Světové koktejly – Brandy Crusta
Koktejl Brandy Crusta patří k dalším z koktejlů, které dokážou znalci rozeznat na první pohled. Zásluhu na tom má nejen cukrová krusta po obvodu sklenice, ale zejména stočená kůra z citrusu uvnitř po obvodu sklenice.
Jedná o polozapomenutý koktejl, který patří k nejstarším koktejlům. V koktejlu je jako základ, tedy alkoholická báze použita brandy (jak již název napovídá), která je ochucena, třešňovým likérem Maraschino Luxardo a pomerančovým likérem Curacao, sladkost koktejlu dodává již v názvu zmíněná cukrová krusta z práškového cukru a také simple syrup, hořkost hořké bitters a kyselost citrónová šťáva.
Koktejl se dle originální receptury zdobí, svitkem kůry citrusu který se stočí uvnitř po obvodu sklenice, nejčastěji se používá citrón nebo pomeranč. (jako je to vidět na obrázku).
Brandy Crusta je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí jako digestiv.
Koktejl Brandy Crusta patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Brandy Crusta
Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v míchací sklenici s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do koktejlové sklenice s cukrovou krustou a ozdobí tenkým svitkem kůry citrusu.
Recept na přípravu koktejlu Brandy Crusta
- Připravíme si potřebné ingredience
- Brandy (0,525 dl)
- Maraschino Luxardo (0,075 dl) – třešňový likér
- Curacao (1 barmanská lžička) – pomerančový likér
- Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,15 dl)
- Simple syrup (1 barmanská lžička) – cukrový sirup
- Hořké bitters (2 střiky) – např. Angostura bitters
- Práškový cukr
- Svitek kůry citrusu (pomeranč nebo citrón)
- Malou koktejlovou sklenici potřeme po okraji kouskem citrusu
- Poté obrátíme dnem vzhůru a obalíme práškovým cukrem, abychom po jejím obvodu utvořili cukrovou krustu
- Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
- Zamícháme barmanskou lžičkou
- Obsah míchací sklenice scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, postupujeme opatrně, abychom nepoškodili vytvořenou krustu
- Koktejl zdobíme citrusovou kůrou, kterou rozvineme po vnitřním obvodu sklenice. Potřebujeme ostrý nůž a řežeme dlouhý a velmi tenký plátek, bez bílé vnitřní dužiny
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Brandy Crusta
Přestože se koktejl Brandy Crusta podává v několika barech po celé zemi, lidé na něj většinou již zapomněli, dokud David Wondrich nevydal svou knihu, oceněnou cenou Jamese Bearda, „ Imbibe! ” v roce 2007. Kniha tento nápoj ustanovila jako jeden z nejstarších klasických koktejlů v historii (a přímý předchůdce populárního koktejlu Sidecar ) a zároveň jej vrátila zpět do hlavního proudu zájmu.
Brandy Crusta vynalezl v 50. letech 19. století Joseph Santini, italský barman provozující svou živnost v New Orleans. Chris Hannah, dříve z Arnaud’s French 75 Bar a nyní v Jewel of the South, je považován za prvního barmana, který přinesl drink zpět do svého domovského města. V té době tento nápoj chyběl na místních koktejlových menu, ale dnes je téměř stejně rozšířený jako jiné klasiky z New Orleans, jako je Sazerac a Ramos Gin Fizz .
Při uvádění koktejlu zpět do hlavního produ zájmu byla nepatrně upravena receptura pro moderní jazýčky, protože v době vzniku koktejlu byl alkohol velmi nekvalitní a tak se jeho špatná kvalita různě maskovala, což dnes již není nutné, protože moderní destilací se dá vyrobit alkohol konzistentní kvality.
Koktejl obsahuje brandy, suché curaçao, maraschino likér, citronovou šťávu, simple sirup a Angostura bitters s cukrovým okrajem a ozdobou z citronu. Nevynechávejte ten okraj – nejenže dobře chutná, ale je důležitým klíčem k výrobě Krusty, no, Crusta.