Přehled koktejlů B5x, B-5x

Oblíbený hořící drink B-52 vlivem evoluce dospěl k mnoha modifikacím a variantám a my si je dnes představíme v uceleném přehledu.

Hned na začátku je potřeba uvést, že se v případě tohoto oblíbeného drinku nejedná o koktejl, ale o vrstvený panák, kde jsou jednotlivé vrstvy drinku jasně a viditelně od sebe odděleny (angl. layered shot). To umožňuje rozdílná viskozita jednotlivých surovin, tedy složek nápoje a pro úspěšnou přípravu je bezpodmínečně nutné dodržet pořadí jednotlivých vrstev.

Stručně se jedná o to, že vždy nejhustší složka jde úplně na dno a ta s nejmenší viskozitou zase úplně nahoru. Toto pořadí je dodrženo také v následujících recepturách a složení je tak uvedeno v pořadí, ve kterém se daný drink připravuje.

Také neexistuj žádné pravidlo na použití pomlčky a tak se jednou píše B52 a podruhé zase B-52. Budeme používat druhou variantu. A nenechte se v názvosloví zmást, B56 nebo B-56 opravdu neexistuje, je to známý barmanský chyták.

Základ je klasická B-52 (viz úvodní foto)

  • 2 cl kávového likéru Kahlúa 
  • 2 cl Baileys 
  • 2 cl brandy likéru Grand Marnier

Veškeré suroviny opatrně nalijeme nejlépe přes lžičku (důležité) do panákové sklenice tak, aby se nesmíchaly dohromady. Začneme tedy Kahlúou, poté přidáme Baileys a naposled Grand Marnier. Přidáme také krátkou slámku. Drink zapalujeme těsně před samotnou konzumací a pokud je slámka plastová, dejte pozor ať si jí nezapálíte také, protože by vám části plastu odkapávaly do drinku.

Alternativní příprava B-52

  • B-52 with Bomb Bay Doors – je přidána ještě čtvrtá vrstva ginu (až po okraj sklenice)
  • B-52 in the Desert, nebo B-52 with a Mexican Tailgunner – místo Baileys je použita tequila
  • B-52 with a Full Payload – je přidána ještě čtvrtá vrstva čokoládovo-oříškového likéru Frangelico a pátá vrstva Bacardi 151 rumu
B-52

Varianty koktejlu B52

B-51

  • 2 cl kávového likéru Kahlúa 
  • 2 cl Baileys 
  • 2 cl oříškového likéru Frangelico

Místo brandy likéru Grand Marnier se tedy použijte čokoládovo-oříškový Frangelico liqueur

B-53

  • 2 cl kávového likéru Kahlúa 
  • 2 cl anýzového likéru Sambuca
  • 2 cl brandy likéru Grand Marnier

Irský krém Baileys je tedy nahrazen italským anýzovým likérem Sambuca.

B-54

  • 2 cl kávového likéru Kahlúa 
  • 2 cl Baileys 
  • 2 cl mandlového likéru Amaretto

Brandy likér Grand Marnier je v tomto případě nahrazen mandlovým likérem Amaretto.

B-55

  • 2 cl kávového likéru Kahlúa 
  • 2 cl Baileys 
  • 2 cl Absintu

Tato varianta obsahuje místo Grand Marnieru absint. V České republice patří mezi nejčastější varianty a je známá také jako B-52 Gunship.

B-57

  • 2 cl kávového likéru Kahlúa 
  • 2 cl Peprmintového likéru 
  • 2 cl brandy likéru Grand Marnier

Zde tedy mátový likér nahrazuje irský krém Baileys.

B-156

  • 6 cl kávového likéru Kahlúa 
  • 6 cl Baileys 
  • 6 cl brandy likéru Grand Marnier

Jedná se drink B-52, ale z trojnásobného množství surovin. Tento drink se připravuje do oldfashioned glass a můžete ho považovat za spolehlivého zabijáka celého večera, účinky na konzumenty jsou podobné ráně kladivem do hlavy.

Příprava drinku B-5x