaji.
Tinktury se používají také například k desinfekci vody. Ještě dnes někde používá jódová tinktura, původně roztok jódu v etanolu. Protože vyvolávala alergické reakce, nahrazuje se roztokem nějaké jeho soli nebo sloučeniny. Někdy se užívá také propolisová tinktura, která je extraktem propolisu v ethanolu, nebo tinktura z Dipsacus sylvestris na boreliózu.
Pokud chcete využít léčivou sílu bylinek k léčbě nejrůznějších onemocnění, pak si z nich vyrobte extrakt. Tinktury jsou totiž velmi účinné. Mějte však na paměti, že obsahují alkohol, je tedy nutné je ředit vodou nebo třeba čajem.
Tinktury z bylin působí na lidský organismus podobně jako některé léky, ale jsou zdravější díky přírodnímu původu všech použitých složek. Vytvořila je totiž sama příroda a organismus na ně reaguje velmi dobře.
Jak se tinktury užívají
Tinktury si kapeme buď přímo na lžičku nebo do 20 ml vlažné vody či vlažného čaje, necháme chvíli odstát, pak podržíme v ústech a polkneme. Do vody kapeme vždy, pokud nám z nějakého důvodu vadí přítomnost lihu.
Obvykle se užívá 20–25 kapek 3× denně.
Jak se tinktury vyrábějí
Jeden díl nařezaných bylinek nebo pupenů se zalije pěti díly čtyřicetiprocentního alkoholu. Luhuje se několik týdnů, jednou denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi.
Tinktury se tradičně vyrábějí z bylinek, jako je třezalka, lopuch, bazalka, řimbaba, mateřídouška dymián čili tymián byla vyšlechtěna z mateřídoušky obecné. Můžete použít i pupeny z vrby, olše, jasanu, buku či javoru. Možností je zkrátka nepřeberné množství.
U domácí výroby tinktury je třeba si ověřit, zda vybraný strom, bylinka či keř nejsou jedovaté. Pokud byste se rozhodli pro tinkturu z pupenů jehličnanů – pozor na tis červený. Je prudce jedovatý a kdysi dokonce lovci namáčeli hroty svých šípů v jedu z jeho bobulí.
Na rozdíl od čaje jsou v tinktuře obsaženy účinné látky rozpustné v alkoholu. K přípravě používáme čerstvý nebo sušený rozmělněný či práškovitý výchozí bylinný materiál. Přelijeme ho sklenicí vinné pálenky, necháme 10 až 14 dnů v uzavřené nádobě stát při občasném protřepání a přefiltrujeme, případně zbytky bylinek vymačkáme. Tinkturu přelijeme do spotřebních lahvi.
Domácí výroba tinktury
Výroba bylinné tinktury pro domácí účely je velmi jednoduchá. Vyrobit si ji můžete i ze sušených bylin. Je důležitá hlavně kvalita bylin, původ sběru bylin a to u většiny kupovaných bylin a tinktur zjistit nelze. Proto vždy upřednostňujte kvalitu vlastních bylin i kdyby měly být sušené.
Postup výroby tinktury
- Sušené byliny přesypeme do šroubovací sklenice, nejlépe zabarvené. Velikost by měla být minimálně na obsah bylin + cca 2 cm nad jejich obsah.
- Zalijeme jakýmkoli alkoholem o minimálním obsahu 40% alkoholu, tak, aby byly všechny části bylin ponořené + 2 cm a zašroubujeme.
- Uložíme do temna, při pokojové teplotě a zapíšeme si datum.
- Je potřeba tinkturu ve sklenici každý den protřepat.
- Louhujeme cca 4 – 6 týdnů.
- Tinkturu poté filtrujte přes kávový papírový filtr, který vložte do trychtýře a trychtýř dejte do zabarvené čisté sklenice.
- Následně tinkturu ze sklenice rozlejte do malých skleněných lékovek s kapátkem, které se dají koupit v lékárně.
- U tinktur se doporučují skleněné lékovky, nikoliv plastové, které mohou reagovat s alkoholem.
- Dávkování tinktur je většinou závislé od druhu tinktury, ale všeobecně platí – 20 kapek 3x denně nebo 30 kapek 2x denně.